Översikt

Stolt, ståtlig, praktfull och färgstark! Så framstår den, den tropiska näshornsfågeln, ”Great hornbill” på engelska. Praktfull och färgstark, ståtlig och stolt, är också den kulturfestival i Indiens nordöstliga hörn, Nagaland som bär fågelns namn. Under tio dagar i december varje år firar Nagalands många etniska stammar festernas fest, den samlingsfestival som för ihop essensen av de olika folkslagens egna fester till ett storslaget och färgsprakande firande av den lokala, traditionella kulturen. Det bjuds på dans, sång och musik, uppträdanden, spel och lekar, hantverk, mat, parader och religiösa ceremonier. Allt speglar kulturerna hos Nagalands sexton stammar.

Nagaland är en av Indiens minsta delstater och är belägen i den flik av Indien som sträcker sig ner mellan Bangladesh och Burma. Området karaktäriseras av sexton större stammar, var och en med särpräglad kultur, egna seder, levnadssätt och språk. Dessa folks ursprung förlorar sig bort i historiens töcken, men en invandring från tibetanska och kinesiska områden långt tillbaka i tiden verkar trolig. Alla stammarna har sina egna festivaler och högtider utspridda över året. Dessa är kopplade till jordbruksåret och spelar fortfarande en viktig roll i människornas liv. Nagafolken har haft en stark krigaridentitet. Även om området länge har varit isolerat har man haft konflikter med grannfolken i Assam och Burma. Britterna inledde sin strävan att inlemma Nagafolkens område i brittiska Indien 1832, och mötte inledningsvis hårt motstånd. Området drogs också in i strider under andra världskriget. Först 1962 blev Nagaland en erkänd delstat i Indien. Men befolkningen är också känd för stor värme och gästfrihet. Området är naturskönt och bergigt med en rik flora och fauna. Högsta berget Mount Saramati når 3 800 m ö h.

”The Hornbill Festival” är höjdpunkten på vår resa till denna okända region. Men vi startar och börjar i Indiens jättemetropol Kolkata (Calcutta) och tar oss också igenom stora delar av delstaten Assam, känd för sitt berömda te och sitt siden, där vi bl a besöker nationalparken Kaziranga, ett naturens världsarv som är hem för två tredjedelar av världens bestånd av indisk pansarnoshörning. Världens största ”flodö”, Majuli i Brahmaputra, samt Ahomdynastins lämningar i Sivasagar står också på programmet.

Reseprogram

 • Dag 1. Avresa

  Avresa från Sverige. Vi flyger med Emirates Airlines via Dubai till Kolkata (Calcutta).

 • Dag 2. Ankomst Kolkata

  Kolkata, eller tidigare Calcutta, var huvudstad i Brittiska Indien fram till 1911 och är en av subkontinentens mest fascinerande städer. En stad med ett rikt förflutet och en livfull nutid belägen i delstaten Västbengalen, ofta benämnd ”Glädjens stad” (City of Joy). Staden är en blandning av ytterligheter där traditionella mandragna rikshas rullar på gatorna ovanför den moderna metron. Såsom britternas moderna och västerländska huvudstad var Calcutta en gång först med det senaste, och spårvagnar har de haft sedan 1902. Första intrycket av Kolkata idag är oftast det liv och den rörelse som ständigt pågår och staden som vibrerar och expanderar dygnet runt, året runt. Hela livet rullas upp på  stadens trottoarer.

  Efter ankomst till Kolkatas internationella flygplats, där vi möts av färdledare och lokalguide, får vi transport till vårt hotell för incheckning.

  Under eftermiddagen kommer vi att bekanta oss med staden Kolkata. Vi kommer att besöka St Paul´s Cathedral en ståtligt katedral byggd av britterna 1847 och Indian Museum, Indiens äldsta museum som grundades 1814, med många stenskulpturer. Vi passerar även Dalhousie Square, där den berömda Writer´s Building ligger längs ena sidan. En enorm tegelbyggnad från 1780 där det brittiska kolonialstyrets kontorister satt och arbetade.   

