Översikt

Följ med till Indiens tre mest kända resmål. Alla rika på kultur, historia och spännande upplevelser. Vår resa börjar i den ”rosa staden” Jaipur, delstaten Rajasthans huvudstad. I Bharatpur känner vi på livet som maharadja. Självklart besöker vi också världsarvet Taj Mahal på resan som avslutas i Indiens huvudstad Delhi. Resan leds av vår erfarna indienexpert Hans Ljungqvist. Resan är framtagen för Stjärnkortet och HDpasset och vi reser tillsammans från Kastrup.

Jaipur är fortfarande residensstad för maharadjorna av Jaipur, tidigare av Amber. Även om monarkin är avskaffad i de indiska delstaterna har de gamla maharadjasläkterna fortfarande en stark ställning. Vi får en glimt av livet vid maharadjornas glänsande hov genom besök i Amber Fort och Jaipurs stadspalats. I Bharatpur bor vi i ett autentiskt maharadjapalats som omvandlats till hotell med alldeles särskild atmosfär, där vi kan koppla av vid poolen.

I Agra väntar världens vackraste byggnad - Taj Mahal - Indienresenärens dröm. Vi avslutar vår resa i huvudstaden Delhi. I New Delhi ser vi pampiga byggnader från det brittiska imperiets tid, byggnader som nu är regeringsbyggnader för det självständiga Indien. I Old Delhi åker vi cykelriksha och upplever folklivet i de gamla gränderna. Resan leds av Hans Ljungqvist, som har lett ett stort antal resor till Indien, Burma och Kina.

Hans Ljungqvist: Hans är f.d. lärare i historia och religionskunskap. Kinakunnig Indienälskare, har arbetat med ett byutvecklingsprojekt i Sydindien och har under många år varit verksam inom Sidas och Den Globala Skolans fortbildningsprogram för lärare. På 80-talet arbetade han med ett landsbygdsutvecklingsprojekt i södra Indien och intresset för Sydasien i allmänhet och folkreligion i synnerhet fick då ytterligare en skjuts. Hans har under åren varit färdledare för ett stort antal resor till bl. a. Indien, Nepal, Kina och Burma.

 

Reseprogram

 • Dag 1- 2 Avresa, Delhi, Jaipur

  Avresa med flyg med Finnair, från Köpenhamn via Helsingfors. Ankomst till Delhi kl 06.35 på morgonen (tidsskillnaden är +4,5 tim, dvs Indien är så många timmar före vår svenska tid/vintertid). Vår svenska färdledare möter på flygplatsen. Efter frukost på ett hotell nära flygplatsen börjar vår resa mot Jaipur. Vi färdas med buss i ungefär 5,5 timmar. Jaipur är huvudstad i delstaten Rajasthan och stadens äldsta delar anlades på 1720-talet med rätvinkliga kvarter omgivna av en pampig stadsmur. Staden kallas ofta den rosa staden sedan mahardjan inför ett besök av prinsen av Wales på 1800-talet beordrade att hus och statsmur skulle målas i rosarött. Vi inkvarteras på vårt hotell och hinner vila och återhämta oss en stund efter den långa resan innan vi får välkomstmiddag. 

 • Dag 3 Jaipur

  Vi inleder dagens program med att bege oss norrut till Amber som var huvudstad innan Jaipur byggdes. Här ska vi besöka Amber Fort som är en stor fästning uppe i bergen. Med jeepar tar vi oss upp till fortet där vi vandrar runt och tittar på de vackra byggnaderna och de många salarna samt njuter av utsikten över landskapet. Vi återvänder sedan in till Jaipur för att se Jantar Mantar, en anläggning som i likhet med Amber Fort står med på Unescos världsarvslista. Här ser vi en fascinerande samling kalendariska instrument i sten och marmor som ser ut som stora byggnadsverk, bland annat världens största solur, 27 m högt. Efter lunchen besöker vi det stora maharadjapalatset, gör fotostopp vid Vindarnas palats och tittar på gatumarknaden med möjlighet att vandra runt på egen hand. Vi får också tid för shopping. I Jaipur köper man bäst mattor, smycken, juveler och tyger. Middag.

 • Dag 4 Jaipur, Abhaneri, Bharatpur

  Efter frukost lämnar vi Jaipur och kör österut. Vi gör ett stopp i byn Abhaneri vi för att se oss omkring, men framför allt för att beskåda trappbrunnen Chand Baori, vars äldsta delar är från 700-talet. Med sitt djup på 30 meter, 13 avsatser och 3 500 steg är den en av de djupaste och största trappbrunnarna i Indien. I Rajasthans torra och heta klimat användes trappbrunnarna för att bevara vatten, men också som samlingsplats för lokalbefolkningen.

