Översikt

Indiens tre mest kända resmål och sevärdheter i kombination med spännande dagar och vandringar i Rishikesh, berömd ort sedan Beatles på sin tid besökte ett ashram i området. Staden är ett centrum för pilgrimer vid floden Ganges källor och en port till Himalayas berg. Sköna dagar med möjlighet till yoga och ayurveda. Vår resa tar oss till resmål med härliga kontraster och stora upplevelser.

Vi inleder vårt äventyr med att besöka Agra, där väntar världens vackraste och mest kända byggnadsverk – Taj Mahal. Agra var huvudstad under ett par århundraden då de muslimska mogulerna behärkskade Indien.  Vi fortsätter till "den rosa staden" Jaipur, Rajasthans huvudstad, där vi kommer besöka det mäktiga Amber Fort och se Vindarnas palats och göra en vandring under en eftermiddag.

I New Delhi ser vi de pampiga byggnaderna från det brittiska imperiets tid, nu regeringsbyggnader för det självständiga Indien. I Old Delhi besöker vi landets största moské och upplever folkvimlet i de gamla gränderna. Därefter till staden Rishikesh där vi ska vandra i omgivningarna och här stannar vi i fem nätter. Mars månad bjuder på svala, dimmiga morgnar i bergen och behaglig temperatur för vandring under dagarna. Vi får även uppleva arti-ceremoni vid den heliga floden Ganges och prova på yoga.     

Om vår svenska färdledare
Våra svenska färdledare är engagerade, entusiastiska och kunniga Indienkännare som brinner för att ta dig med till Indiens alla hörn. Läs om våra färdledare

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Delhi, Agra

  Vi anländer till Delhis flygplats på morgonen. Färdledare och lokalguide möter. Vi stannar först vid ett närbeläget hotell för frukost, innan vi kör vidare mot Agra. Lunch längs vägen. Den arkitektoniska prakt som Agras mausoleer, palats och fort uppvisar är en påminnelse om det legendariska mogulväldets överdåd. Även om Agras betydelse som politiskt centrum upphörde 1634 då Shah Jahan flyttade huvudstaden till Delhi, så har rikedomen hos stadens byggnader säkrat dess plats på världskartan. Agra är känt för sitt förstklassiga marmorhantverk, en tradition som förts vidare av ättlingar till de hantverkare som arbetade under mogulerna.

  Under dagen beser vi några av Agras sevärdheter. Vi börjar med Agras fort. Den store mogulkejsaren Akbar lät påbörja byggandet av Agras fort 1565. Under hans sonson Shah Jahan utfördes ytterligare arbete. Fortets något avskräckande yttre gömmer en paradisisk värld bakom murarna. Här finns ett antal utsökta byggnader som Moti Masjid – en vit marmormoské, lik en perfekt pärla, Diwan-I-Am, Diwan-I-Khass, Musamman Burj – där Shah Jahan dog 1666, samt Jahangirs palats: Khaas Mahal och Shish Mahal. Fortet är en föregångare till Delhis Röda fort.

  Vi fortsätter till Itmad-Ud-Daula, eller ”Baby Taj”, ett gravmonument som ofta beskrivits som ett smyckeskrin och som ansetts vara ett utkast till Taj Mahal. Den utsökta marmorgraven uppfördes av kejsar Jahangirs drottning, Nur Jahan, till minne av hennes far, Mirza Ghias Beg från 1622 till 1628. Graven, som är belägen på Yamunaflodens strand är helt byggd i marmor med inlägg av halvädelstenar, och uppvisar stark persisk påverkan. Välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Agra, Jaipur

  Efter frukosten besöker vi Taj Mahal. Som ett uttrycksfullt poem tronar detta praktfulla monument till kärleken värdigt och vördnadsfullt på en upphöjd marmorplattform vid floden Yamunas strand, som en tidlös hyllning till konsten och kärleken. Taj Mahal är ett uttryck för den kärlek mogulkejsaren Shah Jahan hyste för sin drottning Mumtaz, som avled när hon skulle föda deras fjortonde barn. Byggandet påbörjades 1631 och avslutades 1653. Omkring 20 000 arbetare tillkallades från hela landet och från Centralasien. Huvudarkitekten Isa Khan fördes hit från Iran.

