Översikt

På denna specialkomponerade resa får vi följa med Mikael Bergstrand i hans romaners spår och vi upplever såväl Delhi, Jaipur, Agra och Varanasi som Darjeeling. Resan erbjuder ett varierat och mångsidigt program där vi då och då gör nedslag i böckernas värld.

I huvudstaden Delhi möter vi minnen från 1100-talet men också New Delhi dit engelsmännen flyttade huvudstaden från Calcutta. Med cykelrikshor åker vi genom de vindlande gränderna i Old Delhi, det är som att färdas genom en enorm orientalisk basar. I Jaipur, huvudstad i delstaten Rajasthan och kallad den ”rosa staden” ska vi se det stora maharadjapalatset, Vindarnas palats och det grandiosa Amber Fort. I Agra låter vi oss förföras av Taj Mahal, utan tvekan en av världens vackraste byggnader. I Shivas stad Varanasi ger vi oss ut i en liten båt på Ganges för att i soluppgången se på när pilgrimerna går ned i Ganges heliga vatten. Uppe bland teplantagen i Himalaya och Darjeeling reser vi med minitåg till Indiens högst belägna järnvägsstation (2.257 möh). En resa för alla sinnen!


Om Mikael Bergstrand
Mikael Bergstrand är författare och journalist från Malmö. Åren 2007-2011 bodde han i New Delhi där han delade sin tid mellan att resa, skriva böcker och rapportera om livet och politiken från världens största demokrati. Mikael reste därutöver ett antal gånger som färdledare i Indien. Med boken ”Delhis vackraste händer” fick Mikael sitt stora genombrott 2011. Den har har hittills sålts till tio länder, toppade hösten 2012 bestsellerlistan för pocket och blev även filmatiserad tv-serie i Sverige (jan 2017). I slutet av september 2013 kom uppföljaren ”Dimma över Darjeeling”, hittills såld till fem länder. Den tredje och sista boken "Gurun i Ponomadalen" släpptes i maj 2015.

Läs Mikaels egna berättelse om hur han hamnade i Indien och fick inspiration till sina böcker om Yogi och den trötte svenske medelåldersmannen, Göran Borg i ”Delhis vackraste händer” och de två därpå följande böckerna i samma serie. Böcker som även inspirerat till resan "Delhis vackraste händer och dimma över Darjeeling" vilken vi nu genomför för andra gången. Läs Mikaels berättelse här

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Delhi, Lodi Garden

  Avresa med flyg, ankomst på morgonen till Delhi där vår svenska färdledare möter med buss och tar oss till vårt hotell för frukost. Vi inleder därefter resans program med en bussrundtur i New Delhi, som byggdes av engelsmännen efter att de flyttat Brittiska Indiens huvudstad från Calcutta till Delhi år 1911. Vi besöker Humajuns grav, den första stormannagraven på Indiska halvön, där den andre stormogulen Humajun vilar och som 1993 utsågs till ett världsarv av UNESCO. Vidare ser vi det nuvarande presidentpalatset som ursprungligen uppfördes av britterna och India Gate. 

  Vi hinner även med den stora vackra och för överklassen populära parken Lodi Garden (där Göran i boken Delhis vackraste händer inledde sitt hemliga förhållande med Preeti). I parken promenerar vi runt bland vackra träd och trädgårdar med byggnader ifrån 1500-talet. Välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Delhi, kryddmarknad, Old Delhi, Bangla Sahib

  Old Delhi byggdes på 1600-talet sedan den muslimske mogulkejsaren Shah Jahan beslutat flytta huvudstaden hit från Agra. Vi inleder dagen med ett besök på chilimarknaden i Old Delhi (där Göran Borg får sitt presskort i boken Delhis vackraste händer) innan vi åker vidare till Raj Ghat (den plats där Mahatma Gandhi kremerades). Vi fortätter sedan med cykelriksha genom Old Delhis vindlande och trånga gränder, förbi mängder av affärer och verkstäder samt illa underhållna stormanspalats. Vi stannar även till vid  Indiens största moské Jama Masjid.

  Efter lunch gör vi ett besök vid Bangla Sahib, sikhernas förnämsta helgedom i Delhi. Sikherna är en av Indiens minsta religiösa folkgrupper men i Delhi är de talrika och de manliga bekännarna känns lätt igen genom sina skägg och prydliga turbaner. Middag på kvällen.

