Översikt

En spännande och innehållsrik resa till Sydindien med Hans Ljungqvist i samarbete med Tidningen Vi. Välkommen att följa med!

Delstaten Kerala längst ner i söder lockar allt fler besökare med sin frodiga grönska, sina svala berg, spännande vattenvägar och långa stränder. Vi börjar i den tidigare portugisiska kolonin Cochin. Från Alleppey fortsätter vi med båt på Backwaters, de tidigare risbåtarna fungerar nu som husbåtar som vi ska övernatta på. Vi färdas upp i Kardemummabergen och upplever den magnifika naturen med sina te- och kryddplantager.

I Tamil Nadu väntar Madurai, Sydindiens viktigaste tempelstad med en enorm tempelanläggning som är helgad till gudinnan Meenakshi samt bybesök och övernattning på landsbygden´där den indiska organisationen Share and Care driver ett byutvecklingsutvecklingsprojekt sedan drygt 30 år. Vi avslutar vid Bengaliska viken i öster med Mahabalipurams berömda strandtempel från 700-talet där vi också kan ta ett bad i havet.


Hans Ljungqvist
Hans Ljungqvist är f.d. lärare i historia och religionskunskap och har under många år varit verksam inom Sidas och Den Globala Skolans fortbildningsprogram för lärare. På 80-talet arbetade han med ett landsbygdsutvecklingsprojekt i södra Indien (Katchur - vilket vi besöker under resan) och intresset för Sydasien i allmänhet och folkreligion i synnerhet fick då ytterligare en skjuts. Hans har under åren varit färdledare för ett stort antal resor till bl. a. Indien, Nepal, Kina och Burma och har även varit delaktig i framtagningen av den här resans programinnehåll.

Reseprogram

 • Dag 1 - 3 Avresa, Cochin

  Avresa med flyg med Emirates från Stockholm Arlanda kl 13.55. Ankomst Cochin kl 08.05 där vår svenska färdledare möter. Cochin är beläget vid kusten i delstaten Kerala, vars namn betyder "kokosnötternas land" och är en grönskande, tropisk delstat som också är den mest välmående delstaten i hela Indien. Det är ett paradis som i Indien ofta kallas "God's own country". Vi beger oss ut till den halvö där det historiska Cochin är beläget. Det var här som portugiserna anlade en stor fästning, Fort Cochin, vilket stod färdigt år 1503, för att befästa sin handelsstation för kryddor och andra exotiska varor som man köpte här. Vi besöker de historiska delarna, där även Cochins judiska kvarter finns. Det har funnits en judisk befolkning i södra Indien i nära 2000 år, idag återstår endast ett fåtal judar då många under 1900-talet har utvandrat till Israel. Vi skall även besöka den helige Fransiskus kyrka där man gravsatte Vasco da Gama år 1524. Kroppen har sedermera flyttats till Lissabon men gravstenen med namnet finns kvar i kyrkan. På vägen tillbaka till vårt hotell passerar vi även de berömda kinesiska fisknäten, med vilka man på ett snillerikt sätt kan håva upp stora mängder med fisk från strandkanten. Efter incheckning och vila besöker vi ett teatersällskap som arbetar med dansteater, s.k. Kathakali, en traditionell teaterform i Kerala där man medels pantomim ackompanjerat med sång och musik framför traditionella religiösa berättelser. Trots att vi inte kan förstå orden eller känner till berättelserna kan vi genom skådespelarnas minspel förstå vad det handlar om. Välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 4 - 5 Cochin, Alleppey, husbåt genom Backwaters, Thekkady

  Vi lämnar Cochin med buss och kör (ca 1,5-2 tim) till Alleppey och Backwaters. Där går vi ombord på de typiska husbåtarna som tar oss på en upplevelserik resa i detta fantastiska kanalsystem med sötvatten som sträcker sig flera mil strax innanför kustlinjen. Varje båt har en egen skeppare och en kock och vi delar upp oss på flera båtar. Vi kryssar fram bland kanalerna under eftermiddagen innan vi ankrar upp för natten. Lunch och middag intar vi ombord. Dagen därpå stiger vi iland igen på förmiddagen i Alleppey och kör upp i Nilgiribergen, mer känt som Kardemummabergen. Här är klimatet idealiskt inte bara för tebuskar utan också kryddodlingar. Det är förklaringen till att köpsugna handelsmän under alla tider kommit från Europa och Mellanöstern till Kerala. Om tid medges hinner vi besöka någon krydd- och teodling och köpa olika kryddor i små eller stora förpackningar. Vårt mål idag är Thekkady och nationalparken Periyar, belägen på 1 500 m ö h. Här uppe är luften frisk och klar och vägen hit går genom vackra naturscenerier med gummiplantager och teodlingar.