  Efter att ha smält intrycken av Taj Mahal åker vi buss västerut till Jaipur. Lunchstopp i Bharatpur. Jaipur är Rajasthans huvudstad. Staden har fått epitetet ”den rosa staden”, tack vare färgen på dess byggnader. Den byggdes 1727 av maharajan Sawai Jai Singh II, enligt ett rutnätssystem, något som gjorde den till Indiens enda planerade stad vid den här tiden. En ung bengalisk arkitekt, Vidhyadhar Bhattacharya utformade staden i enlighet med Shilp Shastra – en antik hinduisk skrift om arkitektur. När vi har kommit fram tar vi en kvällspromenad i Jaipurs Gamla stad, där de trånga gränderna kring de gamla basarerna kännetecknas av liv och rörelse utan dess like. Middag på hotellet.

 • Dag 4 Jaipur

  Vi börjar dagen med ett stopp vid Hawa Mahal – vindarnas palts, Jaipurs ikoniska landmärke och mest kända byggnad. Femvåningsbygganden med utsikt över basargatan, med sina 953 delikat utformade, honungskakeliknande rosa sandstensfönster, byggdes för att det kungliga hovets damer skulle kunna få en liten glimt av stadens liv från deras beslöjade tillvaro bakom palatsets murar.

  Vi beger oss sedan utanför staden till Amber Fort, beläget bland karga kullar. Fortet är en fascinerande blandning av hinduisk och persisk arkitektur. Det började uppföras 1592 av Raja Man Singh I och färdigställdes under Mirja Raja Ray Singh. Byggmaterialet var röd sandsten och vit marmor. Fortets position högst uppe på en bergskam ger intrycket av ett välbevakat och svårintagligt ställe. Fortets inre utsmyckningar utgörs av uttrycksfulla målningar, sniderier, speglar och ädelstensinläggningar. Efter besöket blir det tidig lunch på en lokal restaurang. 

  Därefter startar en vandring genom staden Amer och den omgivande landsbygden. Vi vandrar genom lantlig skog och går förbi en medeltida trappbrunn och den gamla Delhiporten. Vidare går vandringen genom skogsområdet Nahargarh via små byar, en byskola och ett fint medeltida tempel, innan den slutar vid Dera Amer. Den lokala flora och fauna som vi ser är fascinerande. Vi har möjlighet att se fåglar, antiloper och annat vilt.

 • Dag 5 Jaipur, Delhi

  Efter frukost blir det transfer till Jaipurs flygplats för flyg till Delhi. Efter vår ankomst till Delhi ser vi Röda fortet från utsidan. Shah Jahans eleganta citadell i röd sandsten började byggas på Yamunaflodens västra sida 1638, efter att huvudstaden flyttats från Agra till Delhi. Fortets massiva murar, som reser sig 33 meter Gamla Delhis larm, är en påminnelse om Stormogulernas magnifika makt.

  Jama Masjid är Indiens största moské, med en innergård som kan rymma 25 000 trogna. Den påbörjades 1644 och blev Shah Jahans – mannen bakom Taj Mahal och Röda fortet - sista stora arkitekturprojekt. Den rikt dekorerade moskén har tre stora portar, fyra torn och två 40 meter höga minareter. Efter moskébesöket åker vi rickshaw genom Gamla Delhis färgstarka gränder och handelskvarter. På kvällen promenad genom kryddmarknaden.

 • Dag 6 Delhi

  Under dagen gör vi en promenad genom Delhi. Vid halvtiotiden når vi Gurudwara Bangla Sahib i New Delhi, ett av Indiens allra mest betydelsefulla sikhtempel, ett tempel som har en speciell plats i hjärtat hos de tusentals trogna som besöker det. Med det vita marmorgolvet och en gyllene kupol är det här en hänförande miljö. Här ser vi bönehallen och det stora köket och matsalen där frivilliga lagar och serverar mat till alla som vill äta.

