Översikt

Speciellt för SvD accent har vi tagit fram denna omfattande rundresa till några av Indiens främsta resmål i kombination med en spännande tigersafari.

Under 13 dagar ska vi uppleva huvudstaden med stadsdelarna Old och New Delhi, delstaten Rajasthans färggranna centralort Jaipur, tigersafari i nationalparken Ranthambore, Taj Mahal i Agra samt pilgrimsstaden Varanasi med den heliga floden Ganges där trogna hinduer genomför rituella bad sida vid sida med begravningsceremonier där askan av de döda strös i floden. 

Om vår färdledare Hans Engberg
Resan leds av Indienspecialisten Hans Engberg som har tillbringat många av de senaste 30 åren i Indien och talar flytande hindi. Han har en unik kunskap om indiskt vardagsliv och kultur som han gärna förmedlar. Hans bor och arbetar halva året som färdledare i Indien och har lett ett ”oräkneligt” antal resor till Indiens alla hörn. Väl i Sverige vistas han mestadels på Gotland. Hans är en av våra mest erfarna färdledare, har lett SvD accentresor tidigare och får genomgående högsta betyg från våra resenärer till Indien.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, Delhi

  Avresa från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Dehli. Måltid ombord. 

 • Dag 2 Delhi, Neemrana

  Ankomst Delhi på morgonen där vår färdledare möter. Vår buss tar oss söderut ca 2 timmar, till den lilla orten Neemrana som domineras av ett stort fort från 1400-talet, beläget uppe på bergsidan. Vi inkvarterar oss i fortets rum, vilka alla är unika till sin storlek och inredning och äter därefter lunch uppe i fortet. Eftermiddagen kan användas för att utnyttja hotellets pool, för en vandring nere i den lilla byn nedanför fortet eller till att besöka den unika ”trappbrunnen” som ligger nedanför fortet. När skymningen sänker sig över fortet intar vi välkomstmiddag i skenet av levande ljus på hotellets terrass.

 • Dag 3 - 4 Jaipur

  På morgonen reser vi med buss (ca 3 tim) söderut till Jaipur, huvudstaden i delstaten Rajasthan. Det blir en omväxlande resa med ständigt skiftande motiv utanför bussfönstret. Staden Jaipur har fått sitt namn av sin grundare, maharadjan Jai Singh II (1693-1743) och uppfördes på 1700-talet med rätvinkliga kvarter och proportionellt anpassade gator och gränder. Husen i centrum är rosa efter att maharadjan Man Singh i slutet av 1800-talet beslutade att hela staden skulle målas inför ett kungligt besök från England. Vi stannar till vid Vindarnas palats vars fasad mot gatan gjorde det möjligt för hovets beslöjade damer att titta ut i gatans längdriktning och följa parader och andra evenemang utanför palatset. Vi gör även ett besök i Birlatemplet. Tidig morgon beger vi oss till Amber som var huvudstad innan Jaipur byggdes på slättlandet. Här ska vi besöka Amber Fort som är en stor fästning uppe i bergen. Med jeep tar vi oss upp till fortet som ligger högt uppe på en bergskam. Väl uppe vandrar vi genom palatset och dess många salar, och njuter av utsikten ut över dalen. Maharadjan Jai Singh som gav namn åt staden var en hängiven astronom, därför kan vi förutom det stora maharadjapalatset även se observatoriet Jantar Mantar som byggdes för att man skulle kunna förutsäga olika fenomen och ställa horoskop. Vi promenerar bland basarerna i gamla delen av Jaipur där egen tid ges för egna upptäckter och möjlighet till shopping.