 • Dag 4 Delhi, Varanasi, cykelricksha, articeremoni

  Efter frukost åker vi till flygplatsen för avresa till Varanasi som är guden Shivas stad vid floden Ganges, hit kommer årligen miljoner pilgrimer. Efter incheckning och lunch på vårt hotell utforskar vi Varanasi och besöker bl a det berömda hindutemplet Kashi-Vishwanath, det heligaste av helgedomar tillägnat Lord Shiva och Bharat Mata Mandir. Framåt kvällen åker vi cykelricksha genom de vindlande gränderna och avslutar vid Ganges för att se välsignelseceremonin arti. Vi återvänder sedan till hotellet för middag.

 • Dag 5 Varanasi, Sarnath, nattåg mot New Jalpaiguri

  Tidigt denna morgon sitter vi i en båt som långsamt glider fram på floden Ganges. Precis som i boken "Gurun i Ponomadalen" (där Göran och Yogi åker ut med båt) ser vi i soluppgången när de fromma pilgrimerna tar sina rituella bad i den heliga floden. Vi kan också se kremeringsplatsen, liksom kanske någon sadhu, en kringvandrande asket eller eremit som avsagt sig det sociala livet, och som slagit sig ned på trapporna ned mot vattnet. Upplevelsen är stark och stämningsfull, intrycken är många. Från floden vandrar vi sedan genom de gamla gränderna, små och stora tempel kantar vår väg.

  Efter frukost är det sedan programfritt innan fram till lunch. Under eftermiddagen besöker vi Sarnath där Buddha höll sin första predikan. Här finns även ett museum med en fin samling skulpturer. Framåt kvällningen checkar vi ut och bordar sedan nattåget som ska ta oss till Jalpaiguri. Med oss har vi middagslådor från hotellet.

 • Dag 6 New Jalpaiguri, Darjeeling

  Efter ankomst på morgonen och frukost åker vi vidare med buss till Darjeeling, cirka 2 050 meter över havet där vyerna över berg och dal är hänförande när vädret är klart. Himalayas snöklädda toppar syns i norr och är det riktigt klart kan man se ända till Mount Everest.

  Britterna fick upp ögonen för Darjeeling i början av 1800-talet och etablerade en sval rekreationsort dit man kunde skicka folk på permission från hettan nere i Kolkata (Calcutta). Numera bor ca 120 000 invånare här, basnäringen är teodling och turism. Darjeeling har inte bara frisk, sval luft och fina vyer, hela samhället andas semester och avkoppling och det finns något "brittiskt" i atmosfären. Efter incheckning och lunch är resten av dagen programfri, gemensam middag på kvällen. 

 • Dag 7 Darjeeling, teplantage, Toy train till Ghoom

  Idag besöker vi en närbelägen teodling, åker det berömda minitåget (Toy train) till Ghoom samt ges en klassisk teprovning på Nathmulls Tea Lounge. Vi hinner även med Chowrastatorget och shoppinggatan The Mall (där Göran och Yogi gör inköp i boken "Dimma över Darjeeling"). Lunch under dagen, middag på kvällen.

 • Dag 8 Darjeeling, Tiger Hill

  Sista dagen i Darjeeling gör vi en tidig morgontur till Tiger Hill, en klassisk utsiktspunkt 11 km från staden för att se soluppgången, vi ser även klostret Ghoom och stannar vid Himalayan Mountaineering Institute (bergsklättringsinstitutet). Här finns ett intressant museum som skildrar människans kamp med Himalayas toppar. Intill finns även ett zoo och botanisk park. Lunch under dagen, middag på kvällen.

 • Dag 9 Darjeeling, Bagdora, Delhi, Agra

  Idag går färden tillbaks mot Delhi och Agra, först med buss till Bagdora och vidare med flyg till Delhi. Vi fortsätter sedan med buss till Agra.

