Översikt

Det finns många förutfattade meningar om Indien. De utmanar vi med den här resan till kontrasternas Bombay, vingårdarna i Nasik Valley och de buddistiska monumenten i Ajanta och Ellora.

Resans leds av Per J Andersson, redaktör på Vagabond, Indienkännare och författare till flera reseböcker, bland annat "New Delhi–Borås" och "För den som reser är världen vacker". Per har även varit delaktig i planeringen av resan och beskriver den så här: 

Färgsprakande gudastatyer av papiermaché och halm som bärs genom staden medan fyrverkerier lyser upp kvällshimlen. Doften från rökelse, vedbrasor och currygrytor ochljudet av pinglande hinduiska tempelklockor. Jag vet ingen annan plats på jorden som känns så olik vår värld och samtidigt är så trygg. Här är du ständigt omgiven av människor. Indien är mångfacetterat, inbjudande, färgstarkt och omtumlande. Det är omöjligt att ha tråkigt och det är lätt att hänföras av alla starka uttryck. Det är förstås lätt att också bli upprörd över allt sådant som inte står rätt till. Men om vi blundade för svärtan skulle vi få en falsk, ytlig och därmed ointressant bild av landet. På den här resan vill jag att vi ska uppleva båda sidorna.


På den här resan börjar vi i min indiska favoritstad: Bombay, eller Mumbai som den heter officiellt. Här vandrar vi i britternas koloniala kvarter med kyrkor, handelshus och den viktoriansk-gotisk-orientaliska tågstationen Victoria Terminus. Vi fortsätter till basarerna där man kan fynda allt från kryddor och silversmycken till vintage-reklamskyltar och Bollywoodaffischer. Vi besöker filmstudiorna i Bollywood, den indiska drömfabriken, där man producerar mer än dubbelt så många filmer om året som i Hollywood, och lär oss att slummen i Dharavi är en plats full av energiska egna företagare med stora hörhoppningar om framtiden. Och så går vi på kvällspromenad på Marine Drive, som en gång i tiden kallades Drottningens juvelsmycke, och in i gränderna innanför Chowpatty Beach för att utforska gatumaten och för att fika på ett av stadens legendariska parsiska kaféer. Parserna är ättlingar till de iranier som för flera hundra år sedan flydde hit på grund av sin tro på guden Zarathustra.

När vi lärt oss Bombay fortsätter vi upp i Västra Ghats-bergen mot Nasik Valley, Indiens främsta vinområde, för en skön stund på vingården med ett glas indiskt vin i glaset. Vi avslutar i de världsarvsklassade grottorna i Ajanta och Ellora med sina flertusenåriga buddistiska, hinduiska och jainistiska skulpturer.

Jag är övertygad om att den här resan kommer att bekräfta några av dina föreställningar om ett livfullt, doftrikt och färgintensivt Indien. Samtidigt kommer du att få huvudet fullt med funderingar och nya insikter om ett land där ingenting står still, där man aldrig har tråkigt och där ingenting är som man tror att det ska vara.

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Bombay

  Avresa kl. 11.40 med Turkish Airlines, flyg från Arlanda via Istanbul till Bombay (Mumbai). Vi landar tidigt på morgonen (kl 05.15). Vi beger oss med buss till vårt hotell för frukost innan vi inleder dagens program. Vi besöker stans mest kända landmärke, triumfbågen Gateway to India, traskar på Marine Drive, strandpromenaden som under kolonialtiden kallades Drottningens juvelsmycke. Vi fortsätter till parsernas begravningsplats Tystnadens torn, tvätteriarbetarnas arbetsplats dhobi ghat och avslutar med indisk historia på Prince of Wales Museum. Lunch under dagen, välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Bombay, basarer och Elephanta Island

  Frukost på hotellet. Under förmiddagen ska vi besöka ett par av Bombays otaliga marknader och basarer. Vi inleder med att vandra i kryddbasaren Lalbagh och fortsätter sedan till Chor Bazaar, "Tjuvarnas marknad", där du kan fynda LP-skivor, filmaffischer andra vintagefynd. Efter lunch gör vi en båtutflykt till Elephanta Island, ett Unesco världsarv som är full av över tusen år gamla hinduiska stenskulpturer. Middag på hotellet.

