Översikt

Vår resa till Sri Lanka går genom 3000-årig historia, tropiska skogar, vackert böljande landskap, teplantager, rikt djurliv och paradisstränder.

Sri Lanka är bara lite större än Norrbotten men har hela åtta världsarv på UNESCO:s lista. Under vår rundresa på Sri Lanka får vi uppleva öns största sevärdheter och en blandning av natur- och kulturupplevelser, historiska världsarv samt krydd- och teplantager i det som många kallar Edens lustgård.

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Colombo, Dambulla, Habarana

  Avresa med flyg. Ankomst Colombo på morgonen där vår svenska färdledare möter upp med buss och tillsammans åker vi mot den lilla staden Habarana, belägen mitt i Sri Lankas kulturella triangel och som utgör en perfekt utgångspunkt för några av de kommande dagarnas spännande utflykter. Efter lunch och incheckning beger vi oss med buss till den närliggande staden Dambulla där vi besöker Bergstemplet, ett världsarv som inhyser fem separata grottor innehållande statyer och målningar över Buddhas liv. Bergstemplet spelar en mycket viktig roll i Sri Lankas konst och- kulturhistoria. Templet kallas även för det "gyllene bergstemplet" på grund av grottornas gyllene väggar. Templet ligger beläget på en 150 meter hög slänt och härifrån hittar man Sri Lankas kanske bästa utsikt. Buss tillbaka till hotellet sen eftermiddag. Den närliggande vackra Habaranasjön är värt ett besök. Att promenera runt hela sjön tar ca 90 min. Välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Habarana, Anuradhapura, Mihintale

  Efter frukost beger vi oss till Anuradhapura och Mihintale som är det första stoppet i Sri lankas kulturella triangel och som var landets första huvudstad samt födelseplatsen för Sri Lankas antika civilisation. Det var här buddismen först introducerades och lade grunden för den singalesiska kulturen. Staden sägs ha grundats på 400-talet f.kr men det finns arkeologiska fynd som visar att staden existerade redan på 1000-talet f.Kr. Här kan man beskåda det heliga Sri Maha Bodhi trädet som sägs härstamma från det fikonträd Buddha satt under när han blev upplyst. Lämningar efter antika kloster och fantastiska stupor är bara några av stadens sevärdheter. Vi kan även beundra dåtidens ingenjörskonst i form av avancerade bevattnings- och avloppsystem. 1982 togs Anuradhapura upp på UNESCOs världsarvslista och har en stor betydelse som helig plats.

 • Dag 4 Habarana, Sigiriya, Polonnaruwa

  Dagens utfärd går till den historiska staden Sigiriya vars fästning även den är ett världsarv och Sri lankas mest välbesökta attraktion. Ruinerna av fästningen och dess murar ligger på toppen av en 200 meter hög klippa och uppfördes av Kung Kasayapa ca 500 år f.Kr. Under sin korta tid som regent, bara 18 år, fick kung Kasayapa, med sina storslagna drömmar och konstnärliga sinnelag staden att blomstra. Klippan kallas även för Lejonklippan på grund av det gigantiska stenlejon som en gång i tiden vaktade ingången till trappan som leder upp till toppen. I dag finns bara två stycken jättetassar kvar. Klättringen upp till toppen bjuder på en spektakulär utsikt över Sigiriyas omgivningar. På klippans västra sida kan man beskåda Sigiriyas berömda freskmålningar. Målningarna porträtterar överjordiska nymfer som stiger ur molnen och dess skönhet finns beskriven på den s.k. spegelväggen som står som skydd för freskerna och som i själva verket är en mur så blankpolerad att man kan spegla sig i den. Efter lunch åker vi vidare till det sista stoppet i den kulturella triangeln, Polonnaruwa som efter Anuradhapuras fall tog över som huvudstad. Den gamla staden är fortafarande mycket välbevarad och finns även den med på UNESCOs världsarvslista. Polonnaruwa blev flera gånger invaderad av Indien och är därför strakt influerat av hinduistiska arkitekttraditioner. Mest berömt är Shiva Deval, ett hindutempel från 1300-talet.

