Översikt

En spektakulär rundresa till Bhutan och Nepal, två fantastiska länder som erbjuder makalösa upplevelser och möten med uråldrig kultur.

På Himalayas sydsluttning, inklämt mellan Tibet, Sikkim och nordöstra Indien ligger det lilla kungadömet och bergslandet Bhutan. Omgivna av några av världens högsta berg – och i ett grönt och mycket vackert landskap – ska vi uppleva den karaktäristiska arkitekturen och den starka religiositeten i de många buddhistiska klostren samt uppleva en unik och välbevarad kultur. Genom åren har kungahuset gjort stora ansträngningar för att skydda Bhutans traditioner och särart vilket gjort att landet inte exploaterats på samma sätt som många andra länder och antal turister är fortfarande relativt få. Resan börjar och slutar i Nepal och Katmandudalen. 

Boka din resa

2020-03-15 2020-03-28 49 900 kr Ej klart Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Katmandu, Nagarkot

  Avresa med flyg till Katmandu där vår svenska färdledare färdledare möter. Vid ankomsten intar vi lunch och sedan beger vi oss direkt till den lilla orten Nagarkot, belägen på 2 170 m ö h, ca 1,5 timmars resa längs slingande serpentinvägar från huvudstaden. Från Nagarkot har man vid klart väder en slående utsikt mot det mäktiga Everestmassivet. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 3 Nagarkot, Bhaktapur, Katmandu

  Vi upplever soluppgången från utkikstornet i Nagarkot och gör en lättare vandring innan vi efter lunch lämnar bergen och kör tillbaka mot Katmandu. Vi stannar till i den gamla kungastaden Bhaktapur. Newarerna är den dominerande befolkningsgruppen i Katmandudalen och deras starka konstnärliga tradition har satt sin prägel på hela området.

  Newarstaden Bhaktapur är den mest särpräglade medeltida och minst moderniserade av dalens städer. Mycket av det konstnärliga arbetet, bl a träsnideriet, härstammar från 1600-talet och kung Bhupatindra Malla. Vi vandrar runt i Bhaktapur och upplever den unika miljön för att sedan fortsätta till centrala Katmandu. 

 • Dag 4 Katmandu, stadsrundtur, Durbar Square

  På en höjd i Katmandudalen ligger den imponerande buddhistiska stupan Swayambunath. Härifrån kan vi överblicka dalen, de omgivande bergen och själva staden. På stupans sidor, mot alla fyra väderstrecken, finns Buddhas allseende ögon målade på ett mycket karaktäristiskt sätt. Vi ska också besöka Bodnath, den största buddhistiska stupan i hela Nepal och ett centrum för tibetansk buddhism innan vi återvänder till Durbar Square där många av Katmandus viktigaste tempelbyggnader är samlade. Totalt finns här ett 50-tal tempel och monument, bl a Hanuman Dhoka, det gamla kungliga palatset från 1600-talet.

  I Kumari Ghar bor den levande gudinnan Kumari som i fyra- femårsåldern väljs ur någon av de framstående guldsmedsfamiljerna enligt noggranna och intrikata metoder. Kanske kan vi skymta självaste Kumari innanför de vackert snidade fönsterluckorna. Enda tillfället flickan kan komma ut är när hon en gång om året deltar i en religiös procession. När hon får sin första menstruation upphör hennes funktion och en ny Kumari väljs. Vi ska också åka cykelricksha och ströva runt i Katmandus stora historiska och fascinerande basarområde.

 • Dag 5 Katmandu, Paro, Thimpu

  Vi lämnar Nepal med flyg till Paro (1,5 tim) och åker vidare med buss till huvudstaden Thimpu. Bhutan är ett kungadöme som i norr gränsar till Tibet och i söder till Indien. Det inhemska namnet på Bhutan är Druk Yul som betyder Drakens land och Bhutan kallas även Åskdrakens land. Ett starkt buddhistiskt styre upprättades här under tidigt 1600-tal. Under 1800-talet trängde sig britterna på och 1910 gjorde de Bhutan till ett protektorat med kontroll över utrikespolitiken. Den nuvarande monarkin upprättades först 1907 och fanns kvar även under britternas tid.

