Översikt

Var med om en oförglömlig resa till Nepal tillsammans med Magnus Fridh, författaren till böckerna "Viloläge: Mindfulness och meditation i vardagen" och "Att vara stilla när allt skyndar". Du får bo i kloster, delta i olika mindfulnessövningar, besöka sevärdheter, möta en uråldrig kultur och uppleva makalösa naturscenerier.

Varje dag kommer att innehålla meditation, mindfulness och yoga. Författaren Magnus Fridh finns med på hela resan och kommer att hålla i meditationsstunder samt lättare Ashtangayoga. Temat för resan är återhämtning, närvaro och vila. Hur kan vi hitta lugn i vardagens höga puls?

På den här resan krävs inga förkunskaper för att delta, vi kommer tillsammans att utforska ett antal olika tekniker. Stegvis kommer Magnus att guida deltagarna i mindfulness- och meditationsövningar som är lätta att applicera i vardagen. Detta gör vi givetvis bäst i Nepal, där meditationens rötter är starka. Resan görs i samarbete med Vetenskapsmedia och tidningen Modern Psykologi.


Om Magnus Fridh
Magnus började meditera i tonåren och har genom studier i tibetansk buddhism och universitetsstudier i indologi fördjupat sig i ämnet. Han undervisar grupper i ashtangayoga, mindfulness och meditation och är även en av grundarna till Mindfulness Appen. I höst kommer nya boken "Att vara stilla när allt skyndar" (Bonnier Fakta). En bok om hur man hittar stillhet och lugn och ro i sin vardag. Alla deltagare på resan får ett exemplar av den nya boken. Magnus har själv varit ett flertal tillfällen i Nepal och är väl bekant med Kathmandu som stad.

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Katmandu, Namobuddha

  Avresa med flyg, ankomst Katmandu på morgonen där vi möts av vår engelsktalande eskort och buss. Vi åker sydösterut till Namobuddha (ca 2 timmar) där vi checkar in på vårt klosterpensionat och äter lunch. Nambuddha är en av de allra viktigaste buddhistiska vallfärdsplatserna söder om Himalaya. Det är också en av de heligaste buddhistiska platserna i världen. Platsen kopplas till en legend om en prins, som här ska ha mött en utsvulten tigerhona med ungar. För att tigerhonan skulle kunna föda sina ungar, lät prinsen henne äta upp honom. En liten helgedom påminner om historien om prinsen och tigrinnan. 

  Från klostret har vi utsikt över Himalayas snötäckta bergskedja. Såväl soluppgången som solnedgången är vackra. Eftermiddagen är programfri för att vila efter resan eller ta en promenad runt klostret, bekanta sig med omgivningen och se munkarnas dagliga liv. Du är även välkommen att besöka deras dagliga bön som börjar kl 16.30. Efter vår välkomstmiddag berättar Magnus om sin bok, hur han själv som tonåring kom i kontakt med meditation och relationen till Nepal. Han ger en introduktion till mindfulness och meditation och går igenom upplägget för veckan.

 • Dag 3 Namobuddha, munkarnas morgonbön, lättare vandring i området

  Tidigt på morgonen, innan frukost, ska vi vara med om munkarnas morgonbön i klostret. Vi indeder sedan förmiddagens program med en dryg timmes yogasession som leds av en lokal yogainstruktör. Därefter beger vi oss ut på en lättare vandring (3-4 tim) i området. Vi är tillbaka lagom till lunch.

  Eftermiddagen är programfri, så här finns möjlighet för den som vill att träffa  klostrets Khempo (högste lama) för bön och meditation. Efter middagen kvällsmeditation: ”Du måste börja för att kunna – inte kunna för att börja”. Magnus guidar en första mindfulnessövning, kroppsscanning, som är en meditation med djupt avslappnande effekt.

 • Dag 4 Namobuddha, Katmandu

  Vi inleder dagen med Magnus och morgonmeditation. Vi går igenom sittpositionen när man mediterar och gör en meditation med temat ”Vila i andetaget”. Efter frukost och utcheckning har vi lite tid på egen hand, innan vi efter lunch lämnar munkarna och klostret. Färden går till Nepals huvudstad Katmandu. Där stannar vi vid berömda Thamel Market, det kvarter av trånga gränder som är Katmandus kommersiella hjärta. Tid för shopping för den som önskar. Ankomst till hotellet och tid för lite vila innan det blir gemensam middag. 

 • Dag 5 Katmandu, Durbar Square

  Vi inleder dagens program med lätt morgonyoga och mindfulness/meditation tillsammans med Magnus. Med fokus på andetaget rör vi kroppen genom enkla, mjuka positioner för att till slut stanna i en lång avslappning. Stärkta efter vår session och frukost är det dags att ströva runt i Katmandus stora historiska och fascinerande basarområde och Durbar Square. Här är många av Katmandus viktigaste tempelbyggnader är samlade, totalt ett 50-tal tempel och monument, bl a Hanuman Dhoka, det gamla kungliga palatset från 1600-talet.