 • Dag 6 Thekkady, Periyar National Park

  Vi inleder dagen med en tidig båtfärd på den stora damm som ligger centralt i reservatet. Här finns det god chans att från båten se de vilda djuren när de kommer ner till vattnet för att dricka. Efter lunch får vi en guidad tur bland kryddodlingarna, därefter ledig tid för lite avkoppling.

 • Dag 7 Thekkady, Madurai

  Vi lämnar bergen och fortsätter vår resa med buss (4-5 tim) österut mot Tamil Nadu och Madurai, hela sydindiens viktigaste tempelstad. Här finns en enorm tempelanläggning uppförd till gudinnan Meenakshis ära. Tempelområdet är kvadratiskt med sidor som är 300 meter och har tolv entréer som alla är runt 50 meter höga och överdådigt utsmyckade med tusentals skulpturer, mycket detaljrikt målade i klara färger. I våra ögon spektakulärt, någon skulle kanske säga härligt kitschigt. Hit kommer pilgrimer från hela landet för att förrätta bön och offer i samband med livets alla viktiga händelser såsom födelse, äktenskap eller affärsverksamhet. Under en av de åriga festivalerna kommer mer än 50 000 hinduiska pilgrimer till templet. Vi besöker även Thirumalai Nayak Palace och får uppleva en articeremoni.

 • Dag 8 - 9 Madurai, Chennai, Katchur, byutvecklingsprojekt

  Tidig frukost innan vi äntrar vårt tåg för att färdas vidare (7,5 tim) genom det sydindiska, flacka landskapet till Chennai. Vi reser vidare med buss till byn Katchur någon timmes bilväg norr om Chennai. Där driver den indiska organisationen Share and Care ett byutvecklingsutvecklingsprojekt sedan drygt 30 år. Insatsen har delvis gjorts med svenskt stöd. Vi övernattar i byn under enkla förhållanden – gemensamma sovrum med tillgång till dusch. På detta sätt får vi en inblick i vardagslivet i byarnas Indien.

 • Dag 10 - 11 Katchur, Mahabalipuram, Chennai, strandtemplen

  Vi spenderar förmiddagen i Katchur innan vi fortsätter med buss till det lilla samhället Mahabalipuram söder om Chennai. Mahabalipuram var på 600-talet en viktig hamnstad i det mäktiga kungadömet Pallava vars kungar lät bygga storslagna strandtempel, tempel som finns kvar än idag och nu är upptagna på UNESCO:s lista över världsarv. Idag är Mahabalipuram en liten ort men traditionen att arbeta med och skulptera i sten har fortlevt sedan Pallavarikets tid. Här varvar vi programfri tid med besök till de magnifika strandtemplen, en vandring genom samhället för att se stora stenreliefer som täcker hela klippväggar, och den stenhuggarskola som funnits här sedan urminnes tider. Vi kan även se aktiva stenhuggare mejsla fram figurer i alla möjliga storlekar. Avskedsmiddag innan vi sent på kvällen beger oss mot Chennais flygplats.

 • Dag 12 Hemresa

  Avresa med Emirates flyg från Chennai kl 03.30, Hemkomst Stockholm Arlanda kl 11.55 samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Köpenhamn
Avresor 26/1
Pris Från 26 795 kr
Enkelrumstillägg 3725 kr
I priset ingår
 • Flyg med Emirates till Cochin och hem från Chennai. Priset gäller för avresa från Stockholm, Köpenhamn på förfrågan.
 • Svensk färdledare möter i Cochin och leder resan i Indien. Dessutom medverkar en engelsktalande indisk guide på varje resmål.
 • Särskilt utvalda hotell av hög turistklass/förstaklass (förutom Katchur där det är enkel inkvartering), del i dubbelrum (se nedan).
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag), exkl måltidsdryck
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter, indiska skatter, monument- och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till indiska guider, chaufförer, hotell och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Indienresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
 • Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Cochin
Dag 3-4. Cochin, buss till Alleppey, husbåt på Backwaters
Dag 5. Husbåt på Backwaters, buss till Thekkady
Dag 6. Thekkady, Periyar National Park
Dag 7. Thekkady, buss till Madurai
Dag 8. Madurai, tåg till Chennai, buss till Katchur
Dag 9. Katchur, buss till Mahabalipuram
Dag 10. Mahabalipuram
Dag 11. Mahabalipuram, buss till flygplatsen i Chennai
Dag 12. Hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Emirates
Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indien

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Hotell
Cochin: Bright Heritage, Backwaters: AC Deluxe Houseboat, Periyar: Abad Green Forest, Munnar: Poppys Hotel, Katchur: Enklare förläggning, Mahabalipuram: Mamalla Heritage