Översikt

Både Indien och Nepal har många sevärdheter att erbjuda besökaren och i denna resa har vi inkluderat några av de mest intressanta.

Resan inleds i Indien och Agra där vi besöker ett av världens mest omtalade byggnadsverk – Taj Mahal. Vi får även uppleva den rosa staden Jaipur och Delhi innan vi reser vidare till Nepal. I Katmandu-dalen hinner vi göra enklare vandringar bland byar på landsbygden samt besöka Katmandu, Patan och Bhaktapur, alla med mycket intressanta sevärdheter.


Om vår svenska färdledare
Våra svenska färdledare är engagerade, entusiastiska och kunniga Indienkännare som brinner för att ta dig med till Indiens alla hörn.  Läs om våra färdledare

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Delhi, Agra

  Avresa med flyg, ankomst på morgonen till Delhi där vår svenska färdledare möter. Efter frukost åker vi buss söderut till Agra där vi checkar in och äter lunch. Under ett par århundraden då mogulerna härskade över Indien var Agra landets huvudstad. Den främste av dessa härskare, Akbar den store, regerade under senare hälften av 1500-talet och påbörjade bygget av Agra fort vid Jamunaflodens strand. Enorma murverk innesluter ett flertal palats och byggnader, en del i marmor. Även denna imponerande fästning började byggas av Akbar den store, men det var hans sonson Shah Jahan som senare lät bygga ut och försköna den till en mer palatslik stil.

  Här vandrar vi runt och föreställer oss hur mogulkejsarna, deras hov och haremsdamer levde. Det var härifrån som kejsarna Akbar, Jehangir och Shah Jahan styrde sitt rike då Agra var huvudstad i mogulriket. Vi hinner också med ett besök i en hantverksateljé där man gör inläggningar med halvädelstenar i marmor, en hantverkstradition som är speciell just för Agra och som vi kan se i Taj Mahal. På kvällen serveras välkomstmiddag.

 • Dag 3 Agra, Jaipur

  Idag är det dags för alla Indienresenärers dröm – Taj Mahal – det oförlikneliga mausoleum som kejsar Shah Jahan lät resa över sin älsklingshustru i mitten av 1600-talet. Upplevelsen av den vackra byggnaden går utanpå det mesta, så perfekt vacker, men ändå så enastående personlig och intim. Vi åker därefter vidare med buss till den övergivna staden Fatehpur Sikri som uppfördes på order av Akbar den store på 1500-talet sedan han beslutat att flytta sin huvudstad från Agra till denna plats. Efter endast ett drygt decennium förlorade Fatehpur Sikri sin ställning, administration och hov flyttade tillbaka till Agra. Vi vandrar runt bland de pampiga röda sandstensbyggnaderna som oförstörda står kvar och känner atmosfären från flydda tider.

  Efter lunch åker vi vidare till delstaten Rajasthan och dess huvudstad Jaipur. Jaipur byggdes på 1720-talet med vinkelräta, breda gator och ett centralt beläget palats för maharadjan och hans hov. Den rosa färgen härrör från ett kungligt besök 1878 då prinsen av Wales med följe kom på visit och maharadjan passade på att snygga till Jaipur till gästernas ära. Jaipur är även välkänt för sin textilindustri, sina juvelerare och skickliga mattillverkare. Väl framme i Jaipur väntar middag på hotellet.

 • Dag 4 Jaipur

  Den här morgonen inleder vi med en timmes avslappnande yoga med instruktör innan frukost. Därefter beger vi oss till Amber Fort som är en stor fästning uppe i bergen. Vi vandrar genom palatsets vackra byggnader och de många salarna samt njuter av utsikten över landskapet.

  Efter ett besök hos mattillverkare och lunch beger vi oss till centrala Jaipur det stora maharadjapalatset och Vindarnas palats, vars fasad mot gatan gjorde det möjligt för hovets beslöjade damer att titta ut i gatans längdriktning och följa parader och andra evenemang utanför palatset. Vi åker el-cykelricksha bland basarerna och ges lite tid för egna strövtåg och möjlighet till shopping innan vi återvänder till hotellet för middag. 

