Översikt

Den lilla delstaten Kerala längst ner i södra Indien lockar allt fler besökare med sin frodiga grönska, sina svala berg, spännande vattenvägar och långa stränder. Denna specialkomponerade resa har vi fyllt med ”extra allt”, för att dina sinnen ska få njuta.

Res med oss dit pepparn växer - och utforska fascinerande kosmopolitisk historia, prova te och laga mat, vandra i bergen och övernatta på husbåt, upplev tropisk natur, vilda djur, musik och kultur – och avrunda med några sköna dagar vid havet. Du som vill bokar också in dig på en Ayurvedakur i tre dagar och upptäcker hur indisk levnadskonst med vegetarisk mat, massage och yoga ger dig massor av energi.


Om färdledaren Britta Algulin

Istället för att tågluffa i Europa drog Britta till Indien som 20-åring och blev fast. Under utbildningen till socionom jobbade hon ett halvår i Madras slum varifrån hon fick med sig värdefulla erfarenheter och starka band till landet. Britta gillar särskilt de galna kontrasterna och tvära kasten som gör att man känner sig levande - att vara i Indien är som att skruva upp livet på maxvolym. Specialintressen: formgivning, konsthantverk och skola/ utbildning. Britta leder ofta lärarresor till Indien.

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Cochin

  Avresa med Emirates Airways flyg från Arlanda via  till Cochin. Vi landar på morgonen (kl 09.40) där vi möts av vår färdledare och vår buss. Cochin är beläget vid kusten i delstaten Kerala, vars namn betyder "kokosnötternas land" och är en grönskande, tropisk delstat som också är den mest välmående delstaten i hela Indien. Det är ett paradis som i Indien ofta kallas "God's own country".

  Vi beger oss ut på guidad promenad i de äldsta delarna av staden: Fort Cochin och Mattancherry. Här i den kosmopolitiska hamnstaden och handelsmetropolen från 1400-talet, där äventyrare och handelsmän från mellanöstern, Kina och Europa klivit iland sedan urminnes tider, kliver du rakt in i historien och får kryddoft i näsan. Vår promenad går genom de gamla handelskvarteren, frukt- och kryddmarknaderna och de judiska kvarteren där vi besöker den vackra synagogan. Det har funnits en judisk befolkning i södra Indien i nära 2000 år, idag återstår endast ett fåtal eftersom många under 1900-talet har utvandrat till Israel. Vi äter lunch i gamla Cochin och fortsätter sedan promenaden till Santa Cruz Basilica, en imponerande katedral som i sin brokiga historia levandegör portugisernas, holländarnas och britternas koloniala maktkamp i Kerala. Vi tittar också in i den Helige Fransiskus kyrka, ursprungligen den äldsta europeiska kyrkan i Indien, där man gravsatte Vasco da Gama år 1524. Kroppen har sedermera flyttats till Lissabon men gravstenen med namnet finns kvar i kyrkan. Lunch under dagen.

  På vägen tillbaka till vårt hotell passerar vi även de berömda kinesiska fisknäten, med vilka man på ett snillrikt sätt kan håva upp stora mängder med fisk från strandkanten. På kvällen besöker vi ett teatersällskap för en unik kulturupplevelse: Kathakali. Det är en traditionell dans- och teaterform i Kerala där man med pantomim ackompanjerad av sång och musik framför urgamla religiösa berättelser. Trots att vi inte kan förstå orden eller känner till berättelserna kan vi genom skådespelarnas minspel förstå vad det handlar om. Innan föreställningen får vi också se hur skådespelarna applicerar sina komplicerade masker direkt på ansiktet. Vi avrundar dagen med välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 3 Cochin, Munnar, Kardemummabergen

  Efter frukost beger vi oss med egen buss upp i Kardemummabergen till Munnar, resan tar ungefär 4 timmar. Här i trakten finns Sydindiens högsta topp Anamundi, 2695 m ö h. Den magnifika naturen här uppe hänför oss med sina gröna sluttningar och skogar, milsvida teodlingar och kryddträdgårdar. När dimman rullar in blir känslan magisk, här finns ett lugn och luften är lätt att andas. Den lilla staden Munnar är centrum för några av världens högst belägna teodlingar, men också en bergsstation dit många åker för att vandra i naturen och kanske se vilda djur som den sällsynta Nilgirihjorten.