 • Dag 10 Agra, Taj Manal, Jaipur/Chomu

  Tidigt på morgonen är det så dags för Taj Mahal – alla Indienresenärers drömmål, en av världens allra största sevärdheter och förstås en av resans absoluta höjdpunkter. Taj Mahal är ett gravmausoleum men också ett kärleksmonument över mogulen Shah Jahan och hans älskade hustru Mumtaz. Byggt i vit marmor i mitten av 1600-talet, i en grönskande trädgård som uppförts för att efterlikna paradiset, ligger Taj Mahal till synes helt opåverkat av tidens gång. Vi får höra berättelsen som ger oss bakgrunden till byggandet av Taj Mahal och ges gott om tid att uppleva trädgården och det utsökta hantverket, inte minst detaljerna inne i självaste byggnaden. Oavsett hur mycket man hört talas om Taj Mahal blir man överraskad av den harmoni och skönhet byggnaden utstrålar, det är svårt att vända bort blicken och lämna området.

  Vi fortsätter sedan till Agra fort vid Jamunaflodens strand. Enorma murverk innesluter ett flertal palats och byggnader, en del i marmor. Det var härifrån Akbar, Jehangir och Shah Jahan styrde riket då Agra var huvudstad. Den imponerande fästningen började byggas av Akbar den store, men det var hans sonson Shah Jahan som lät bygga ut och försköna den i en mer palatslik stil. Här vandrar vi runt och föreställer oss hur mogulhärskarna och deras haremsdamer levde.

  Efter lunch reser vi vidare med vår buss till Jaipur och Chomu där vi ska bo i ett 300 år gammalt palats, omvandlat till hotell. Här kan vi verkligen känna historiens vingslag. 

 • Dag 11 Jaipur/Chomu, Amber, basarerna

  Vi spenderar dagen i Jaipur. Staden fick sitt namn efter grundaren, maharadjan Jai Singh II som under 1700-talets första hälft lät uppföra en stad med rätvinkliga kvarter och proportionellt anpassade gator och gränder. Husen i centrum är rosa beroende på att de är byggda av sandsten, men även därför att en maharadja i slutet av 1800-talet lät måla hela staden rosa inför ett kungligt besök från England. 

  Först beger vi oss till Amber som var huvudstad innan Jaipur byggdes på slättlandet. Här ska vi besöka Amber fort som är en stor fästning uppe i bergen och som ligger högt uppe på en bergskam. Väl uppe vandrar vi genom palatset och dess många salar, och njuter av utsikten ut över dalen. Därefter gör vi ett besök hos en mattillverkare där vi bl a får se hur dessa fantastiska mattor görs. I centrala Jaipur finns Vindarnas palats vars fasad möjliggjorde för hovets beslöjade damer att se ut i gatans längdriktning och följa parader och andra evenemang utanför palatset.

  Efter lunch, där vi får en demonstration av sari- och turbanknytning samt hennamålning, ser vi det stora maharadjapalatset innan det är dags för en färd med el-cykelricksha bland basarerna i denn gamla delen av Jaipur. Här ges även tid för egna strövtåg och shopping innan vi återvänder till Chomu och vårt palatshotell.

 • Dag 12 Jaipur/Chomu, Neemrana, Delhi

  Efter frukost och utcheckning lämnar vi Jaipur/Chomu och beger oss med buss mot Delhi. Vi stannar för lunch i den lilla orten Neemrana som domineras av ett stort fort från 1400-talet, beläget uppe på bergsidan. Vi äter lunch på fortet innan vi åker vidare till Delhi. På kvällen avskedsmiddag.

 • Dag 13 Delhi, hemresa

  Buss till flygplatsen, hemresa med flyg. Hemkomst samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Köpenhamn, Stockholm, Göteborg
Avresor 18/10
Pris Från 29 750 kr
Enkelrumstillägg 6 750 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Delhi t/r. Priset gäller för avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.
 • Mikael Bergstrand möter i Delhi och leder resan i Indien. Dessutom medverkar en engelsktalande indisk guide på varje resmål.
 • Särskilt utvalda hotell av turistklass/hög turistklass, del i dubbelrum.
 • Nattåg i fyrbäddskupé, 2-klass a/c
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag) exklusive måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter, indiska skatter, monument- och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till indiska guider, chaufförer, hotell och restaurangpersonal ingår i priset.
 • INDIENRESORS informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
 • Valfri bok (pocket) ur trilogin.
 • Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
Tillägg
Semesterförsäkring 13 dagar 610 kr
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Delhi
Dag 3. Delhi
Dag 4. Delhi, flyg till Varanasi
Dag 5. Varanasi, nattåg till New Jalpaiguri
Dag 6. Jaipalguri, buss till Darjeeling
Dag 7. Darjeeling
Dag 8. Darjeeling
Dag 9. Darjeeling, buss till Bagdogra, flyg till Delhi, buss till Agra
Dag 10. Agra, buss till Jaipur/Chomu
Dag 11. Jaipur/Chomu
Dag 12. Jaipur/Chomu, buss till Neemrana, buss till Delhi
Dag 13. Delhi, hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indien