  Vår promenad fortsätter sedan till Rajpath, New Delhis paradgata som får från presidentpalatset Rashtrapati Bhavan på Raisina Hill via Vijay Chowk (Segertorget) och India Gate till Nationalstadion, kantad av vackra trädgårdar och fontäner. Här firas Republikens dag varje år. New Delhis stadsplan ritades av den brittiske arkitekten Edwin Lutyens, som ville skapa en panoramavy över staden från vicekungens palats. Här ligger också idag alla Indiens viktigaste politiska byggnader, så säkerhetsarrangemangen i området är väldigt rigorösa.

  Promenaden fortsätter fram till India Gate, en av Indiens mest besökta sevärdheter. Detta imponerande minnesmärke i hjärtat av Delhi byggdes för att likna Triumfbågen i Paris, och kallades ursprungligen All India War Memorial för att högtidlighålla minnet av omkring 70 000 indiska soldater som förlorade sina liv för den brittiska armén under första världskriget och det tredje anglo-afghanska kriget 1919. Vår promenad går därefter vidare till Khan Market. Khan Market är tjusig och flott, ett favoritställe för Delhis expats och diplomater. Från början avdelades området för migranter från de nordvästra provinserna efter Indiens delning. Idag är det ett populärt shoppingområde. Här finns utmärkta bokhandlar, trendiga boutiqer, optiker, skräddare, märkesbutiker etc. Här finns också caféer, restauranger, bagerier och street-food.

  Vi intar lunch här och går sedan vidare till Lodi Gardens, ett av Delhis landmärken där Gamla och Nya Delhis världar flyter samman. Lodi Gardens stammar från den pashtunska dynasti som styrde norra Indien under 1500-talet. Här finns gravar från härskarna under Sayyid- och Lodidynastierna.

   

 • Dag 7 Delhi, Rishikesh

  Idag flyger vi till Dehradrun, varifrån vi kör vidare till Rishikesh. Namnet kommer från ett av guden Vishnus många namn och betyder ”Sinnenas herre”. Staden är en helig stad för hinduerna, ett berömt centrum för pilgrimer och en port till Himalaya. Härifrån utgår man för att nå platserna för pilgrimsfärden Char Dham: Badrinath, Kedarnath, Gangotri och Yamunotri. Den heliga floden Ganges rinner genom Rishikesh. Det är här som floden lämnar Shivalikbergen och rinner vidare ut genom norra Indiens slätter.      

 • Dag 8 Rishikesh - vandring dag 1

  Idag är det dags för vår första vandring. Vi börjar från hotellet och går i riktning mot Laxman Jhula, en hängbro från 1939 som är ett av Rishikesh främsta landmärken. Här ska Rams broder Lakshman har korsat floden med ett juterep. Bron är en perfekt plats för att betrakta panoramautsikten över omgivningarna. Runt omkring bron finns många tempel och ashrams. Vi vandrar vidare genom några av Rishikesh viktigaste ashrams. I ett ashram tar man del av andliga studier och tar del av lektioner i meditation och mentalt välmående. Några av de viktigaste är Parmarth Niketan, Vanprastha Ashram, Vithal Ashram etc. Om du är intresserad, kan du också besöka Beatles ashram. Rishikesh blev ”världens yogahuvudstad” efter att de berömda ”Fab Four besökt staden, inspirerade av Maharishi Mahesh Yogi och hans predikningar. Sedan dess har den heliga staden Rishikesh haft världens strålkastarljus på sig.

  På kvällen besöker vi Parmarth Niketan för att ta dela v en articeremoni vid den heliga floden Ganges strand.
  Varje kväll när solens sista strålar reflekteras i Moder Ganges, samlas människor vid flodens stränder för arti. Denna gudomliga ljusceremoni fylls med song, bön och en påtaglig känsla av det gudomliga. Dias, oljelampor, offras till gudarna och gudinnorna. Vi återvänder till hotellet genom en kort tuktuktur.