 • Dag 3. Kolkata, Dimapur, Kohima

  Efter frukost får vi transport ut till Kolkata Airport för flyget till Dimapur. Dimapur är delstaten Nagalands största stad och kommersiella centrum. Staden, som ligger vid Dhansiriflodens strand, var en gång konungariket Kacharis huvudstad. Lämningar från den tiden i form av stenpelare och stenristningar finns fortfarande kvar. Från Dimapur kör vi vidare till Kohima, en resa på nio mil som tar ca tre timmar. 

  Kohima, Nagalands huvudstad, ligger i delstatens södra del, 1 444 m ö h. Staden ligger centralt, med delstaten Assam i väster, Wokha-distriktet i norr, Zunheboto och Phek-distrikten i öster och delstaten Manipur i söder.

 • Dag 4. Hornbill Festival, byarna Jakhama och Kigwema

  Efter frukosten kör vi till Kisama Heritage Complex, en mil utanför Kohima. där vi under hela dagen kommer att uppleva hur Nagalands många folkslag firar sin livskraftiga och färgstarka Hornbill Festival. Kulturbyn uppfördes år 2000 för att bevara Nagafolkens kulturarv. Var och en av Nagalands sexton stammar har här ett eget hus, men det finns också museer och en stadion. Här bjuder Nagafolkens sexton huvudstammar på folkdans och krigsdanser, på folksånger, lekar, utställningar av lokalt hantverk, på det lokala köket, på lokal dryck som zutho och thutshe, på modevisning och till och med på en rocktävling på kvällen!


 • Under eftermiddagen ges tillfälle att besöka angamistammens byar Jakhama och Kigwema. De två byarna ligger ungefär 20 km söder om Kohimaelägna. Belägna uppe på en bergstopp bjuder de på hänförande vyer av det omgivande landskapet och närliggande byar. Hela byn omges av risterrasser. En traditionell port leder in i byn, som består av traditionella angamihus. Några av husen visar på bybornas välstånd. Vi utforskar byn, träffar byborna och bekantar oss med de lokala livsvillkoren. Byarnas viktigaste högtid, ”sekreyni”, hålls i februari. Under kvällen har vi tillfälle att utforska nattmarknaden.

 • Dag 5. Hornbill Festival, byn Khonoma

  Efter frukost fortsätter vi att ta del av festivalen.

  Under eftermiddagen beger vi oss till angamibyn Khonoma. Den 700 år gamla byn kallas ”Khwünoria” av byborna och omges av över 2 700 meter höga bergstoppar. Namnet har byn fått efter en lokal växt känd som ”khüno” som växer i området. Den nepalesiska alen (alnus nepalensis) växer rikligt i regionen. Khonoma är välkänt för sitt svedjebruk, där alarna binder kvävet i jorden och förhindrar erosion. Här höll nagafolkets krigare sitt sista fäste i striderna mot britterna 1879.

  Med sin stora artrikedom och sitt hänförande landskap är Khonoma ett perfekt område för eco-turism.  Nu är Khonoma också delaktigt i projekt med inriktning på eco-turism. Byarådet har bl a gjort det obligatoriskt för varje hushåll att ha avfallstunnor. En gång i månaden samlas avfallet ihop och bränns. Askan övriga rester används sedan som gödsel.  

 • Dag 6. Hornbill Festival, Kaziranga

  Efter frukosten besöker vi återigen Kisama Heritage Complex för ännu en festivalförmiddag.

  Under eftermiddagen kör vi till Kaziranga, en resa på drygt tjugo mil som tar fem till sex timmar. Här checkar vi in på hotell för två nätter.


 • Nationalparken Kaziranga är ett världsarv, där 75 % av världens totala population av den indiska pansarnoshörningen återfinns. Parken, som är en av de äldsta i delstaten Assan, ligger på Brahmaputras södra strand. Förutom noshörningar, kan vi här se mer än 1 200 vattenbufflar, över 1 000 elefanter, fler än 100-tal tigrar, samt barasingahjort, muntjaker, och svinhjort. 