 • Dag 5 - 6 Jaipur, Ranthambore

  Vi reser vidare med buss (ca 4 tim) till nationalparken Ranthambore i östra Rajasthan, ursprungligen maharadjans 400 km2 stora privata jaktmark. För 100 år sedan fanns det runt 45 000 tigrar i Indien, tigerjakt var högsta nöje bland indiska kungligheter och brittisk aristokrati. 1972 startades Project Tiger för att stödja tigerstammen som numera beräknas uppgå till ca 1 700 djur. I Ranthambore beräknar man att det finns ett 40-tal tigrar och vi hoppas naturligtvis på att under två tigersafaris – en i gryningen och en i skymningen – få möta tiger. Här ges också tid för avkoppling vid poolen.

 • Dag 7 - 8 Ranthambore, Fatehpur Sikri, Agra

  Vi tar bussen in till Ranthambore stad och därifrån tåg till Bharatpur där vår buss väntar. Vi åtnjuter en kaffe/te paus på Laxmi Vilas Palace, ett autentiskt maharadjapalats som omvandlats till hotell med alldeles särskild atmosfär innan färden går vidare till den övergivna staden Fatehpur Sikri. Den uppfördes på order av Akbar den store på 1500-talet sedan han beslutat att flytta sin huvudstad från Agra till denna plats. Efter endast ett drygt decennium förlorade Fatehpur Sikri sin ställning, administration och hov flyttade tillbaka till Agra. Vi vandrar runt bland de pampiga röda sandstensbyggnaderna som oförstörda står kvar och känner atmosfären från flydda tider. Vi fortsätter sedan till Agra. I gryningen dagen därpå är det så dags för Taj Mahal, en av resans absoluta höjdpunkter. Taj Mahal är ett mausoleum men också ett kärleksmonument över kejsare Shah Jahan och hans älskade hustru Mumtaz. Byggt i vit marmor i mitten av 1600-talet, i en grönskande trädgård som uppförts för att efterlikna paradiset, ligger detta gravmausoleum till synes helt opåverkat av tidens gång. Vi får höra den vackra berättelse som ligger bakom skapelsen av Taj Mahal och får gott om tid att uppleva platsen och det utsökta hantverk som syns överallt, inte minst i detaljerna. Oavsett hur mycket man hört talas om Taj Mahal blir man överraskad av den harmoni och skönhet byggnaden utstrålar. Det är väldigt svårt att vända bort blicken! Det är dessutom ett försök att avbilda paradiset på jorden. Taj Mahal och den tillhörande trädgården är byggda i enlighet med de beskrivningar av paradiset som finns i Koranen. Under ett par århundraden då mogulerna härskade över Indien var Agra landets huvudstad. Den främste av dessa härskare, Akbar den store, regerade under senare hälften av 1500-talet och påbörjade bygget av Agra fort vid Jamunaflodens strand. Enorma murverk innesluter ett flertal palats och byggnader, en del i marmor. Vi hinner även med att besöka Itmad-Ud-Daula ("Baby Taj").

 • Dag 9 - 10 Agra, Delhi, Varanasi

  Efter frukost åker vi buss till Delhi (ca 4 tim) och flygplatsen för att flyga till Varanasi (ca 1,5 tim) som förr ofta kallades Benares. Detta är guden Shivas stad vid floden Ganges och ett av hinduernas främsta pilgrimsmål, hit kommer årligen miljoner pilgrimer. Under eftermiddagen åker vi cykelricksha genom de vindlande gränderna och avslutar vid Ganges för att se välsignelseceremonin arti. Tidigt morgonen därpå sitter vi i en båt som långsamt glider fram på floden Ganges. I soluppgången ser vi strandkanten där de fromma pilgrimerna badar i den heliga floden, en oförglömlig upplevelse. Kremeringsplatsen vid flodstranden kan vi också se, liksom lärare och heliga män som slagit sig ned på trapporna mot vattnet. Allting är mycket färggrant och stämningsfullt. Vi avslutar med en vandring genom Varanasis vindlande gränder där mängder av små och stora tempel kantar vår väg. Vi återkommer till hotellet lagom till frukost. Vi ska därefter besöka Bharat Mata Mandir. Vi åker även den lilla staden Sarnath där Buddha höll sin första predikan. Här finns även ett litet arkeologiskt museum med en mycket fin samling skulpturer. Om möjligt ges även tid att på egen hand återvända till området längs Ganges.

