Översikt

En oförglömlig resa genom Indiens städer och byar. Storslagna historiska minnesmärken. Förtätad stämning i "religionernas huvudstad" Varanasi vid Ganges. Härliga havsbad i Indiska oceanen och landsbygdens verklighet i byn Katchur.

Hans Ljungqvist har under många år besökt en by på landet utanför Chennai i södra Indien. Besöken har givit honom många unika kontakter på platsen och i sällskap Hans får vi under denna resa träffa några av dessa. Resans program är mycket varierat, mångsidigt och kontrastrikt. Upplevelsen av kontrasternas Indien inleds i huvudstaden Delhi, fortsätter via Taj Mahal i Agra till Varanasi vid Ganges där vi får se hinduiska pilgrimernas rituella bad. Vi vänder sedan söderut till Tamil Nadu, en stor delstat i södra Indien där Chennai är huvudort. Här får vi tydligt uppleva skillnaden i tempelarkitektur och kultur jämfört med norra Indien. I Mahabalipuram besöker vi de fascinerande strandtemplen och vandrar sandstranden fram längs Indiska oceanen. Vi avslutar med två spännande dagar på landbygden i byn Katchur där vi får se hur livet ter sig för vanliga människor på landsbygden i ett land där 70 % av befolkningen fortfarande bor på landet.


Om Hans Ljungqvist

Hans är f.d. lärare i historia och religionskunskap. Indienälskare, har arbetat med ett byutvecklingsprojekt i Sydindien och har under många år varit verksam inom Sidas och Den Globala Skolans fortbildningsprogram för lärare. På 80-talet arbetade han med ett landsbygdsutvecklingsprojekt i södra Indien och intresset för Sydasien i allmänhet och folkreligion i synnerhet fick då ytterligare en skjuts. Hans har under åren varit färdledare för ett stort antal resor till bl. a. Indien, Nepal, Kina och Burma.

Reseprogram

 • Dag 1 -2 Avresa mot Delhi

  Avresa med flyg, Ankomst Delhi på eftermiddagen där vår svenska färdledare möter. Transfer till hotellet för incheckning. Vi hinner även med ett besök vid Qutab Minar, som är Unesco-världsarv, ett märkligt torn i marmor och sandsten som restes redan på 1100-talet, innan vi samlas för välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 3 Stadsrundtur i spännande Delhi

  Delhi är egentligen två olika städer. Old Delhi, som var mogulväldets huvudstad från 1600-talet, och New Delhi, som i huvudsak byggdes upp under den brittiska perioden under 1900-talet och är en grönskande stad med breda avenyer. Vi inleder förmiddagen i Old Delhi med Raj Ghat, Mahatma Gandhis kremeringsplats, innan vi passerar Röda Fortet på väg till Jama Masjid, landets största moské. Vi åker med cykelriksha genom Old Delhis spännande gamla basargator. Här pågår en otrolig kommers och det kan ibland vara svårt att ta sig fram mellan alla kunder och varuleveranser. Därefter väntar lunch.

  Vi fortsätter till New Delhi som står i stark kontrast till förmiddagens upplevelser. Vi passerar India Gate på väg till det enorma palatset, Rastrapati Bhawan, där den indiske presidenten nu huserar.  Vi hinner även med sikhernas största helgedom i Delhi, Bangla Sahib samt får lite egen tid på en marknad för shopping.

 • Dag 4 Delhi, Agra

  Efter frukost tar oss bussen till järnvägsstationen för avresa med tåg till Agra. Lunch och transfer till hotellet för incheckning. Akbar den store, som regerade under senare hälften av 1500-talet, påbörjade bygget av Agra fort vid Jamunaflodens strand. Enorma murverk innesluter ett flertal palats och byggnader, en del i marmor. Även denna imponerande fästning började byggas av Akbar den store, men det var hans sonson Shah Jahan som senare lät bygga ut och försköna den till en mer palatslik stil. Här vandrar vi runt och föreställer oss hur mogulkejsarna, deras hov och haremsdamer levde. Det var härifrån som kejsarna Akbar, Jehangir och Shah Jahan styrde sitt rike då Agra var huvudstad i mogulriket. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5 Agra med majestätiska Taj Mahal