 • Dag 5 Habarana, Dambulla, Kandy

  Efter frukost fortsätter vi resan söderut mot Sri Lankas näst största stad och kulturella huvudstad Kandy. På vägen gör vi ett besök på en kryddträdgård i Matale där vi promenerar i doftande grönska och lär oss mer om några av Sri Lankas mest berömda kryddor så som muskot, kardemumma och kanel. Kryddor och örter finns till försäljning och för den som vill finns även kryddprovning. Kandy, omringad av prunkande grönska och gnistrande vattenfall är en av Sri lankas vackraste platser. Staden grundades under 1300-talet och var den sista kungliga huvudstaden på ön och var med sitt strategiska läge viktig för att avvärja attacker från utländska makter. Dess isolerade läge i bergen gjorde staden betydelsefull för Singalesisk historia och kultur. I dag kallas Kandy för Kulturstaden och Kandyansk konst är mycket berömd i landet. Efter vår inledande stadsrundtur besöker vi Sri Dalada Maligawa, Tandtemplet som innehåller Sri Lankas viktigaste historiska efterlämning, en av Buddhas tänder förvarad under kupoler av guld. På kvällen njuter vi av en annan kulturskatt, en traditionell dansföreställning i Kandys konst och- kulturcenter.

 • Dag 6 Kandy, Nuwara Eliya

  Idag är det dags för den pittoreska tågresan bland bergen till Nanu Oya (ca 4 tim) och Nuwara Eliya. Vi stannar till på en teplantage där vi provar te och får insyn om hur tillverkningsprocessen av det berömda "Ceylonteet" går till. Det var engelsmannen Sir James Taylor som under 1870-talet introducerade teplantan på ön och efter detta har Nuwara Eliya kommit att kallats Tehuvudstaden.Det var engelsmannen Sir James Taylor som under 1870-talet introducerade teplantan på ön och efter detta har Nuwara Eliya kommit att kallats Tehuvudstaden. Staden är belägen på 2000 meters höjd och ligger vid foten av landets högsta berg Pidurutalagala, omgiven av teplantager, terrassodlingar och lummig grönska. Under vår stadsrundtur kan vi se hur den brittiska kolonialeran gjort sig påmind genom byggnader som Treenighetskyrkan, Grand Hotell och golfklubben. I och med det något svalare klimatet kallas ibland Nuwara Eliya för "Lilla England".

 • Dag 7 Nuwara Eliya, Yala

  Efter morgonens frukost åker vi buss (ca 4,5 tim) vidare till Yala för att under eftermiddagen göra en jeepsafari i Yala National Park, Sri Lankas mest kända och näst största nationalpark. Parken har på senare tid fått mycket uppmärksamhet för sin ökande leopard population. Det som gör Yala ovanligt är inte kanske inte främst leopardtätheten, utan snarare att leoparderna är relativt lätta att se. Förutom leopard har Yala ett stort bestånd av lankesisk elefant och här finns även läppbjörn, vattenbuffel, vildsvin, axishjort, sambarhjort och guldschakal.

 • Dag 8 - 9 Yala, Bentota

  Resn går vidare med buss till badorten Bentota med sina iögonfallande vita stränder och turkosblåa hav. Här ska vi njuta av programfria dagar vid havet. I Bentota finns det gott om restauranger med allt från nyfångad fisk och skaldjur till den lokala varianten av het curry. Gourmetrestauranger finns också om du vill variera dig. Förutom stränderna finns det mycket att se och uppleva i närheten. Vid Kosgoda Turtle Hatchery kan du få vara med när man släpper ut nyfödda havssköldpaddor i havet. Färgstarka marknader finns lite här och var.