 • Dag 11 - 12 Varanasi, Delhi

  Vi kommer till Delhi för resans sista dagar. I Old Delhi har det har funnits en stad så länge man kan följa historien. Den första kända staden hette Indraprastha och omnämndes i eposet Mahabharata. Dagens Old Delhi började uppföras av de muslimska härskarna på 1600-talet och har sedan dess byggts om och byggts till ända fram till 1800-talet. I de många trånga gränderna och basarerna är folklivet intensivt, det myllrar av människor. Det säljs kryddor, tyger, traditionell medicin, köksredskap, levande kycklingar, papegojor och precis vad som helst. Vi åker cykelriksha genom de slingrande gränderna vars livliga gatuliv utgör en otrolig kontrast mot New Delhis spatiösa grönska. Vi ser den stora sunnimoskén Jama Masjid, Indiens största moské, varifrån man har god utsikt över basarerna runt omkring samt mot Röda fortet, det forna kejsarresidenset. Vi ska också besöka Raj Ghat (den plats där Mahatma Gandhi kremerades).Vi besöker dessutom Qutb Minar, en 72 meter hög minaret från 1100-talet. Därefter vidare genom New Delhi som byggdes av engelsmännen efter att de flyttat Brittiska Indiens huvudstad från Calcutta till Delhi år 1911. Vi ser det nuvarande presidentpalatset, som ursprungligen uppfördes av britterna, samt India Gate. Vi hinner också med att besöka Bangla Sahib som är sikhernas förnämsta helgedom i Delhi. Sikherna är en av Indiens minsta religiösa folkgrupper men i Delhi är de talrika och de manliga bekännarna känns lätt igen genom sina skägg och prydliga turbaner. Under de båda dagarna ges även egen tid för egna strövtåg och shopping. Vi avslutar med avskedsmiddag sista kvällen.

 • Dag 13 Hemresa

  Frukost, transfer till flygplatsen och hemresa med flyg, hemkomst samma dag.

Resans höjdpunkter

 • Världsarvet Taj Mahal, byggt i vit marmor i mitten av 1600-talet, i en grönskande trädgård som uppförts för att efterlikna paradiset.
 • En spännande tigersafari i "Djungelbokens värld" Ranthambore nationalpark, med chans att möta och fotografera tiger i sin naturliga miljö.
 • Gamla och nya Delhis klassiska sevärdheter, där vi åker cykelriksha genom de slingrande gränderna vars livliga gatuliv utgör en otrolig kontrast mot New Delhis spatiösa grönska.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 12-24 nov 2019
Pris Från 29 900 kr
Enkelrumstillägg 6950 kr
I priset ingår
 • Klimatkompenserat flyg med Finnair till Delhi t/r, ekonomiklass. Priset gäller för avresa från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Dagens aktuella flygskatter.
 • Vår mycket Indienkunnige svenska färdledare möter i Delhi och leder resan i Indien. Dessutom medverkar engelsktalande indiska guider.
 • Hotell av första klass/hög turistklass, del i dubbelrum. Se till höger.
 • Alla måltider exkl måltidsdryck.
 • Angivet program.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Dricks till bagagebärare, busschaufförer och lokala guider är inkluderad i priset.
 • Indienresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
 • Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien, f n 82 USD. Måste beställas individuellt. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Delhi/Neemrana
Dag 3. Neemrana, buss till Jaipur
Dag 4. Jaipur
Dag 5. Jaipur, buss till Ranthambore
Dag 6. Ranthambore
Dag 7. Ranthambore, tåg till Bharatpur, buss till Fatehpur Sikri och Agra
Dag 8. Agra
Dag 9. Agra, buss till Delhi, flyg till Varanasi
Dag 10. Varanasi
Dag 11. Varanasi, flyg till Delhi
Dag 12. Delhi
Dag 13. Hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indien