  Vi passerar Kumari Ghar där den levande gudinnan Kumari bor, hon som i fyra- femårsåldern väljs ur någon av de framstående guldsmedsfamiljerna enligt noggranna och intrikata metoder. Kanske kan vi skymta självaste Kumari innanför de vackert snidade fönsterluckorna. Enda tillfället flickan kan komma ut är när hon en gång om året deltar i en religiös procession. När hon får sin första menstruation upphör hennes funktion och en ny Kumari väljs. Vi avslutar förmiddagen med lunch på lokal restaurang.

  Under eftermiddagen beger vi oss till den imponerande buddhistiska stupan Swayambunath. Stupan ligger på en höjd i Katmandudalen och härifrån kan vi överblicka dalen, de omgivande bergen och själva staden. På stupans sidor, mot alla fyra väderstrecken, finns Buddhas allseende ögon målade på ett mycket karaktäristiskt sätt. Tillbaka på hotellet äter vi middag och därefter guidar Magnus guidar en meditation med fokus på välvilja och medkänsla.

 • Dag 6 Katmandu, Sankhu - vandring, Nagarkot

  Innan frukost blir det mjuk yoga samt morgonmeditation. Vi gör en Shamatha-meditation, vilket betyder ”att stanna i stillhet” på tibetanska. Magnus guidar en meditation för att hitta ett lugnt och stillsamt sinne – en meditation som man kan ha stor nytta av i vardagens stress. Efter frukost och utcheckning reser vi med buss till Sankhu där vi börjar vår vandring till Nagarkot ( ca 5 tim) i lugn takt, vi intar lunch längs vägen.

 •  Vi når den lilla orten Nagarkot, belägen på 2 170 m ö h, under eftermiddagen. Från Nagarkot har man vid klart väder en slående utsikt mot det mäktiga Langtangmassivet. Efter incheckning utforskar vi omgivningarna innan middagen på hotellet. Dagen avslutas med kvällsmeditation: ”Att vara i stillhet när allt rör på sig”. Repetition och fördjupning av morgonens meditation.

 • Dag 7 - 8 Nagarkot

  Vi ägnar denna morgon till mjuk yoga och morgonmeditation: En mjuk yogasekvens med fokus på höfter för att få högre flexibilitet och göra det lättare att sitta bekvämt när vi mediterar. Därefter är förmiddagen programfri för egna aktiviteter. Lunch på hotellet. Under eftermiddagen gör vi en promenad i omgivningarna och till utkikstornet (2 100 m.ö.h) där vi får en majestätisk vy över bergtopparna och Katmandudalen.

  Middag på hotellet och guidad kvällsmeditation med Magnus med fokus på att få verktyg för att kunna hantera hinder som stress, störande tankar och oro i vardagen.

 • Även följande morgon ägnar vi oss åt yoga och morgonmeditation. En mjuk yogasekvens med fokus på nacke, axlar och överkropp följt av en meditation för acceptans och tillit. Därefter frukost och resten av dagen programfri för egna aktiviteter och strövtåg. Gemensamma måltider, lunch och middag, kvällsmeditation med Magnus. 

 • Dag 9 Nagarkot, Bhaktapur, Pashupatinath, Bodnath

  Dagen börjar med mjuk yoga och morgonmeditation. Efter frukost och utcheckning lämnar vi bergen och kör tillbaka mot Katmandu. Vi åker först till den gamla kungastaden Bhaktapur. Newarstaden Bhaktapur är den mest särpräglade medeltida och minst moderniserade av dalens städer. Newarerna, som är den dominerande befolkningsgruppen i Katmandudalen har satt sin prägel på hela området med sin starka konstnärliga tradition. Mycket av det konstnärliga arbetet, bl a träsnideriet, härstammar från 1600-talet och kung Bhupatindra Malla. Vi vandrar runt i Bhaktapur och upplever den unika miljön.

 • Vi åker vidare och stannar till vid templet Pashupatinath, Nepals viktigaste hindutempel och ett av de viktigaste Shivatemplen i den hinduiska världen. Här är endast kremeringsplatsen öppen för allmänheten. Hit kommer pilgrimer från hela den indiska halvön. Kungen brukade aldrig påbörja en resa utan att först besöka templet för att få gudens välsignelse. Vi fortsätter sedan till Bodnath, den största buddhistiska stupan i hela Nepal och ett centrum för tibetansk buddhism. Här checkar vi in på hotell för tre nätter. Lunch under dagen, middag på hotellet. Kvällsmeditation med Magnus: Guidad meditation med fokus på inre styrka och hur vi kan förstärka det positiva inom oss även i svåra stunder. 