 • Dag 4 Bombay, stadsvandring, kaféer och gatumat

  Dags för promenad i Bombay Fort, de koloniala kvarteren som britterna lät bygga på 1700-talet. Vi besöker allt från Bombay Stock Exchange till järnvägsstationen Victoria Terminus, byggd i viktoriansk-gotisk stil, och den vitskimrande St Thomas-kyrkan från 1718. Lunch under dagen. På kvällen beger vi oss till Chowpatty Beach för att testa Bombays gatumat och besöka ett av stadens anrika parsikaféer.

 • Dag 5 Bombay, Bollywood

  Idag är det dags att besöka den mest framgångsrika filmindustrin i indien - Bollywood. Här görs majoriteten av de indiska biofilmerna, ungefär 900 filmer per år. Vi besöker en filmstudio för att få höra om hur den indiska filmindustrin, som producerade den första stumfilmen redan 1913, har utvecklats till en global nöjesindustri med filmer som ses av hundratals miljoner biobesökare världen över. Vi får även möjlighet att se en inspelning. Lunch under dagen, middag på hotellet.

  Filmstjärnor blir ikoner i Indien. Bilden av dem som gudar hålls vid liv av filmmagasin och dagstidningar som dagligen skvallrar om vilket party de varit på eller vem som är tillsammans med vem. När superstjärnan Amitabh Bachchan togs in på sjukhus, efter att ha blivit allvarligt skadad då han spelade in en slagsmålsscen i filmen Coolie, vakade 100 000 människor utanför sjukhuset i Mumbai. Trafiken måste dirigeras om av polisen. Scenen där han skadades behölls och gjorde att filmen blev en dundersuccé. När det kom fram att skattemyndigheten ville ha extra pengar av honom stormade ilskna massor skattekontoret. Amitabh Bachchan har till och med ett tempel tillägnat sig i Calcutta. 

 • Dag 6 Bombay, Dharavi slumkvarter, journalister och media

  Vi besöker slummen i Dharavi som tvärtemot våra vanligaste förutfattade meningar är en plats full av framtidstro och energisk ekonomisk aktivitet. Överallt kommer vi att möta småföretagare som producerar allt från kläder och lerkrukor till maskiner och samtidigt sorterar och återvinner stadens sopor. En del av pengarna ni betalar för den här resan återinvesteras i utbildningscenter för unga i Dharavislummen.

  Under eftermiddagen ska vi träffa lokala nyhetsreportrar och journalister för att få information om dagens Indien, landets utveckling och få en inblick i hur indisk media fungerar. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 7 Bombay, Lonavala, Pune

  Efter frukost och utcheckning beger vi oss med buss mot Pune (ca 4 tim). På vägen dit stannar vi till vid Lonavala Hill Station, beläget i de frodiga Västra Ghatsbergen med sjöar, vattenfall, historiska fort och hinduiska grottor. Området ligger drygt 600 m ö h och sträcker sig över 38 kvadratkilometer. Lunch under dagen, middag. 

 • Dag 8 Pune

  Pune är en modern stad med många utländska företag, däribland svenska industriföretag som Alfa Laval, Sandvik och Höganäs. Här ligger också huvudcentret för Bhagvanrörelsen. Men vi siktar istället in oss på Aga Khans sultanpalats som idag är hem för Mahatma Gandhi Memorial Society och 1700-talsfortet Shaniwar Wada där maratherna utkämpade det sista slaget mot brittiska Ostindiska kompaniets soldater. Vi hinner även med Katraj Snake Park med sin ovanliga och omfattande samling av ormar, reptiler, fåglar och sköldpaddor samt ett besök vid Raj Dinakar Kelkar Museum. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 9 Pune, Sula Vineyard, Nasik

  Vi lämnar Pune och reser vidare med buss till Nasik Valley (ca 4,5 tim), Indiens svar på Kaliforniens Sonoma County. Här odlas och förädlas en stor del av de vindruvor som blir till Indiens bästa röda, vita och mousserande viner. Vi besöker den största producenten Sula Vineyard, lär oss allt vi behöver veta om indiska viner och, förstås, provsmakar samt äter lunch.