Deltagarantal

14-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Radisson Blu Hotel New Delhi Paschim Vihar ****+

  Modernt hotell bra beläget i västra Delhi, med närhet till tunnelbana och med snabb transportväg in till centrala Delhi. Stora (36 kvm), bekväma och välutrustade rum i neo-gothisk stil. Hotellet har flera restaurangeer, tea lounge, bar, utomhuspool, spa, gym samt business center. Kostnadsfri Wi-fi. Till hotellets hemsida.

   

  You’ll be close to Delhi metro stations and the bustling city center without the hassle of city congestion

 • Surya Kaiser Palace, Varanasi ***+

  Surya Kaiser Palace är ett trevligt, familjärt boutique hotell med stora, modernt inredda rum i europeisk stil. Här finns utomhuspool, multi-cuisine restaruant, spa/wellness center, bar och café. Kostnadsfri Wi-fi. Till hemsidan

 • Viceroy Hotel, Darjeeling ***+

  Ett litet och mycket trevligt hotell centralt beläget i Darjeeling. Rummen är smakfullt inredda och med alla moderniteter och har en magnifik vy över de snöklädda Himalayabergen.  . Hotellet har restaurang, jacuzzi & bastu och på taket ett härligt soldäck med panoramavy där du kan koppla av med Darjeeling tea och lättare snacks. Till hemsidan

 • Hotel Taj Resorts, Agra ***+

  Trevligt Boutique Hotel I hjärtat av Agra, nära östra porten till Taj Mahal. 34 elegant och smakfullt inredda rum med alla moderniteter inklusive gratis Wi-fi. Hotellet har bl a restaurang och utomhuspool på taket med utsikt över Taj Mahal. De 66 moderna och bekväma rummen är fullt utrustade med luftkonditionering, platt-tv, minibar, värdeförvaringsskåp och Wi-fi. Hotel Amar erbjuder sina gäster utomhuspool, gym, massage, bar och restaurang. Till hemsidan

 • Chomu Palace Hotel ****

  Chomu Palace, ett 300 år gammalt elegant befäst palats som omvandlats till ett hotell som återspeglar de kungliga palatsen i Indien. Med den unika atmosfären i behållning har palatset omvandlats till hotell med alla tänkbara moderna bekvämligheter i både rum och gemensamma utrymmen. Varje rum är unikt och inrett i traditionell stil. Hotellet har utomhuspool, restaurang, lounge/bar, Wi-fi, spa

 • Red Fox Aerocity, Delhi/IGI Airport ***

  Red Fox Aerocity Hotel ligger 4 km från den internationella Indira Gandhiflygplatsen och knappa kilometern från Aerocitys tunnelbanestation (metro) samt inom räckhåll för ett flertal shopping och nöjesområden i Delhi.De moderna rummen med sin karakteristiska färgsättning och design erbjuder såväl luftkonditionering som platt-tv och värdeskåp. Gym och 24 timmars rumsservice står till gästernas förfogande. Hotellet har coffee shop, restaurang med såväl indiska som kontinentala rätter på menyn. Tillgång till kostnadsfritt Wi-fi. Till hemsidan

Tilläggsresor

 • Tilläggresa Sol och bad i Goa

  Avsluta din rundresa i Indien med ett par dagar i Goa. Här finns Indiens vackraste stränder och mysigaste restaurangerLäs om tilläggsresan till Goa»

 • Tilläggsresa Husbåt i Keralas Backwaters med sol och bad

  Avsluta din rundresa i Indien med ett par dagar i Kerala. Upplev Backwaters från husbåt, och avsluta med avkoppling, sol och bad på Kovalams sandsträder. Läs om tilläggsresan till Kerala»

Boka din resa

2018-10-18 2018-10-30 29 750 kr Finnair Väntelista Boka