 • Dag 10 - 11 Bentota, Colombo, hemresa, hemkomst

  Denna dag är det så dags att styra kosan tillbaka till Colombo för att på kvällen påbörja hemresan. Men innan dess hinner vi med en stadsrundtur i Colombo. Hemkomst 

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor Ny resa planeras hösten 2018
Pris Från Kommer inom kort
I priset ingår
 • Qatar Airways till Colombo t/r. Priset gäller för avresa från Stockholm flygfakta Qatar Airways
 • Svensk färdledare möter i Colombo och leder resan på Sri Lanka. Dessutom medverkar engelsktalande srilankesiska guider.
 • Hotell av turistklass/första klass (se till höger), del i dubbelrum.
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag), exklusive måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till srilankesiska guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
 • Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Sri Lanka, f n 35 USD/person. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst Colombo på morgonen, buss till Dambulla och Habarana
Dag 3. Habarana, heldagstur till Anuradhapura och Mihintale
Dag 4. Habarana, heldagstur till Sigiriya och Polonnaruwa
Dag 5. Habarana, buss till Matale och Kandy
Dag 6. Kandy, tåg Peradeniya-Nanu Oya, buss till Nuwara Eliya
Dag 7. Nuwara Eliya, buss till Yala
Dag 8. Yala, buss till Bentota
Dag 9. Bentota
Dag 10. Bentota, buss till Colombo, hemresa
Dag 11. Hemkomst

Resesätt Qatar Airways

Boende

 • Heaven Seven, Nuwara Eliya ***+

  Trevligt och uppskattat hotell med fantastisk utsikt över de omgivande kullarna och teodlingarna. Rummen har en balkong där du kan sitta och njuta av solen och den fantastiska utsikten över byn och teplantagen. Kostnadsfritt Wi-Fi finns tillgängligt.

 • Habarana Village by Cinnamon, Habarana ****

  Habarana Village by Cinnamon ligger avskilt från det livliga stadslivet, med både naturen inpå knuten och flera historiska sevärdheter på avstånd, bra beläget för utflykter till Sri Lankas kulturella triangel. Gästerna erbjuds en lugn vistelse i en miljö fylld av natur och grönska. Hotellet engagerar sig i det lokala samhället runtomkring och i att bevara naturen. Hotellets rum är fint inredda med trämöbler och har luftkonditionering, fläkt, minibar, värdeskåp och tv. Habarana Village erbjuder sina gäster restaurang, bar och coffeeshop, utomhuspool och ett spa med flera olika behandlingar och massage. Till hemsidan

 • Amaya Hills, Kandy ****

  Amaya Hills ligger vackert inbäddat bland bergstopparna i Kandy med en fin utsikt över landskapet och med Lankatilaketemplet samt kandysjön på avstånd. Hotellets rum är stora och välutrustade med luftkonditionering, värdeskåp, platt-tv och Wi-fi. Rummen har balkong eller terass med utsikt mot den välskötta trädgården eller utomhuspoolen och dalen nedanför. Hotellet har ett gym, spa med ett flertal behandlingar samt massage,  multikulinarisk restaurang, bar och tesalong. Till hemsidan

 • Thaulle Resort, Yala ****

  Thaulle Resort är ett hotell med hög standard belägen vid Yoda Lake, den sydostliga delen av Sri Lanka. På Thaulle Resort har man valt att kombinera de tre elementen ekologi, ayurveda och design i ett och samma hotell för att ge gästerna en helthetsupplevelse med omtanke om såväl hälsa som natur och miljö samt den visuella upplevelsen. Hotellets rum är generöst tilltagna med smakfull inredning, detaljt och färgrikt med vackra träinslag. Luftkonditionering, balkong med utsikt över trädgården eller sjön, platt-tv, fläkt, värdeskåp och WI-fi. Utomhuspool och gym, frukt- och grönsaksträdgård, spa med ayurvedabehandlingar, restaurang med såväl lankesisk som aurvedisk och internationell meny. Till hemsidan

 • The Palms Beruwala, Bentota ****

  The Palms Beruwala är ett smakfullt hotell beläget precis vid Moragalla Beach i södra Beruwala. De 106 smakfullt inredda rummen men sina varma färger och möblemang samt klinkergolv har balkong eller terass mot havet, luftkonditionering, minibar och tv. Hotellet har utomhuspool, gym, spaavdelning, två restauranger varav den ena erbjuder fisk och skaldjur, en coffeeshop och bar. Wi-fi tillgängligt inom anlägningen. Till hemsidan