 • Dag 5 - 6 Jaipur, Delhi

  Efter frukost går färden vidare, nu norrut mot huvudstaden New Delhi, med stopp för lunch. Under eftermiddagen besöker vi Akshardhamtemplet innan incheckning och midag på hotellet. Nästa morgon inleder vi programmet i Old Delhi och Indiens största moské Jama Masjid. Av indierna är 140 miljoner muslimer. Old Delhi byggdes på 1600-talet sedan den muslimske mogulkejsaren Shah Jahan beslutat flytta huvudstaden hit från Agra. Vi äntrar cykelrikshor och färdas genom vindlande och trånga gränder, förbi mängder av affärer och verkstäder samt illa underhållna stormanspalats.

  Efter lunch fortsätter vi till New Delhi, den pampiga stad som britterna byggde under sina sista år i landet. För den engelske vicekungen byggdes ett enormt palats, Rastrapati Bhawan, där den indiske presidenten nu huserar. Vi hinner också med att besöka Bangla Sahib som är sikhernas förnämsta helgedom i Delhi. Sikherna är en av Indiens minsta religiösa folkgrupper men i Delhi är de talrika och de manliga bekännarna känns lätt igen genom sina skägg och prydliga turbaner. Vi avslutar eftermiddagen med  lite egen tid för egna strövtåg och shopping vid Connaught Place innan vi återvänder till hotellet för middag.

 • Dag 7 Delhi, Katmandu, Nagarkot

  Vi lämnar Delhi och Indien för att flyga vidare till Katmandu i Nepal. Vid ankomsten intar vi lunch och beger vi oss sedan direkt till den lilla orten Nagarkot, belägen på 2 170 m ö h, ca 1,5 timmars resa längs slingande serpentinvägar från huvudstaden. Från Nagarkot har man vid klart väder en slående utsikt mot det mäktiga Langtangmassivet. Efter incheckning finns tid för lite vila innan middagen på hotellet.

 • Dag 8 Nagarkot

  Vi ägnar denna morgon åt en lättare vandring i trakten och vi besöker någon av de små byar som ligger på bergssidorna samt utkikstornet (2 100 m.ö.h) där vi får en majestätisk vy över bergtopparna och Katmandudalen. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Lunch och middag på hotellet.

 • Dag 9 Nagarkot, Bhaktapur, Katmandu

  Vi lämnar bergen och kör tillbaka mot Katmandu. På vägen stannar vi till i den gamla kungastaden Bhaktapur. Newarerna är den dominerande befolkningsgruppen i Katmandudalen och deras starka konstnärliga tradition har satt sin prägel på hela området. Newarstaden Bhaktapur är den mest särpräglade medeltida och minst moderniserade av dalens städer. Mycket av det konstnärliga arbetet, bl a träsnideriet, härstammar från 1600-talet och kung Bhupatindra Malla. Vi vandrar runt i Bhaktapur och upplever den unika miljön för att sedan fortsätta till centrala Katmandu. Resten av eftermiddagen programfri för egna strövtågt. Middag på hotellet.

 • Dag 10 Katmandu, Durbar Square, Patan

  Vi inleder dagens program med att ströva runt i Katmandus stora historiska och fascinerande basarområde och Durbar Square där många av Katmandus viktigaste tempelbyggnader är samlade. Totalt finns här ett 50-tal tempel och monument, bl a Hanuman Dhoka, det gamla kungliga palatset från 1600-talet. I Kumari Ghar bor den levande gudinnan Kumari som i fyra- femårsåldern väljs ur någon av de framstående guldsmedsfamiljerna enligt noggranna och intrikata metoder. Kanske kan vi skymta självaste Kumari innanför de vackert snidade fönsterluckorna. Enda tillfället flickan kan komma ut är när hon en gång om året deltar i en religiös procession. När hon får sin första menstruation upphör hennes funktion och en ny Kumari väljs.

  På en höjd i Katmandudalen ligger den imponerande buddhistiska stupan Swayambunath. Härifrån kan vi överblicka dalen, de omgivande bergen och själva staden. På stupans sidor, mot alla fyra väderstrecken, finns Buddhas allseende ögon målade på ett mycket karaktäristiskt sätt. Vi avslutar förmiddagen med  lunch på en lokal restaurant.

  Under eftermiddagen beger vi oss till Patan, också det en gammal kunglig stad, numera sammanvuxen med Katmandu. Middag på hotellet.

 • Dag 11 Katmandu,

  Vi inleder förmiddagens program med templet Pashupatinath, Nepals viktigaste hindutempel och ett av de viktigaste Shivatemplen i den hinduiska världen. Här är endast kremeringsplatsen öppen för allmänheten. Hit kommer pilgrimer från hela den indiska halvön. Kungen brukade aldrig påbörja en resa utan att först besöka templet för att få gudens välsignelse. Vi fortsätter sedan till Bodnath, den största buddhistiska stupan i hela Nepal och ett centrum för tibetansk buddhism. Efter lunch är eftermiddagen programfri, på kvällen kulturell sång- och dansföreställning samt avskedsmiddag.