  På eftermiddagen besöker vi en teplantage och får inblick i hur te odlas, samt delta i en teprovning. Indien är en av världens största tenationer, såväl när det gäller produktion som konsumtion och export. Förutom de välkända tesorterna Assam och Darjeeling, upptäcker du kanske här en ny favorit – den mörka, smakrika tesorten Nilgiri som växer just här i Nilgiri Hills. Vi äter middag och avslutar dagen på vårt hotell som ligger vackert beläget på en grön bergssluttning.

 • Dag 4 Munnar, Letchmi Hills

  Dags att vandra i bergen! Strax utanför Munnar startar vår vandring i Letchmi Hills, till en början uppför i lugnt tempo cirka 40 minuter genom de vackert klippta teodlingarna. När vi är uppe på bergskammen kan vi njuta av den otroligt vackra utsikten - om vädret är klart ser vi ända bort till högsta toppen Anamundi och även Idukkidammen, en av Indiens största dammar. Vi stannar till för rast och förfriskningar när det passar.

  Vandringen fortsätter genom varierad natur och odlingar av kaffe och kardemumma. Här finns också flera unika fågelarter att hålla utkik efter. När vi kommit i mål har vi som högst befunnit oss 1950 m ö h och varit på vandring i drygt två timmar. Längs hela vägen har vi en lokal guide med oss. Vi blir hämtade med buss och körda tillbaka till vårt hotell, där en sen lunch väntar. Resten av eftermiddagen programfri, kanske passa på att ta en massage på hotellet? Vi samlas till middag igen efter en aktiv dag.

 • Dag 5 Munnar, Periyar, Kryddodling

  Efter frukosten styr vi kosan till Periyar som ligger ungefär 5 timmar söderut, fortfarande uppe i Kardemummabergen, eller Western Ghats som bergskedjan egentligen heter. Periyar är en av Indiens mest populära nationalparker med många vilda djurarter. Efter att vi checkat in på vårt hotell beger vi oss till en kryddodling där vi träffar plantageägaren och äter lunch. Sedan får vi en guidad tur bland kryddorna och upptäcker inte bara hur pepparn växer, utan även kardemumma, kryddnejlika, kanel, muskot, vanilj och många fler. Vi lär oss hur de odlas, skördas och tas om hand - en sann upplevelse för alla oss som gillar att laga mat och baka. Framåt kvällen har var och en egen tid att utforska den lilla orten Thekkady där vi bor, eller kanske boka en massage på hotellet. Vi avslutar dagen med middag.

 • Dag 6 Periyar, Periyar nationalpark

  Vi inleder dagen med en tidig båtfärd på den stora dammsjö som ligger centralt i Periyar nationalpark. Här finns det god chans att från båten se de vilda djuren när de kommer ner till vattnet för att dricka. I nationalparken finns gott om vilda elefanter och några av dem hoppas vi få se vid strandkanten, liksom olika hjortar, bufflar, vildsvin, apor, ödlor och fåglar. De cirka 25 tigrar som finns i reservatet brukar dock vara svåra att få syn på. Efter lunch på hotellet har vi eftermiddagen ledig. På kvällen får vi ta del av ännu en unik del av Keralas kulturliv – ett dansuppträdande av en danstrupp från ett av Indiens ursprungsfolk. Därefter äter vi middag.

 • Dag 7 Periyar, Alleppey, husbåt på Backwaters

  Nu lämnar vi bergen och tar oss ned till kusten igen och det unika kanalsystem som kallas Backwaters. Resan tar ungefär 5 timmar och i Alleppey stiger vi ombord på de typiska husbåtarna och påbörjar vår resa i detta sötvattensystem som sträcker sig flera mil innanför kustlinjen. Varje båt har en egen skeppare och en kock och vi delar upp oss på flera båtar inför turen. Längs de vindlande kanalerna kan vi följa kvällsbestyren hos familjerna som bor på de smala landbankarna, slå oss till ro i en vilstol på däck och njuta av solen när den går ned bakom palmerna. Vi äter middag och sover ombord.

