Översikt

I Bhutan finns en rik hantverkstradition, här finns hela 13 olika hantverksskrån med alltifrån vävning till smide och vi kommer att göra flera intressanta besök under vår resa.

Omgivet av några av världens högsta berg – och i ett grönt och mycket vackert landskap – ligger det lilla kungadömet och bergslandet Bhutan. Här ska vi uppleva den karaktäristiska arkitekturen och den starka religiositeten i de många buddhistiska klostren samt ta del av en unik och välbevarad hantverkskultur. Bhutan är ett av världens mest spännande och outforskade länder, kungahuset har gjort stora ansträngningar för att skydda Bhutans traditioner och särart vilket gjort att landet inte exploaterats på samma sätt som många andra länder och antal turister är fortfarande relativt få. Resan börjar med Nepal och Katmandu. 

Om Helena Lundh - resans färdledare
Helena har spenderat mer än halva sitt liv i Indien och Himalaya. Hon är sedan ett antal år tillbaka bosatt i Jaipur men har även bott många år i den nordliga delstaten Sikkim i Himalayas bergstrakter. Helena har lett ett stort antal resor till Indiens alla hörn, Nepal och Bhutan. Specialitet: buddhism, österländsk religion samt textil och hantverksarbete.

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Katmandu, Durbar Square

  Avresa med flyg till Katmandu, ankomst på förmiddagen där vår svenska färdledare möter. Vid ankomst beger vi oss till vårt hotell för incheckning och lunch. Under eftermiddagen besöker vi Durbar Square där många av Katmandus viktigaste tempelbyggnader är samlade. Totalt finns här ett 50-tal tempel och monument, bl a Hanuman Dhoka, det gamla kungliga palatset från 1600-talet.

  Vi passerar även Kumari Ghar där den levande gudinnan Kumari bor och som i fyra- femårsåldern väljs ur någon av de framstående guldsmedsfamiljerna enligt noggranna och intrikata metoder. Kanske kan vi skymta självaste Kumari innanför de vackert snidade fönsterluckorna. Enda tillfället flickan kan komma ut är när hon en gång om året deltar i en religiös procession. När hon får sin första menstruation upphör hennes funktion och en ny Kumari väljs. Vi ska också åka cykelricksha och ströva runt i Katmandus stora historiska och fascinerande basarområde. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 3 Katmandu, Paro, Thimpu

  Vi lämnar Nepal med flyg till Paro (1,5 tim) i Bhutan och åker vidare med buss (ca 1 tim) till huvudstaden Thimpu. Bhutan är ett bergsland med få vägar som mestadels går i kuperad terräng. Vi stannar lite då och då för att sträcka på benen och fotografera. Det inhemska namnet på Bhutan är Druk Yul som betyder Drakens land och Bhutan kallas även Åskdrakens land. Bhutan var helt stängt för utländska besökare ända fram till 1974 och då var Thimpu en liten provinsiell stad. Idag finns flera moderniteter men Thimpu är en av världens få huvudstäder utan ett enda trafikljus. Under vår vistelse i Bhutan kommer vi ständigt att höra ordet dzong vilket är en byggnad som är en kombination av befästning, administrationsbyggnad, kloster och tempel.

  Efter lunch och incheckning i Thimpu besöker vi Tashichho Dzong med både den kungliga och religiösa administrationen samt tar en promenad läng huvudgatan. Middag på hotellet.

 • Dag 4 Thimpu, stadsrundtur, textilakademin, vävcenter

  Vi spenderar dagen i och omkring Thimpu, kanske den mest ovanliga huvudstaden i världen. Vi inleder förmiddagen med postkontoret där man förutom att kunna beskåda Bhutans mångfald av frimärken även få sina egna frimärken tryckta. Vi besöker sedan den kungliga textilakademin, som bildades 2005 med syfte att bevara och utveckla vävnadskonsten samt det privatägda Gagyel Lhundrup Weaving Centre där vi kan interagera med deras vävare i arbetet och se hur deras uråldriga och traditionella vävning går till. 

  Vi hinner även med hantverksskolan Zorig Chusum där ungdomar får lära sig Bhutans 13 olika nationalhantverk samt nationella textilmuseet innan vi beger oss till Kuensel Prodang (Buddha Point) där vi får en hänförande utsikt över landskapet. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 5 Thimpu, Dochu-La, Gangtey

  Vi reser vidare med buss mot Gangtey (ca 5-6 tim). Vägen dit går via passet Dochu-La på 3 088 möh och bjuder på några av Bhutans vackraste landskapsvyer med snöklädda toppar mot den blå himlen och terrasserade bergssluttningar, frodigt bevuxna med spannmål och ris. Vi gör korta stopp längs vägen för att beundra landskapet och vyerna. Om vädret är klart kan vi se flera av Himalayas höga bergstoppar. 

  Vi stannar för lunch i Wangdue Phodrang som ligger halvvägs innan vi fortsätter till Gangtey/Phobijika dalen. Området anses vara en av de vackraste glaciärdalarna i Bhutan, hit kommer den sällsynta svarthalsade tranan från Tibet (nov-mar) och vi gör ett stopp vid informationscentret innan vi checkar in på vårt förhållande vis enkla Guest house och äter middag.

 • Dag 6 Gangtey, Punakha

  Efrter frukost reser vi vidare med vår buss till Punakha (ca 3-4 tim). Längs vägen gör vi ett bybesök vid Lobesa där vi gör en kort promenad genom byn till Chimi Lhakhang, ett kloster från 1499. Efter lunch och incheckning i Punakha ser vi det stora och vackra Punakha Dzong som var administrativt centrum och säte för regeringen i Bhutan fram till 1955, då huvudstaden flyttades till Thimphu. Punakha Dzong byggdes 1637 där Pho Chhu (den manliga floden) och Mo Chhu (den kvinnliga floden) flyter samman. Det är ett under att klostret står kvar då det genom åren har eldhärjats fyra gånger, skadats i en jordbävning och även stått emot den brusiga vårfloden. Middag på hotellet.