  Sula Vineyards grundades 1999 och är nu Indiens största producenter av vin. Sula gör 20 olika varianter av vin, från röda och vita viner till de nyare rosévinerna, portvin och viner producerade enligt Champagne-metoden. Den 240 hektar stora vingården arbetar under ekologisk förhållningsätt och påverkar även bönderna runt omkring att även dom hålla miljöpåverkan till ett minimum, det egna området räcker nämligen inte till för dagens produktion utan närliggande gårdar producerar också druvor enligt samma miljötänk åt Sula.

  Efter besöket på vingården åker vi till närbelägna Nasik där vi checkar in på vårt hotell. Middag på hotellet.

 • Dag 10 Nasik, Aurangabad

  Efter frukost och utcheckning gör vi några sista besök i närområdet. Vi börjar med Ramas tempel (Kala Rama). Förutom att vara ett viktigt tempel utifrån den heliga skriften Ramayana har det även blivit en symbol för Dalit-rörelsen i Indien. Därefter åker vi till Ramkund (betyder ungefär Ramas damm), vilket är den plats vid den heliga floden Godavari där Rama sägs ha badat under sin exil. Här kan man se pilgrimer som badar men även sörjande som sprider sina anhörigas aska efter kremeringen. Det sägs att man slipper pånyttfödelsen om askan sprids här, precis som många tror om Ganges.

  Vi gör även ett stopp vid 2.000 år gamla Pandavleni Caves innan bussresan går vidare till Aurangabad. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 11 Aurangabad, Daulatabad Fort, Elloragrottorna

  Idag ska vi bege oss till världsarvet Elloragrottorna som ligger tre mil utanför Aurangabad. Grottorna höggs direkt ur bergen mellan 600- och 1000-talet och här finns inte mindre än 34 grottor i varierande storlek och stil. De 17 hinduistiska grottorna är de som är är mest spektakulära. Grottorna är gigantiska och är alla utmejslade direkt ur klippväggen. Vissa delar är uppbyggda som små städer med tempel, skulpturer och små rum. Förutom Hindugrottorna finns även 12 Buddistiska grottor som är sevärda även om de inte håller samma klass som de Hinduistiska. De fem Jaingrottorna är det senaste tillskottet till samlingen och är inte heller de lika storslagna som de hinduistiska, men här är detaljarbetet oslagbart.

  På vägen till Elloragrottorna stannar vi vid Daulatabad Fort. Det kan ses på långt håll då det ligger på en 200 meter hög, alldeles rund kulle och är omgärdat av en fem kilometer lång, och väldigt robust mur. Fortet var tänkt att bli den nya huvudstaden i Indien. Mogulen Mohammed Tughlaq tvingade tusentals människor att marschera den långa vägen från Delhi och hit för att bosätta den men de flesta dog efter vägen. 17 år senare var drömmen slut och de överlevande fick helt krasst knalla hem igen. Lunch under dagen, middag på hotellet på kvällen.