 • Dag 8 Backwaters, Alleppey, Poovar

  Efter frukost ombord, stiger vi så småningom iland och reser vidare söderut till Poovar, den lilla orten vid den milslånga stranden, nästan så långt söderut man kan komma i Indien. Vi stannar till i Trivandrum där vi får möjlighet att lära oss använda de olika kryddor vi sett växa uppe i bergen, genom att delta i en matlagningskurs och sedan äta den lunch vi lagat. Sydindisk mat är smakrik, ofta vegetarisk och som du nu vet: en mångfald kryddor. När vi därefter åkt till Poovar och checkat in på hotellet har vi resten av dagen ledig. Längs hela Keralas kust löper sandstranden i stort sett obruten. Det är dock endast på några få ställen som man kan njuta av badsemester, då de flesta stränder fortfarande disponeras av fiskarbefolkningen.

 • Dag 9 Poovar, Trivandrum, Kovalam

  Utflykt till Keralas huvudstad Trivandrum för sightseeing och shopping samt några timmars besök i Kovalam och Light House Beach.

 • Dag 10 - 13 Poovar med Ayurveda

  Lediga dagar vid havet, utan särskilt program alternativt en tre dagars hälsokur. Om du tar en morgonpromenad längs stranden kan du inte bara njuta av sol och hav, utan även en bit bort uppleva lokalbefolkningens vardagsliv med barn som går till skolan, små butiker som öppnar och fiskare som drar upp näten. Vårt hotell är en inte bara ett vanligt hotell med pool, god mat och semesterlyx, utan också en Ayurveda-resort där vi som vill kan boka in oss på en tre dagars "Body & Mind Relaxation Program". Ayurveda är den urgamla indiska läran om ett hälsosamt liv, med inslag av massage, vegetarisk kost och yoga. Du behöver inga förkunskaper, det här är en möjlighet att pröva på denna traditionella läkekonst som väcker allt större intresse världen över. Vi avslutar resan med avskedsmiddag innan vi sent på kvällen dag 13 får transfer meed buss till flygplatsen.

 • Dag 14 Trivandrum, hemresa

  Hemresa från Trivandrums flygplats med Emirates, hemkomst samma dag.

 • Valbart tillägg - dag 10-12 Tre dagars Body & Mind Relaxation

  Avslappning för kropp och själ! Enligt Ayurveda, den urgamla indiska livsfilosofin och läkekonsten, är varje människa en unik kombination av kropp, själ och sinne. Det är först när alla tre delarna är i balans som vi kan uppnå god hälsa. Därför omfattar alla ayurvediska behandlingar både kroppen, själen och tankarna. För att kunna må bra behöver vi finna ett inre lugn och Ayurveda är ett sätt att leva som förebygger ohälsa, väl integrerat i den indiska vardagen.

  Ett hälsosamt liv enligt Ayurveda omfattar även att vårda sina relationer och de sammanhang man är en del av. De flesta ayurvediska behandlingar omfattar ett par veckor eller mer – men här på Isola Di Coccos Ayurvedaklinik har vi valt ut en tre dagar lång kur för dig som vill pröva på Ayurveda: Avslappning för kropp och själ.

  Den börjar med en behandling som renar kroppen från slaggprodukter, genom ayurvedisk kost, örtmedicin och massage. Efter detox:en känner du dig lätt i både kropp och själ och är redo för vitaliserande behandlingar – från topp till tå. I paketet ingår två behandlingar per dag, som massage och olika örtbad, samt konsultation med en Ayurvedadoktor, vegetarisk kost, olika örtmediciner och dagliga yogapass.

  Yoga är en självklar del av Ayurveda och kan lättast beskrivas som en form av lugn och stärkande gymnastik där fokus ligger på andning, smidighet och balans. Varje yogapass innehåller också en stunds meditation. När du slutfört programmet kommer du att känna dig avslappnad och uppleva att du fått ny livskraft och energi. Kanske tar du med dig några nya vanor hem?!