  Idag har det blivit dags för alla Indienresenärers dröm – Taj Mahal – det oförlikneliga mausoleum som kejsar Shah Jahan lät resa över sin älsklingshustru i mitten av 1600-talet. Byggt i vit marmor, i en grönskande trädgård som uppförts för att efterlikna paradiset, ligger detta gravmausoleum till synes helt opåverkat av tidens gång. Vi får höra den vackra berättelse som ligger bakom skapelsen av Taj Mahal och får gott om tid att uppleva platsen och det utsökta hantverk som syns överallt, inte minst i detaljerna. Oavsett hur mycket man hört talas om Taj Mahal blir man överraskad av den harmoni och skönhet byggnaden utstrålar. Det är väldigt svårt att vända bort blicken!

  Vi hinner också med ett besök i en hantverksateljé där man gör inläggningar med halvädelstenar i marmor, en hantverkstradition som är speciell just för Agra och som vi kan se exempel på i Taj Mahal. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 6 Agra, Varanasi och den heliga floden Ganges

  Tidig morgon tar vi bussen åter till Delhi och flygplatsen. Lunch och sedan flyger vi till Varanasi, även kallad "religionernas huvudstad" vid den heliga floden Ganges. Omdömena om de heliga baden vid Ganges är skiftande och ingen går oberörd därifrån.
  Sen eftermiddag åker vi cykelricksha genom de vindlande gränderna och avslutar vid Ganges för att se hur prästerna utför välsignelseceremonin arti. Middag på hotellet.

 • Dag 7 Soluppgång i Varanasi

  Tidigt denna morgon sitter vi i en båt som långsamt glider fram på floden Ganges. Varanasi, som förr kallades Benares, är guden Shivas stad vid floden Ganges och ett av hinduernas främsta pilgrimsmål, hit kommer årligen miljoner pilgrimer. I soluppgången ser vi strandkanten där de fromma pilgrimerna badar i den heliga floden, en oförglömlig upplevelse. Kremeringsplatsen vid flodstranden kan vi också se, liksom lärare och heliga män som slagit sig ned på trapporna mot vattnet. Allting är mycket färggrant och stämningsfullt. Vi avslutar med en vandring genom Varanasis gränder där mängder av små och stora tempel kantar vår väg. Vi återvänder till hotellet för frukost och egen tid för vila eller egna aktiviteter. Lunch på hotellet. Under eftermiddagen besöker vi den lilla staden Sarnath där Buddha höll sin första predikan. Här finns även ruiner efter de första buddhistiska klostren och flera andra viktiga kloster och tempel.

 • Dag 8 Varanasi, Chennai, Mahalipuram

  Avresa med morgonflyg söderut till Chennai (f d Madras), gemensam lunch i Chennai och sen buss vidare till Mahabalipuram vid Indiska oceanen och vårt hotell för incheckning. Eftermiddag och kväll programfri.

 • Dag 9 Vid havet i Mahabalipuram

  Dagen tillbringas vid havet. På förmiddagen besöker vi de säregna sydindiska templen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. De flesta är monoliter d v s de har arbetats fram i ett stycke ur berget. Stenhuggaryrket har överlevt. I staden finns många små verkstäder där gudabilder tar form. Mahabalipuram var en blomstrande hamnstad redan för mer än tusen år sedan, under Pallava-riket. Här har urgamla handelsvägar mötts och romerska mynt har hittats i området. Vandra gärna längs havet och du får en oförglömlig vy av det sägenomspunna strandtemplet. Du får chansen att kasta dig i Indiska oceanens vågor eller prova swimmingpoolen vid hotellet under eftermiddagen. Gemensam lunch, middag på egen hand.

 • Dag 10 - 11 Mahabalipuram, Katchur

  Under dessa två dagar kommer vi att besöka den indiska byn Katchur, som vår färdledare Hans Ljungqvist känner sedan många år tillbaka. Vi tar oss med buss fram och åter, det är ca 1,30 tim resväg norr om Chennai. Här driver en indisk biståndsorganisation, Share and Care, ett byutvecklingsprojekt sedan drygt 30 år, som delvis finansierats med svenska medel. Vi bor och äter enkelt men snyggt och rent i anslutning till skolan. Vi gör olika besök i själva byn och även till angränsande byar. Vi övernattar i byn under enkla förhållanden – gemensamma sovrum med tillgång till dusch. På detta sätt får vi en inblick i vardagslivet i byarnas Indien.