   

   

   

 • Dag 10 Bodnath

  Mjuk yoga och morgonmeditation med Magnus: Vi rör oss mjukt genom en lätt sekvens av yogaövningar för att både stärka och göra kroppen mer följsam och flexibel. Vi avslutar med en vilsam meditation med fokus på vår andning. Under förmiddagen besöker vi den största buddhistiska stupan i landet. Lunch på hotellet. Under eftermiddagen besöker vi en lokal skola och någon närliggande by. Här får vi uppleva typiskt nepalesiskt lantliv, besöka hantverkare och promenera bland traditionella hus, monument och tempel.  Middag och kvällsmeditation.

 • Dag 11 Bodnath

  Magnus leder oss i mjuk yoga och morgonmeditation, frukost, programfri dag för egna aktiviteter och promenader i området, lunch på egen hand. Innan kvällens avskedsmiddag med traditionell dansunderhållning håller Magnus en kortare kvällsmeditation och avslutning: Hur fortsätter man med mindfulness/meditation i sin vardag? Tips på bra övningar och hur man lägger upp ett schema. En genomgång med repetition och frågestund.

 • Dag 12 Bodnath/Katmandu, hemresa

  Frukost och utcheckning, transfer till flygplatsen för hemresa via Istanbul, hemkomst samma dag. 

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor 10/10
Pris Från 33 600 kr
Enkelrumstillägg 3 400 kr
I priset ingår
 • Flyg med Turkish Airlines, via Istanbul, tur och retur till Katmandu.
 • Priset gäller för avresa från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg.
 • Magnus Fridh deltar under hela resan i Nepal. Dessutom medverkar en engelsktalande nepalesisk eskort och guider på varje resmål.
 • Särskilt utvalda hotell av turistklass, del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (frukost, lunch och middag) exklusive måltidsdryck.
 • Program enligt hemsidan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter, nepalesiska skatter, monument- och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till nepalesiska guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal ingår i priset.
 • INDIENRESORS informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
 • Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring
 • Visum till Nepal (USD 25) betalas kontant på flygplatsen i Katmandu
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst till Katmandu, buss till Namobuddha
Dag 3. Namobuddha
Dag 4. Namobuddha, buss till Katmandu
Dag 5. Katmandu
Dag 6. Katmandu, Sankhu vandring till Nagarkot
Dag 7. Nagarkot
Dag 8. Nagarkot
Dag 9. Nagarkot, buss Bhaktapur, Pashupatinath och Bodhath
Dag 10. Bodnath
Dag 11. Bodnath
Dag 12. Hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt Turkish Airlines
Visum

Visum till Nepal ansöks om och betalas kontant på Katmandus flygplats (USD 25), detaljerad information medföljer färdhandlingarna.

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Namobuddha Monastery's Guest House

  Namobuddha Monastery's Guest House är inrymt i Namobuddha-klostret. I klostret lever 250 munkar och här finns ett klostercollage, en skola för unga munkar samt en klinik för tibetansk medicin.  

 • Himalaya Hotel, Katmandu

  Hotellet ligger två kilometer från centrum, omgivet av en trevlig trädgård, med utsikt över Himalaya. Hotellet har två restauranger, samt en pool. De luftkonditionerade rummen har tv, dusch, sittgrupp, skrivbord och garderob. Hotellet erbjuder gratis wifi och flygplatstransfer. 

 • Club Himalaya Resort, Nagarkot ****

  Club Himalaya Resort är beläget med 360 graders utsikt över Himalaya på Windy Hill, ca 16 km från stupan i Boudhantah och den internationella flygplatsen. Hotellet erbjuder inomhuspool, jacuzzi och ett spa med massagebehandlingar, en restaurang med såväl lokal som kontinental meny och baren Indrawati med sin rustika inredning, avnjut en drink framför den mysiga eldstaden och lyssna till tonerna av jazz eller fusion när musikframträdanden hålls. Alla rummen har egna balkonger med en storslagen utsikt över bergen, bekvämt inredda med parkettgolv, designade möbler och mjuka färger. Rummen ärm utrustade med luftkonditionering, värdeskåp, platt-tv, värdeskåp, WI-fi och toalettartiklar. Hotellet har i störst möjliga mån försökt att använda lokalt producerade konstföremål och produkter för att stödja det lokala samhället samt att såväl rum som övriga faciliteter skall vara ekovänligt. Till hemsidan

 • Hotel Butsugen, Bodnath

  Hotellet har trädgård, terrass, lekplats samt en restaurang. Det ligegr 600 meter från Bodnath-stupan. Rummen har eget badrum, tv, luftkonditionering och en spishäll.