 • Här återfinns också fler än 400 fågelarter: kärrfrankolin, kalihfasan, indisk gröngöling, större umbraspett, orientnäshornsfågel, större näshornsfågel, fiskgjuse, bandhavsörn, hökörn, svartvit pygméfalk, större och mindre adjutantstork, svarthalsad stork, gråhuvad vipa, bengalgam, indisk gam samt ett stort antal fläcknäbbad pelikan. Blånackad juveltrast är en specialitet. Observationsförhållandena är utmärkta och fågelskådningen en stor upplevelse.

 • Dag 7. Kaziranga National Park

  Denna dag tillbringar vi med att utforska nationalparkens vackra skogar och våtmarker i jeep. Morgonpasset börjar efter 07:30 och eftermiddagspasset efter 13:30.

  Jeepturerna i nationalparken begränsas till en förbestämd färd, för närvarande enligt de fyra alternativen nedan. Var och en av dessa rutter tar ungefär en och en halv till två och en halv timmar (kan bli längre beroende på deltagarnas intresse). Turerna är beroende av lokala förhållanden och vädret. De kan ställas in eller kortas av nationalparksmyndigheterna utan förvarning och av olika skäl.

  1. Mihimukh i centrala området vid Kohora
  2. Bagori i västra området vid Bagori
  3. Agaratoli i östra området vid Agaratoli
  4. Ghorakati i Burapaharområdet vid Ghorakhati
 • Det centrala området går genom många olika naturmiljöer från korvsjöar och savann till träskskog. Här finns elefanter, indisk pansarnoshörning, vattenbufflar och fåglar som (blåskäggig biätare, Great Hornbill och rostspett). När man kör längs leden kan man se rader av sköldpaddor (kachuga tecta och kachuga tentoria). Man kan ibland upptäcka bandvaraner i våtmarkerna.

 • Det östra området invaderas av vattenfåglar som stripgås, praktand, gråhuvad vipa och fläcknäbbad pelikan. Det brukar finnas en koloni med 200 par av denna utrotningshotade art som häckar i bombaxträden här.

  Det västra området har den högsta noshörningstätheten i parken, men även vild vattenbuffel och elefant, eftersom den här delen av parken är mer sank. Här finns slättfåglar och rovfåglar som kärrfrankolin och bandhavsörn. Indiska fiskare kan ibland ses fiska i åar och laguner. 

 • Dag 8. Kaziranga, Majuli, Jorhat

  Efter frukost kör vi under två timmar de åtta milen till Neematighat där vi tar färjan över Brahmaputra till Majuli, världens största ö belägen i en flod. Ön ligger där floderna Subansiri och Brahmaputra flyter samman och är känd för sina vaishnavitiska kloster (satras), sin rika kultur och för den natursköna lantliga miljön (vaishnavism är den vanligaste inriktningen inom hinduismen där man dyrkar Vishnu eller någon av hans avatarer).  Den är också känd för sin traditionella assamesiska och mishingska arkitektur. De främsta klostren är Kamalabari satra, Auniati satra och Benganti satra.

  På vår väg till ett av klostren passerar vi både assamesiska och mishingska byar. Mishinghusen är byggda på pålar som långhus. I klostret guidar en av munkarna oss runt och visar templet och munkarnas celler. Kloster som det vi besöker sattes upp av Srimanta Shankardev, ledare för den vaishanvitiska väckelsen på 1500-talet. Förutom religiösa helgedomar så är dessa satras också kulturella centra. De upprätthåller bl a den traditionella dansen ”satriya” (den femte nationellt erkända dansen efter bharatnatyam, kathak, kathakali och manipuri), musik och hantverk (masktillverkning).