 • Dag 7 Punakha, by- och klosterbesök

  Vi spenderar en hel dag i Punakha och en del lätta promenader i området. Vi inleder med Khamsum Yuelley Namgyal Chorten (invigt 1999), ett utmärkt exempel på Bhutans arkitektoniska och konstnärliga traditioner och det enda av sitt slag i världen. Det ligger vackert beläget på en ås ovanför dalen och med en fantastisk utsikt över området. Vi besöker även någon av de pittoreska byarna Talo eller Nobgang samt nunneklostret Sangchen Dorji Lhendrup. Här lär sig nunnorna bland annat broderi, sömnad och den berömda thangkamålningen. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 8 Punakha, Paro

  Efter en tidig frukost tar vi oss vidare mot Paro (4 tim). Längs vägen gör vi uppehåll hos hantverkare för att se traditionell tillverkning av rökelsestickor samt guld- och silversmide. Under eftermiddagen gör vi besök på Ta Dzong (nationalmuseet), Rinpung Dzong samt Kyichu Lhakhang, byggt på 600-talet av den tibetanske kungen Songtsen Gampo och som sägs vara det tempel som markerar introduktionen av buddhism i Bhutan. På kvällen tar vi en promenad längs stadens gator. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 9 Paro, Tigernästet

  Tio kilometer norr om Paro, 900 meter ovanför Parodalen på 3 120 möh väntar oss en av landets främsta sevärdheter och en av hela resans höjdpunkter – Tigernästet – det vackra tempelkomplexet och klostret Taktsang som på ett mycket dramatiskt sätt klänger på den nästan lodräta bergssidan. Många olika legender ger bakgrunden till det legendariska Taktsang. En av dem berättar om den helige indiske Padmasambhava (mer känd i Himalaya som Guru Rinpoche) som under 700-talet förde vajrayana (tantrisk buddhism) till Bhutan och Tibet. Padmasambhava ska ha flugit till klippan i Paro från Tibet ridande på en tigrinna. Vi får dock ta oss upp för egen maskin genom att vandra upp till Taktsang där vi också ska inta vår lunch. Eftermiddagen är programfri för egna strövtåg och på kvällen äter vi en traditionell bhutanesisk avskedsmiddag. 

 • Dag 10 Paro, hemresa

  Frukost, buss till flygplatsen, hemresa med flyg, hemkomst på kvällen samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 12/3
Pris Från 39 950 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 750 kr
Enkelrumstillägg 3 600 kr
I priset ingår
 • Flyg till Katmandu t/r med Turkish Airlines. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn på förfrågan. Måltider ombord.
 • Svensk färdledare möter i Katmandu och leder resan i Bhutan. Dessutom medverkar en engelsktalande guide på varje resmål.
 • Hotell av blandad turistklass/enkla Guest house, del i dubbelrum.
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag), exkl måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Inrikes resor enligt program. Transfers, bagagehantering, transporter, skatter, monument- och entréavgifter. Flyg mellan Bhutan och Nepal.
 • Visum till Nepal och Bhutan.
 • Dricks till nepalesiska och bhutanesiska guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, se pristabellen
 • Reseförsäkring
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Katmandu
Dag 3. Katmandu, flyg till Paro, buss till Thimpu
Dag 4. Thimpu
Dag 5. Thimpu, buss till Gangtey
Dag 6. Gangtey, buss till Punakha
Dag 7. Punakha
Dag 8. Punakha, buss till Paro
Dag 9. Paro
Dag 10. Paro, hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Turkish Airlines
Visum

För att kunna resa in i Nepal och Bhutan måste du ha visum, kostnaden för visum ingår i resans pris. Läs mer om visum till Nepal och Bhutan.

Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Deltagarantal

15-24 resenärer.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ. Slutgiltig hotellinformation framgår av dina resehandlingar.

Boende

 • Hotel Ambassador, Kathmandu ***+

  Hotel Ambassador är centralt beläget i hjärtat av Kathmandu, nära till attraktioner, shopping och restauranger. Hotellet erbjuder bland annat multi-cuisine restaurang och lounge bar. Bekväma, modernt inredda rum med bl a ljudisolerade fönster, luftkonditionering, värdeskåp, Led-tv och kostnadsfritt Wi-fi. Till hemsidan 

 • Hotel Puntsho Pelri, Thimpu ***

  Hotel Puntsho Pelri är ett litet, centralt beläget och trevligt hotell. De 47 rummen är enkelt inredda men funktionella och håller en modern standard med privat badrum, minibar och tv. Wi-fi finns mot betalning. Hotellet saknar hemsida.

 • Gangtey Guest House **+

  Enkelt men rent och prydligt litet Guest House eller Farm House. Dessa drivs av familjer och ger en unik och autentisk upplevelse. Hemsida saknas.

 • Hotel Zangto Pelri, Phunaka ***

  Hotel Zangto Pelri ligger beläget på en höjd strax utanför Phunaka med en storslagen vy över dalen och Chimi Lhakhangtemplet. Hotellet är byggt i traditionell bhutanesisk arkitektur, rummen är av enklare standard. Wi-fi finns i lobbyn. Hotellet sakn

 • Udumwara Rersort, Paro ***+

  Udumwara Resort är belägen strax utanför centrala Paro, omgivet av bergssluttningar och med den porlande floden på nära avstånd. Rummen är inredda i traditionell stil och har moderna faciliteter Wi-Fi. Till hotellets hemsida