 • Dag 11 Katchur, Mahabalipuram

  Förmiddag i byn med olika besök. Lunch, åter med bussen till Mahabalipuram, ledig eftermiddag, middag. 

 • Dag 12 Ledig dag i Mahabalipuram

  Programfri dag vid stranden, på kvällen träffas vi för gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 13 Hemresa

  Transfer till Chennais flygplats, hemresa 03.30 med hemkomst samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor 28 jan - 9 feb 2020
Pris Från 28 600 kr
I priset ingår
 • Flyg med Emirates till Delhi och hem från Chennai (f d Madras) t/r, ekonomiklass. Priset gäller för avresa från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Dagens aktuella flygskatter.
 • Miljökompensation på flyget.
 • Våra mycket Indienkunniga svenska färdledare möter i Delhi och leder resan i Indien. Dessutom medverkar engelsktalande indiska guider.
 • Hotell av hög tursitklass/första klass, del i dubbelrum.
 • Alla måltider exkl måltidsdryck (ej lunch dag 12).
 • Angivet program.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Dricks till bagagebärare, busschaufförer och lokala guider.
 • Vårt informationspaket (ett paket per sällskap, en-tre personer med samma adress): INDIENRESORS informationshäfte Praktiska råd och tips inför resan, Utrikespolitiska Institutets Indienhäfte.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien, f n 82 USD, måste beställas individuellt.
 • Enkelrumstillägg 4 900kr
 • Tillägg för icke prenumeranter 2 500kr
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1 Avresa: Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Delhi.
Dag 2 Delhi
Dag 3 Delhi
Dag 4 Delhi - Agra
Dag 5 Agra
Dag 6 Agra - Varanasi
Dag 7 Varanasi
Dag 8 Varanasi – Chennai - Mahabalipuram
Dag 9 Mahabalipuram
Dag 10 Mahabalipuram – Katchur
Dag 11 Katchur - Mahabalipuram
Dag 12 Mahabalipuram
Dag 13 Hemresa, hemkomst samma dag

Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till Indien

Deltagarantal

15-24 resenärer.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Diwanta By Taj Dwarka Hotel, Delhi

  Hotellet ligger nära metrostationen för Sector 21 och är ett av de bästa hotellen bära Delhis flygplats. Här finns utomhuspool, gym samt spa- och wellnesscenter. Rummen har luftkonditionering, minibar och vattenkokare. Hotellet har flera restauranger, café och bar. Gratis wifi. Till hemsidan

 • Clarks Shiraz, Agra ****

  Clarks Shiraz är ett prisbelönt anrikt och centralt berläget hotell I Agra, endast 2 km från det berömda Taj Mahal. Hotellet erbjuder ett flertal restuaranger samt café som serverar såväl indiska som internationella rätter, utomhuspool, gym och spaavdelning, Wi-fi mot kostnad samt en skönhetssalong. Rummen med sin mjuka färgsättning och stilfulla inredning erbjuder gästerna alla tänkbara bekvämligheter i form av luftkonditionering, minibar, och värdeskåp. Till hemsidan

 • Hotel Madin, Varanasi

  Hotel Madin i Varanasi har takterrass med pool. Det har också ett café, en restaurang och en bar. Gym och bastu finns också. De rymliga och moderna rummen har luftkonditionering, platt-tv och vattenkokare. Ett shoppingcenter finns i närheten. Wifi finns.

  Till hemsidan. 

 • Hotel Mamallaa Heritage, Mahabalipuram

  Hotellet ligger mindre än en kilometer från Mahabalipurams tempel. Hotellet omges av en trädgård och har gratis wifi. Pool finns. Alla rum har platt-tv, luftkonditionering och värdeskåp. Restaurang som serverar indiska rätter finns. Till hemsidan.