 • Vi besöker också en by och träffar de folkslag som bor på ön. Ett av folken är mishing, som har ett tibetoburmanskt ursprung. Man vet inte exakt varifrån de flyttat in, men man tror att de en gång bodde i bergen i dagens Arunachal Pradesh. Detta skulle kunna förklara de kulturella och lingvistiska likheter de har med stammarna adi (tidigare abor), och i viss utsträckning också hill miri och dafla, i Arunachal Pradesh. Någon gång under 1200-talet började de att migrera mot Assams slätter, troligen för att söka bördigare marken. Denna folkvandring pågick under åtminstone två till tre århundraden.

  Ödet ville att de skulle hitta fram till en av Brahmaputras bördigaste stränder, och de slog sig ner längs floden från Sadiya i öster till Jorhat i väster. De har fortsatt sin vana att bo i halmtäckta hus på bambupålar, kallade chang ghar. Husen på pålar har skyddat mot översvämning under regnsäsongen, även om skälet till denna byggnadsteknik ursprungligen var att skydda från vilda djur.

  De årliga översvämningarna har inneburit att mishings livsvillkor präglats av fattigdom och umbäranden. Eftersom jordbruk varit deras huvudsysselsättning, så har översvämningarna påverkat deras liv på flera än ett sätt. Deras viktigaste högtid är ali-aye-ligang i februari, då man firar årets skörd. De flesta mishing följer både hinduismen och den lokala animistiska och schamanistiska religionen donyi-poloism, men några är kristna, antingen katoliker eller baptister.

  Efter att ha umgåtts med lokalbefolkningen på ön tar vi under sen eftermiddag färjan tillbaka till fastlandet för att köra till Jorhat, där vi checkar in på hotell för natten.

 • Dag 9. Jorhat, Sivasagar, Dibrugarh

  Efter frukost kör vi de fjorton milen till Dibrugarh, vilket tar tre och en halv timme. Längs vägen besöker vi de monument och tempel som Ahomdynastin lämnat efter sig i Sivasagar. Ahomdynastins kungar tillhörde shanfolket, ett av de taifolk med ursprung i sydöstra Kina, som började migrera till Sydasien via Sydostasien på 1000-talet. Till Assam kom de på tidigt 1200-tal och här kom deras kungar att regera i 600 år.

  Ruinerna efter Ahomdynastins palats och monument är utspridda kring denna historiska stad som välbevarade historiska lämningar. Innan britterna kom kontrollerades området av lokala stamhövdingar. Sivatemplet som ahomerna byggde antas vara det högsta av alla existerande hindutempel. Rang Ghar - Asiens största och äldsta amfiteater – är ett annat av Sivasagars framträdande landmärken. Stadens Tai-Ahom-museum innehåller föremål från Ahomperioden – svärd, kläder, manuskript mm.

  Vidare körning till Diburgarh, porten till ”det gömda landet” i östra Arunachal Pradesh och norra Burma. Det här är övre Assams Kameliastad, en ostörd fristad med stora teplantager som breder ur sig som en frodig, grön heltäckningsmatta.


 • När britterna byggde upp sina teplantager i mitten av 1800-talet, så byggde de också snabbt upp bekväma bungalows utformade för att göra livet så behagligt som möjligt i det som för dem var ett fientligt och främmande land. Dessa bungalows kom att kallas för ”chang bungalows”, eftersom ”chang” på det lokala språket betyder ”upphöjd på pålar” och så byggdes dessa hus. Byggnadssättet tjänade många syften: huset hölls svalt eftersom luft kunde strömma under huset och både vatten och djur kunde hållas borta! Också vi får uppleva och njuta av friden, renheten och lugnet som råder på Heritage Chang Bungalows.

  Efter ankomsten till Diburgarh checkar vi in på hotellet. På kvällen tar vi del av en dansföreställning av en lokal dansgrupp på Mancotta Heritage Chang Bungalow där Assams mest populära folkdans ”bihu” framförs. Folket i Assam är väldigt stolta över denna dans unika position bland Indiens danser. Förutom möjligen ”bhangra” (den populära folkdansen i Punjab), så kan ingen annan folkdans i Indien tävla med bihu-dansens rytmik och sprudlande vitalitet. Framförd av unga män och kvinnor reflekterar ”bihu” vårens ungdomliga passion, glädje och föryngring, ackompanjerad av sånger på temat kärlek och fysisk längtan. Dansen framförs av alla, oavsett kast, tro eller religion.  