Bra att veta


Du kan förlänga resan med sol och bad i Goa - 25 - 29 nov

Dag 13. Delhi - Goa: Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Goa, kl. 11.10 - 13.50. Transfer till hotell.
Dag 14 -16. Goa: Frukost, egen tid
Dag 17. Goa - Delhi: Frukost, transfer till flygplatsen, flyg åter till Delhi, 17.50 - 17.40. Transfer till hotell nära flygplatsen.
Dag 18. Hemresa: Frukost, transfer till flygplatsen, hemresa med Finnair, hemkomst samma dag. 

Boende
24 - 28 nov: Goa, 4 nätter, Goan Heritage
28 - 29 nov: Delhi, 1 natt, Lemon Tree Aerocity

Pris per person, del i dubbelrum: 7 600 kr
Enkelrumstillägg: 3 500 kr 

Anmälningsavgiften är 5 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Neemrana Fort Palace, Neemrana

  Neemrana Fort Palace är ett storslaget fort ombyggt till hotell med anor från senare delen av 1400-talet vackert beläget på en höjd med utsikt mot den grösnkande dalen nedanför. Två pooler varav den ena är uppvärmd (under vinertid), en vacker trädgård och en stor terass med utsikt öve romgivningarna. Wellnesscenter med gym och spaanläggning som erbjuder en rad olika behandlingar med såväl ayurvedisk som internationell inriktning. Varje morgon hålls yoga och meditationsklasser. De vackert individuellt inredda rummen går i antik stil med varma färger och fina trämöbler och erbjuder komfort såsom luftkontidiotnering, minibar och eget badrum. Kostnadsfritt Wi-fi. receptionen bemannad dygnet runt, två restauranger med såväl indisk som kontinental meny samt en bar. Till hotellets hemsida.

 • Park Regis, Jaipur ****

  Park Regis Jaipur (tidigare Holiday Inn) är både välrenomerat och karaktärsfullt, bra beläget i Jaipur med såväl Vindarnas palats som Amber fortet inom räckhåll samt en lokal hantverksmarknad i närområdet. Hotelelts gäster har tillgång till swimingpool, spa och gym. De välutrustade rummen med sin rofyllda färgsättning och moderna dekor erbjuder LCD-tv, säkerhetsskåp, minibar och Wi-fi. Även tillgång till 24 timmars rumsservice erbjuds. Till hemsidan

 • Shergah Resort Ranthambore

  Hotellet ligger nära grindarna till nationalparken och har stora och bekväma rum. Det omges av en stor trädgård. Här finns pool och en bar. Rummen har luftkonditionering, minibar, vattenkokare och kylskåp. Alla rum har djungelutsikt.

  Till hemsidan.

 • Crystal Sarovar Premiere, Agra ****+

  Crystal Sarovar Premiere är ett nybyggt hotell smidigt beläget vid Fathebad Road med god access till Agras alla sevärdheter och såväl flygplatsen som järnvägsstationen inom räckhåll. De allra flesta av de 112 rymliga rummen blickar ut över Taj Mahal, smakfullt och modernt inredda med bekävmligheter som platt-tv, värdeförvaringsskåp, minibar, toalettartiklar, luftkonditionering samt Wi-fi. Hotellet erbjuder sina gäster tillgång till utomhuspool, gym, spa, två resturanger och en bar. Till hemsidan

 • Hotel Madin, Varanasi

  Hotel Madin i Varanasi har takterrass med pool. Det har också ett café, en restaurang och en bar. Gym och bastu finns också. De rymliga och moderna rummen har luftkonditionering, platt-tv och vattenkokare. Ett shoppingcenter finns i närheten. Wifi finns.

  Till hemsidan. 

 • Jaypee Siddharth Hotel, Delhi

  Elegant hotell beläget i New Delhis affärskvarter. Hotellet har 102 rum, tre restauranger, spa och gym.