  Total tid: 5 timmar
  Total längd: 7 kilometer
  Total tid för vandring: 3 timmar
  Höjdskillnad: 352 meter – 388 meter
  Svårighetsgradering: Lätt

   

 • Vi kommer också besöka Beatles ashram. Rishikesh blev ”världens yogahuvudstad” efter att de berömda ”Fab Four besökt staden, inspirerade av Maharishi Mahesh Yogi och hans predikningar. Sedan dess har den heliga staden Rishikesh haft världens strålkastarljus på sig. På kvällen besöker vi Parmarth Niketan för att ta dela v en articeremoni vid den heliga floden Ganges strand. 

  Varje kväll när solens sista strålar reflekteras i Moder Ganges, samlas människor vid flodens stränder för arti. Denna gudomliga ljusceremoni fylls med song, bön och en påtaglig känsla av det gudomliga. Dias, oljelampor, offras till gudarna och gudinnorna. Vi återvänder till hotellet genom en kort tuktuktur.

 • Dag 9 Rishikesh - vandring dag 2

  Tidigt om morgonen lämnar vi hotellet med frukostmatsäck och kör till Narenda Nagar för att börja Kunjapuritrekken. Vandringen staratar ca en kilometer från Narendra Nagar. De första 30 – 40 minuterna av vandringen går brant uppför, tills vi når nydragen landsväg. Vägen förbinder huvudvägen med polisens träningsakademi. Efter några minuters vandring längs vägen går vi åter in i skogen för vandringens andar del. Vandringen bjuder på några verkligt hänförande vyer av dalgången.

  Efter ytterligare 45 minuters vandrign når vi byn Badheda, där vi kan se terrassodlingar och hur lokalbefolkningen utför sina dagliga sysslor. Här får vi en glimt av livet i bergsbyarna, med vackra fält med senap och vitlök. Jordbruk är främsta försörjningen här. Under skolloven leker barnen i byn. Efter en kort vandring genom byn når vi vägen varifrån vi tar den vandringsled som viker av från huvudvägen och går till Kunjapuri. När vi når Kunjapuritemplet möts vi av fantastisk utsikt över floden Ganges som slingrar sig genom Rishikesh och omkringliggande dal. Om vädret är klart kan man se hänförande vyer över toppar i Himalaya som Banderpoonch, Kedarnath och Choukhamba. Väl framme i Kunjapuri återstår 38 steg som leder upp till Kunjapuritemplet.

  Kunjapuri är beläget 1676 meter över havet och bjuder på panoramavyer över Himalaya i norr och Rishikesh, Haridwar och Doondalen i söder. Eftersom det är en berömd, religiös plats, kommer tusentals besökare hit, framförallt under ”Navratras” (i april och oktober). Stora festligheter hölls under Dussehrafestivalen. Härifrån kan man se fantastiska solupp- och nedgångar över Himalaya och den vida Indus-Gangesslätten. I Kunjapuritemplet tar vi del i en timmes yogasession. Därefter kör vi åter till hotellet, ungefär en timmes körning.

  Efter tid för vila och återhämtning under eftermiddagen, beskådar vi ytterligare en spekakulär arti vid Triveni Ghat. Här flyter de tre viktiga heliga floderna Ganges, Yamuna och Satswathy samman. Här är också ceremonin mer spektakulär än föregående kväll. Antalet deltagare och besökare är stort. Prästens ritualer ackompanjeras av klockar, trummor och recitation. Vi kommer också att delta i en poojaceremoni och välsignas av den heliga floden Ganges.

  Total tid: 6 timmar
  Total längd: 7 kilometer
  Total tid för vandring: 2,5 timmar
  Höjdskillnad: 1129 m ö h – 1675 m ö h
  Svårighetsgradering: medel

   

 • Dag 10 Rishikesh

  Tidig morgon anordnas en yogaseesion på hotellet. Efter frukost kör vi i 45 minuter till Vashista Gufa. Detta är det äldsta tempelkomplexet i hela området och väggarna dekoreras av skildringar av de välkända indiska verseposen Ramayana och Mahabharata. Här råder fred och harmoni. Den som vill kan meditera en stund inne i grottan eller njuta av lugnet och friden på Ganges, under en flodforsfärd. Forsfärden tar 2,5 – 3 timmar. Rishikesh har blivit ett populärt ställe för forsränning. Forsränningen är beroende av vattenförhållanden i Ganges.