  Vårt slutmål för dagen är Bharatpur där vi tar in på ett alldeles speciellt hotell. Vi ska övernatta på ett tidigare autentiskt maharadjapalats, nu omvandlat till ett hotell som drivs av maharadjans bror. Hotellet har en alldeles särskild atmosfär och har blivit mycket uppskattat av våra många resenärer som bott här. Vi börjar med lunch och kan sedan koppla av och njuta av hotellets pool. Middag på kvällen.

 • Dag 5 Bharatpur, Fatehpur Sikri, Agra

  Denna dag tar vi oss vidare med buss mot Agra, som var huvudstad i mogulernas rike i norra Indien under 1500- och 1600-talen. Några mil väster om Agra ligger Fatehpur Sikri, den plats där kejsar Akbar den store i slutet av 1500-talet beslöt uppföra en ny huvudstad för sitt rike och där han lät bygga en hel stad i röd sandsten. Hovet hade tidigare sitt säte inne i Agra men tanken var att flytta rikets centralpunkt till Fatehpur. Av olika orsaker blev den nya staden ingen framgång utan övergavs redan efter ett fåtal år. Vi besöker de oförstörda byggnaderna och får en bra uppfattning om hur livet på denna plats en gång tett sig.

  Under eftermiddagen är det så dags för alla Indienresenärers dröm - Taj Mahal. Denna vitskimrande byggnad står än idag, efter drygt 350 år, till synes helt opåverkad av tidens gång. Taj Mahal beställdes av mogulkejsaren Shah Jahan att uppföras som ett mausoleum över hans älsklingshustru Mumtaz och ligger i en stor trädgård skapad efter de strikta regler som gällde för mogulträdgårdar. På plats får vi höra hela den dramatiska berättelsen om Mumtaz och Shah Jahan. Det är lätt att tro att beskrivningarna av Taj Mahals skönhet är överdrivna. Men vi vågar påstå att Taj Mahal verkligen är så enastående vackert som det sägs. Man kan vandra runt i parken framför byggnaden och njuta av den från alla möjliga vinklar. Och många säger samma sak - man vill aldrig sluta titta, man blir aldrig mätt på Taj Mahal! Taj Mahals fasad, och även dess inre, är täckt med inläggningar av halvädelsten i marmor, ett hantverk som blivit en specialitet för Agra. Blomstermönstren som pryder ytorna är mjuka och ibland direkt avbildande. Inläggningstekniken har gått i arv, vissa familjer har i generationer haft detta hantverk som sin näring, varför vi också besöker en nutida hantverksateljé där vi kan se hur man än idag utövar denna konst med enkla verktyg. Inkvartering på hotell och middag.

 • Dag 6 Agra, Delhi

  Efter frukost fortsätter vi med vår buss åter mot huvudstaden Delhi. Lunch längs vägen. Innan vi når hotellet besöker vi en marknad. Delstaten Delhi med fjorton miljoner invånare består av städerna Old Delhi och New Delhi samt omkringliggande landsbygd. Vi checkar in på vårt hotell under sen eftermiddag och äter middag på hotellet.

 • Dag 7 Delhi

  Efter frukost beger vi oss rakt in i det brittiska Delhis hjärta - till New Delhi. Den brittiska administrationens nya huvudstad började byggas i början av 1900-talet för att ersätta Calcutta som dittills varit britternas huvudort i Indien. Vi passerar utanför Rastrapati Bhavan, numera presidentpalats, men ursprungligen byggt som den engelske vicekonungens residens. Härifrån har vi även en fin utsikt över New Delhis paradgata Raj Path som sträcker sig någon kilometer bort. Vi ser även India Gate, den triumfbåge som uppfördes som minnesmärke över de indiska soldater som stupade i första världskriget.

  Vi fortsätter till Old Delhi och upplever kontrasten mot New Delhi. Old Delhi ligger där det har funnits en stad så länge man kan följa historien. Den första kända staden hette Indrarastha och omnämndes i eposet Mahabharata. Old Delhi benämndes ursprungligen Shahjahanabad efter kejsaren Shah Jahan som beordrade byggandet av denna stad. Shah Jahan regerade mellan 1628 och 1658 och var den största byggherren bland alla mogulkejsare. Under hans tid tillkom det stora Röda fortet i Delhi, moskén Jama Masjid och inte minst - Taj Mahal i Agra. I de många gränderna är folklivet intensivt, det myllrar av människor och i basarerna säljs kryddor, tyger, traditionell medicin, köksredskap, levande kycklingar, papegojor och precis vad som helst. Vi äntrar cykelrikshor som tar oss genom de trånga gränderna och basargatorna. Vi avslutar med att passera Röda fortet vars imponerande bastioner vi nöjer oss med att se från utsidan, innan vi beger oss till sikhernas tempel Bangla Sahib. En mycket viktig beståndsdel i den sikhiska religionen är att idka välgörenhet. Ett sätt att göra det kommer till uttryck i att man serverar gratis måltider till alla som önskar komma till templet och äta. Vi vandrar runt inne i tempelområdet och besöker bl a det stora köket där en febril aktivitet pågår med matlagning, servering och diskning. Hundratals frivilliga deltar som en del i sin religionsutövning i denna utspisning. Vi besöker även det hinduiska templet Laxsmi Naravan. Under eftermiddagen möjlighet till egna strövtåg. På kvällen samlas vi för gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 8 Hemresa

  Frukost, transfer, flyg till Köpenhamn, hemkomst samma dag.