 • Dag 10. Dibrugarh, Kolkata

  Frukost och sedan transport till Dibrugarhs flygplats för flyg till Kolkata. Efter ankomst till Kolkata, transport till hotell och incheckning. 

 • Dag 11. Kolkata

  Efter frukost beger vi oss ut i staden för att upptäcka flera av Kolkatas sevärdheter. Victoria Memorial minner om den brittiska kolonialtiden. Det är ett storslaget monument i vit marmor, modellerat efter Taj Mahal, uppfört till drottning Victorias minne under åren 1906 till 1921, på order av generalguvernören Lord Curzon. Victorias sonson George V lade grundstenen som prins av Wales.Howrah Bridge, som spänner över Hooglifloden, sägs vara världens livligast trafikerade bro. Bron är något av stadens livlina och får sitt namn av att den förbinder staden Howrah med Kolkata. Under bron återfinner vi en av Asiens största grossistmarknader för blommor. Tusentals människor samlas här varje dag för att köpa och sälja blommor och växter.  Marknaden är en livfull färgklick, där i synnerhet de gula och orangea blomstergirlangerna sticker ut.


 • Moder Terese är nog den moderna historiska personlighet som vi främst förknippar med Kolkata. Vi besöker Mother Teresa House, det hem för döende som moder Teresa anlade 1950 samtidigt som hon grundade sin order Missionaries of Charity. Hemmet heter Nirmal Hriday, vilket betyder ”det rena hjärtat”. Moder Teresa kom sedan att grunda många andra institutioner runt om i Kolkata, som barnhem och ålderdomshem.

  Vi besöker också ett jainisttempel, tillägnat Pareshnath, jainismens tjugotredje tirthankar, och uppfört 1867. Besök också vid Kumartuli, Indiens enda krukmakarstad. Vid varje hus och vid varje gata arbetar hantverkare dygnet runt för att forma skulpturer av gudarna och gudinnorna i hinduismens panteon, gudomligheter som Durga, Kali, Saraswati, Ganesha etc.  På kvällen gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 12. 8 december Kolkata, hemresa

  Transfer till flygplatsen för flyg åter till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Hornbill-festivalen, festivalernas festival där Nagalands sexton stammar firar sin kultur.
 • Kaziranga National Park med den indiska pansarnoshörningen.
 • Brahmaputras "flodö" Majuli.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/11
Pris Från 43 800 kr
Enkelrumstillägg 7.500 kr
I priset ingår
 • Flyg med Emirates till Kolkata t/r. Priset gäller för avresa från Stockholm. Övriga avreseorter på förfrågan. Måltider ombord.
 • Svensk färdledare möter i Kolkata och leder resan i Indien. Dessutom medverkar en engelsktalande indisk guide på varje resmål.
 • Särskilt utvalda hotell av hög turistklass, del i dubbelrum.
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag) exklusive måltidsdryck. 
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter, indiska skatter, monument- och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till indiska guider, chaufförer, hotell och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Indienresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter. Flygplatsskatter inom Indien och internationell flygplatsskatt vid avresan.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.

 

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa från Sverige
Dag 2. Ankomst till Kolkata
Dag 3. Kolkata, flyg till Dimapur, buss till Kohima
Dag 4. Kohima, Hornbill Festival
Dag 5. Kohima, Hornbill Festival
Dag 6. Kohima, Hornbill Festival, buss till Kaziranga
Dag 7. Kaziranga National Park
Dag 8. Kaiziranga, buss och båt till Majuli, buss till Jorhat
Dag 9. Jorhat, buss till Sivasagar, vidare till Diburgarh
Dag 10. Diburgarh, flyg till Kolkata
Dag 11. Kolkata
Dag 12. Kolkata, hemresa

Resesätt Emirates Air
Valuta

Indiska rupier, INR.

Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indie

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Inspiration