   

 • Dag 11 Rishikesh - vandring dag 3

  Idag kör vi ungefär 1,5 timmar till byn Chald Gaon för att påbörja vår vandring i Ingefärsdalen. Vi börjar med att vandra i 30 minuter från Chald Gaon till byn Kashmoli. Kashmoliområdet är känt för sina terrassodlingar och för en kultur som ännu inte berörts av den moderna världen. Området erbjuder meningsfull, tillbaka-till-naturen-upplevelser tillsammans med rikligt av frisk luft och vänliga berg. I byn odlas ingefära, men också grönsaker och linser, vilket är byns huvudsakliga inkomstkälla. I byn Kashmoli får vi tillfälle att umgås med byborna och att ta en kopp te eller kaffe tillsammans med dem. Vi fortsätter sedan vår vandring till Kashmoli Top, vilket tar 45 minuter till en timme. Under vandringen ser vi odlingar med ingefära, gurka, kidneybönor, gröna ärtor mm. Om vi har tur kan vi också få se fåglar som barbett, svartörn, scharlakansminivett, kalijfasan, rös djungelhöna, gråsparv samt olika sorters flugsnappare och timilior.

  Efter att vi har nått Kashmoli Top organiserar vi en picknickfrukost. Här njuter vi sedan av friden, lugnet och bergsutsikten genom att meditera eller genom att bara betrakta Himalayas skönhet. Efter en stund här uppe vandrar vi genom djungeln till Jungle Top och bjuds på ytterligare fascinerande bergsvyer där natur möter lugn. Därifrån vandrar vi tillbaka till Kashmoli Top varifrån vi kör tillbaka till hotellet. Kvällen ägnas åt avkoppling på hotellet.

  Total tid: 7 timmar
  Total längd: 9 kilometer
  Total tid för vandring: 3,5 - 4 timmar
  Höjdskillnad: 1410 m ö h – 1880 m ö h
  Svårighetsgradering: medel

 • Dag 12 - 13 Rishikesh, Delhi, Hemresa

  Tidigt på morgonen finns möjlighet att delta i en yogasession på hotellen. På hotellet finns också tillgång till ayurvedamassage. Efter en lugn och avslappande morgon på hotellet kör vi till Dehraduns flygplats för flyg vidare till Delhi. Inkvartering på hotell i Delhi och avskedsmiddag.

  Transfer till flygplatsen för flyg hemresa med Finnair till Skandinavien, med hemkomst samma dag. 

Resans höjdpunkter

 • Fästningen Amber Fort i Jaipur.
 • Storslagna Taj Mahal i Agra
 • Upplev historiens vingslag i Old Delhi och pulsen i New Delhi
 • Magnifik utsikt på vandringen i Rishikesh

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 2/3
Pris Från 38 200 kr
Enkelrumstillägg 6 900 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair fr. Stockholm till Delhi via Helsingfors t/r
 • Klimatkompensation för alla flygresor.
 • Mat och måltidsdryck, öl/vin på flyget ingår
 • Del i dubbelrum
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Helpension. Dryck tillkommer
 • Svensk färdledare och lokala eng. talande guider
 • Dricks till lokalguider, chaufförer m.fl.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien, f n USD 82/person
 • Enkelrumstillägg 6 500 kr
Resplan

Dag 1. Avresa från Sverige
Dag 2. Ankomst Delhi, till Agra
Dag 3. Agra, Taj Mahal, till Jaipur
Dag 4. Jaipur, Amber, vandring Amer
Dag 5. Jaipur, till Delhi
Dag 6. Delhi
Dag 7. Delhi, Dehradrun, till Rishikesh
Dag 8. Rishikesh, vandring dag 1
Dag 9  Rishikesh, vandring dag 2
Dag 10. Rishikesh, yoga
Dag 11. Rishikesh, vandring dag 3
Dag 12. Rishikesh, Dheradrun, till Delhi
Dag 13. Delhi, hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Valuta

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indien

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Hotell
Agra: Ramada Plaza Jaipur: Ramada Jaipur Delhi: The Suryaa Rishikesh: Dewa Retreat Delhi: Vivanta Dwarka