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 11/11
Pris Från 26 950 kr
Enkelrumstillägg Från 6500 kr
Detaljerade priser

 

I priset ingår
 • Flyg med Emirates till Cochin och hem från Trivandrum. Priset gäller för resa från Stockholm, Köpenhamn på förfrågan.
 • Klimatkompensation för alla flygresor.
 • Svensk färdledare möter i Cochin och leder resan i Indien. Dessutom medverkar en engelsktalande indisk guide på varje resmål.
 • Särskilt utvalda hotell av hög turistklass/förstaklasshotell, del i dubbelrum.
 • Angivna måltider, dag 2-8 (alla frukostar, luncher och middagar förutom middag dag 8, exkl måltiddryck), dag 9-13 (frukostar samt avskedsmiddag). I ayurvedapaketet ingår alla måltider enligt programmet.
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter, indiska skatter, monument- och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till indiska guider, chaufförer, hotell och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Indienresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
 • Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
 • Ayurvedatillägg: 2.500 kr per person
Tillägg

Ayurvedatillägg: 2.500 kr per person på förfrågan.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Cochin
Dag 3. Cochin, buss till Munnar
Dag 4. Munnar
Dag 5. Munnar, buss till Thekkady/Periyar
Dag 6. Thekkady/Periyar
Dag 7. Thekkady/Periyar, buss till Alleppey, husbåt på Backwaters
Dag 8. Husbåt på Backwaters, buss till Poovar
Dag 9. Poovar, dagsutflykt till Trivandrum och Kovalam
Dag 10-13. Poovar, prova på 3 dagars ayurveda program (tillägg), avskedsmiddag dag 13, sent på kvällen (du får behålla rummet fram till avresa) avresa med buss till Trivandrums flygplats.
Dag 14. Trivandrum, hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Emirates Air
Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indien

Deltagarantal

14-24 resenärer.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Starlit Suites, Cochin ***+

  Starlit Suites är ett trevligt hotell med 136 stora och modernt inredda rum, multi cuisine restaurant, pool och gym. Hotellet tillhandahåller även kostnadsfi Wi-fi. Till hemsidan

 • Abad Copper Castle Resort, Munnar ***+

  Abad Copper Castle Resort ligger fint beläget i bergssluttningen, inbäddad bland grönska och med utsikt över dalen och de omkringliggande bergen. Här finns 40 rymliga och modernt intredda rum med balkong eller terrass, restaurant, utomhuspool, gym, spa och ayurvedacenter.  Kostnadsfri Wi-fi. Till hemsidan

 • Peppervine, Periyar ***+

  Peppervine är en resort inbäddad bland grönska och kryddodlingar i lugna omgivningar, vid Thekkady nära Periyars vilt- och naturreservat. Hotellet har 43 elegant inredda med naturnära fäger. Här finns multicuisine restaurant och utomhuspool. Kostnadsfri Wi-fi. Till hemsidan

 • Husbåt, Backwaters ***

  Färd med husbåt på Backwaters, ett unikt sätt att både transporteras och bo under din resa. Båtarna som används är före detta risbåtar som byggts om till husbåtar för turister i början av 1990-talet, utformade som lyxiga flytande hotell med diverse bekvämligheter och god komfort. Med båten följer förutom en förare även en egen kock som lagar till måltiderna ombord, samt ofta ytterligare en person som bistår. 

 • Isola Di Cocco, Poovar ****

  Isola Di Coco, även kallad The Island of Coconuts, erbjuder lyxiga rum och sviter och ligger omringat av palmer och frodig grönska. Här kan man avnjuta en middag precis vid havet, ta en drink i baren eller ligga i en hammock och läsa en bok från hotellets bibliotek. Här råder total avslappning och hotellet blir ett gömställe i tropisk miljö. På Isola di Coco finns en pool och även en strand i närheten. Fritt Wi-fi finns i hotellets lobby. Till hemsidan

Tilläggsresor

 • Tillval 3 dagars Body & Mind Relaxation Program

  Avslappning för kropp och själ! Enligt Ayurveda, den urgamla indiska livsfilosofin och läkekonsten, är varje människa en unik kombination av kropp, själ och sinne. Det är först när alla tre delarna är i balans som vi kan uppnå god hälsa. Därför omfattar alla ayurvediska behandlingar både kroppen, själen och tankarna. För att kunna må bra behöver vi finna ett inre lugn och Ayurveda är ett sätt att leva som förebygger ohälsa, väl integrerat i den indiska vardagen.

  Ett hälsosamt liv enligt Ayurveda omfattar även att vårda sina relationer och de sammanhang man är en del av. De flesta ayurvediska behandlingar omfattar ett par veckor eller mer – men här på Isola Di Coccos Ayurvedaklinik har vi valt ut en tre dagar lång kur för dig som vill pröva på Ayurveda: Avslappning för kropp och själ.