Resans höjdpunkter

 • Amber Fort
 • Maharadjapalatset Laxmi Villas
 • Taj Mahal

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Köpenhamn
Avresor 10/11
Pris Från 17 800 kr
Enkelrumstillägg 1 900 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Delhi t/r, ekonomiklass. Priset gäller för avresa från Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Dagens aktuella flygskatter.
 • Vår mycket Indienkunniga svenska färdledare möter i Delhi och leder resan i Indien. Dessutom medverkar engelsktalande indiska guider.
 • Hotell av turistklass, del i dubbelrum, och en natt på maharadjapalats.
 • Alla måltider exkl måltidsdryck.
 • Angivet program.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Dricks till bagagebärare, busschaufförer och lokala guider är inkluderat i priset.
 • Vårt informationspaket
 • Indienresors informationshäfte Praktiska råd och tips inför resan, Utrikespolitiska Institutets Indienhäfte.
 • Passagerar-,flygplans- och säkerhetsavgifter.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien, f n USD 82, måste beställas individuellt. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
Resplan

Dag 1. Avresa med flyg från Köpenhamn
Dag 2. Ankomst Delhi, buss till Jaipur
Dag 3. Jaipur
Dag 4. Jaipur, buss till Bharatpur
Dag 5. Bharatpur, buss till Fatehpur Sikri och Agra
Dag 6. Agra, buss till Delhi
Dag 7. Delhi
Dag 8. Hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Valuta

Indiska rupier, INR.

Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indien

Deltagarantal

Minst 15 - max 25 i gruppen

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Libra Hotel, Jaipur

  Med en modern blandning av Rajasthansk kultur och modern gästfrihet sätter Libra hotel sina gäster i fokus. Från takterassen kan du ta ett dopp i poolen samtidigt som du blickar ut över Jaipurs stadsilhuett. Hotellet består av 49 elegant inredda rum i modern stil med diverse bekvämligheter såsom luftkonditionering, mini bar, tv, 24 timmars rumsservice, Wi-fi och värdeskåp. På restaurang Legend serveras såväl indiska som kinesiska och kontinentala rätter. Beläget i de västra delarna av Jaipur ca, 2 km från den rosa staden och järnvägsstationen. Hotellet erbjuder även gym, bar och ett mindre spa. Till hemsidan

 • Laxmi Vilas Palace, Bharatpur

  Laxmi Vilas Palace är ett autentiskt maharadjapalats byggt 1887 till ära av Raja Raghunath som var broder till Maharaja Ram Singh, härskare av Bharatpur. Med den unika atmosfären i behållning har palatset omvandlats till hotell med alla tänkbara bekvämligheter såsom trädgård med utomhuspool, restaurang, bar, Wi-fi, spa och hälsocenter med ett flertal behandlingar på menyn. Alla rum har sin unika prägel och är både väl tilltagna och komfortabelt inredda i en elegant för tiden typisk dekor vilken speglar den indiska kulturen. Luftkonditionering, tv och telefon finns i samtliga rum. I hotellets restaurang och bar serveras lokala rätter. Till hemsidan

 • Hotel Atulyaa Taj, Agra ***

  Hotel Atulyaa Taj ligger endast en kort promened från Taj Mahal. Hotellet erbjuder en utomhuspool, restaurang, bar/lounge, fitnesscenter samt kostnadsfritt Wi-Fi. Rummen är modernt inredda och rymliga. Till hemsidan

 • Satvik By Chhabra Farm, Delhi ***

  Ett trevligt resortliknande hotell med 4 hektar lummig grönska, strategiskt beläget i närheten av flygplatsen. Hotellet har 35 stilfullt dekorerade rum med alla moderna bekvämligheter. Här finns restaurang, kafé, konferensutrymmen, utomhuspool och spa. Wi-Fi tillgängligt i lobby och restaurant.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Husbåt i Keralas Backwaters med sol och bad

  Avsluta din rundresa i Indien med ett par dagar i Kerala. Upplev Backwaters från husbåt, och avsluta med avkoppling, sol och bad på Kovalams sandsträder. Läs om tilläggsresan till Kerala»

 • Tilläggresa Sol och bad i Goa

  Avsluta din rundresa i Indien med ett par dagar i Goa. Här finns Indiens vackraste stränder och mysigaste restaurangerLäs om tilläggsresan till Goa»