 • Dag 12 Katmandu, hemresa, hemkomst

  Frukost och utcheckning, transfer till flygplatsen för hemresa, hemkomst på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Köpenhamn, Stockholm
Enkelrumstillägg 4750 kr
I priset ingår
 • Flyg med Qatar Airways till Delhi och hem från Katmandu. Priset gäller för avresa från Stockholm, Köpenhamn på förfrågan.
 • Svensk färdledare möter i Delhi och leder resan i Indien och Nepal. Dessutom medverkar en engelsktalande indisk resp nepalesisk guide på varje resmål.
 • Särskilt utvalda hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum.
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag) exklusive måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter, indiska skatter, monument- och entréavgifter. Inrikes resor enligt program. Flyg mellan Indien och Nepal.
 • Visum till Nepal.
 • Dricks till indiska och nepalesiska guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal ingår i priset.
 • INDIENRESORS informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter. Flygplatsskatter inom och mellan Indien och Nepal, internationell flygplatsskatt vid avresan.
 • Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Indien. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst till Delhi, buss till Agra
Dag 3. Agra, buss till Fatehpur Sikri, buss till Jaipur
Dag 4. Jaipur
Dag 5. Jaipur, buss till Delhi
Dag 6. Delhi
Dag 7. Delhi, flyg till Katmandu, buss till Nagarkot
Dag 8. Nagarkot
Dag 9. Nagarkot, buss till Bhaktapur, buss till Patan, buss till Katmandu
Dag 10. Katmandu
Dag 11. Katmandu, hemresa
Dag 12. Hemkomst

Resesätt Qatar Airways
Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Clarks Shiraz, Agra ****

  Clarks Shiraz är ett prisbelönt anrikt och centralt berläget hotell I Agra, endast 2 km från det berömda Taj Mahal. Hotellet erbjuder ett flertal restuaranger samt café som serverar såväl indiska som internationella rätter, utomhuspool, gym och spaavdelning, Wi-fi mot kostnad samt en skönhetssalong. Rummen med sin mjuka färgsättning och stilfulla inredning erbjuder gästerna alla tänkbara bekvämligheter i form av luftkonditionering, minibar, och värdeskåp. Till hemsidan

 • Park Regis, Jaipur ****

  Park Regis Jaipur (tidigare Holiday Inn) är både välrenomerat och karaktärsfullt, bra beläget i Jaipur med såväl Vindarnas palats som Amber fortet inom räckhåll samt en lokal hantverksmarknad i närområdet. Hotelelts gäster har tillgång till swimingpool, spa och gym. De välutrustade rummen med sin rofyllda färgsättning och moderna dekor erbjuder LCD-tv, säkerhetsskåp, minibar och Wi-fi. Även tillgång till 24 timmars rumsservice erbjuds. Till hemsidan

 • Radisson Blu Hotel New Delhi Paschim Vihar ****+

  Modernt hotell bra beläget i västra Delhi, med närhet till tunnelbana och med snabb transportväg in till centrala Delhi. Stora (36 kvm), bekväma och välutrustade rum i neo-gothisk stil. Hotellet har flera restaurangeer, tea lounge, bar, utomhuspool, spa, gym samt business center. Kostnadsfri Wi-fi.

  Till hotellets hemsida.

 • Hotel Country Villa, Nagarkot ***+

  Hotel Country Villa är strategiskt beläget uppe på Nagarkot Hill med utsikt över Himalaya och Katmandudalen. Hotellet erbjuder restaurang, bar och lounge/coffe shop och har även ett meditationscenter med Spa, bastu och jacuzzi. Rummen, alla med utsikt över bergen är inredda i traditionell rustik stil med alla moderna faciliteter. Kostnadsfritt WI-fi. Till hemsidan

 • Hotel Ambassador, Kathmandu ***+

  Hotel Ambassador är centralt beläget i hjärtat av Kathmandu, nära till attraktioner, shopping och restauranger. Hotellet erbjuder bland annat multi-cuisine restaurang och lounge bar. Bekväma, modernt inredda rum med bl a ljudisolerade fönster, luftkonditionering, värdeskåp, Led-tv och kostnadsfritt Wi-fi. Till hemsidan