 • Dag 12 Aurangabad, Ajantagrottorna

  Vi gör en heldagsutflykt med vår buss till de 2.200 år gamla Ajantagrottorna (ca 2,5 tim) som även de är ett världsarv. Om Elloragrottorna handlar om vackert utmejslade mönster, reliefer och statyer ur berget så är det Buddistiska grottmålningar som gäller här. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 13 Aurangabad, Bombay

  Programfri förmiddag. Efter lunch avslutar vi vistelsen i Aurangabad med besök i mausoleet över Dilras Banu Begum, som var gift med den mäktiga mogulkejsaren Auranzeb. Mogulerna var en muslimsk dynasti som regerade stora delar av Indien från 1500- till 1700-talet. Under eftermiddagen åker vi till flygplatsen för att flyga tillbaka till Bombay. På kvällen avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 14 Bombay, hemresa

  Tidig uppstigning för busstransfer till flygplatsen, hemresa med Turkish Airlines flyg via Istanbul, avreszs 06.55, hemkomst till Stockholm Arlanda 16.30 samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 27/1
Pris Från 32 850 kr
Enkelrumstillägg 6 750 kr
I priset ingår
 • Flyg med Turkish Airlines till Bombay (Mumbai) t/r. Priset gäller för avresa från Stockholmoch Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Svensk färdledare Per J Andersson möter i Bombay och leder resan i Indien. Dessutom medverkar en engelsktalande indisk guide på varje resmål.
 • Särskilt utvalda hotell av turistklass, del i dubbelrum.
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag) exklusive måltidsdryck. 
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter, indiska skatter, monument- och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till indiska guider, chaufförer, hotell och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Indienresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter. Flygplatsskatter inom Indien och internationell flygplatsskatt vid avresan.
 • Du som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
Tillägg
Semesterförsäkring 14 dagar 650 kr
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Bombay (Mumbai)
Dag 3-6. Bombay
Dag 7. Bombay, buss till Lonavala och Pune
Dag 8. Pune
Dag 9. Pune, buss till Sula Vineyards och Nasik
Dag 10. Nasik, buss till Aurangabad
Dag11-12. Aurangabad
Dag 13. Aurangabad, flyg till Bombay
Dag 14. Bombay, hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt Turkish Airlines
Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indien

Deltagarantal

14-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Hotel Suba Palace, Mumbai ***

  Trevligt mindre hotell utmärkt beläget i södra Mumbai med gångavstånd till bl a Gateway of India och klassiska Leopold Cafe. Hotellet har 50 rymliga och modernt inredda rum samt multi-cuisine restaurant. Kostnadsfritt Wi-Fi. Till hemsidan

 • Park Central hotel, Pune ***

  Hotell med bra läge vid Koregaon Park. Rummen är rymliga och modernt inredda. Hotellets restaurang serverar internationella rätter och erbjuder inomhus- eller uteservering. Gratis Wi-Fi. Till hemsidan

 • Hotel Grand Rio, Nasik ***+

  Grand Rio är ett modernt och uppskattat hotell som ligger strategiskt bra till i Nasik. Här finns 45 rymliga och sobert inredda rum med alla faciliteter, restaurant och utomhuspool. Gratis Wi-Fi. Till hemsidan

 • 7Apple Hotel, Aurangabad ***

  Hotell med strategiskt bra läge i hjärtat av Aurangabad. 85 modernt inredda rum och restaurant som erbjuder variationsrik mat. Gratis Wi-Fi. Till hemsidan

 • Keys Select Nestor Hotel ***+

  Uppskattat hotell i lite lugnare område, nära till flygplatsen och tunnelbana. Populär restaurant, utomhuspool och de flesta moderna faciliteter. Komfortabla och funktionellt inredda rum. Kostnadsfritt Wi-Fi. Till hemsidan

Tilläggsresor

 • Tilläggresa Sol och bad i Goa

  Avsluta din rundresa i Indien med ett par dagar i Goa. Här finns Indiens vackraste stränder och mysigaste restaurangerLäs om tilläggsresan till Goa»

 • Tilläggsresa Husbåt i Keralas Backwaters med sol och bad

  Avsluta din rundresa i Indien med ett par dagar i Kerala. Upplev Backwaters från husbåt, och avsluta med avkoppling, sol och bad på Kovalams sandsträder. Läs om tilläggsresan till Kerala»

Boka din resa

2019-01-27 2019-02-09 32 850 kr Turkish Airlines 5+ Boka