  Bhutan är ett bergsland med få vägar som mestadels går i kuperad terräng. Vi stannar lite då och då för att sträcka på benen och fotografera. Bhutan var helt stängt för utländska besökare ända fram till 1974 och då var Thimpu en liten provinsiell stad. Idag finns flera moderniteter men Thimpu är en av världens få huvudstäder utan ett enda trafikljus. Under vår vistelse i Bhutan kommer vi ständigt att höra ordet dzong vilket är en byggnad som är en kombination av befästning, administrationsbyggnad, kloster och tempel.

  Framme i Thimpu besöker vi utsiktsplatsen Kuensel Phodrang (Buddha Point) där vi kan blicka ut över staden.

 • Dag 6 Thimpu, stadsrundtur, Tashichho Dzong

  Under vår rundtur i Thimpu ska vi besöka Tashichho Dzong med både den kungliga och religiösa administrationen och Thimpu Chorten som byggdes till minne av Bhutans tredje kung Jigme Dorji Wangchuck, det moderna Bhutans fader. Vi besöker även Nationalbiblioteket som rymmer en stor samling antika tibetanska skrifter, Institutet för traditionell medicin och hantverksskolan Zorig Chusam där ungdomar får lära sig Bhutans 13 olika nationalhantverk. Vi hinner även med en stor butik för bhutanesiska textilier och att strosa runt i stadens kvarter.

 • Dag 7 Thimpu, Dochu-La, Punakha

  Vi reser vidare med buss mot Punakha (77 km). Vägen dit går via passet Dochu-La på 3 088 möh och bjuder på några av Bhutans vackraste landskapsvyer med snöklädda toppar mot den blå himlen och terrasserade bergssluttningar, frodigt bevuxna med spannmål och ris. Vi gör korta stopp längs vägen för att beundra landskapet och vyerna. Om vädret är klart kan vi se flera av Himalayas höga bergstoppar.

  Söder om Punaka ser vi Simtokha Dzong och när vi kommer till byn Metshina ska vi promenera till 1500-talsklostret Chimi Lakhang som är helgat åt det populära helgonet Drukpa Kunley, kallat den Gudomliga galningen eller Erotiska laman då han revolterade mot sin tids ortodoxa buddhism med ovanliga och chockerande förkunnelser fyllda av sång, humor och sexuella anspelningar. Han har blivit en symbol för fertilitet och barnlösa par kommer till templet för att bli välsignade. 

 • Dag 8 Punakha

  Vi spenderar en hel dag i Punakha med lätta promenader i området. Vi inleder med Khamsum Yuelley Namgyal Chorten (invigt 1999), ett utmärkt exempel på Bhutans arkitektoniska och konstnärliga traditioner och det enda av sitt slag i världen. Det ligger vackert beläget på en ås ovanför dalen och med en fantastisk utsikt över området. Vi besöker även det stora och vackra Punakha Dzong som var administrativt centrum och säte för regeringen i Bhutan fram till 1955, då huvudstaden flyttades till Thimphu. Punakha Dzong byggdes 1637 där Pho Chhu (den manliga floden) och Mo Chhu (den kvinnliga floden) flyter samman. Det är ett under att klostret står kvar då det genom åren har eldhärjats fyra gånger, skadats i en jordbävning och även stått emot den brusiga vårfloden. 

 • Dag 9 Punakha, Paro

  Efter en tidig frukost tar vi oss vidare mot Paro. Längs vägen gör vi uppehåll hos hantverkare för att se traditionell tillverkning av rökelsestickor samt guld- och silversmide. Under eftermiddagen gör vi besök på Ta Dzong (nationalmuseet), Rinpung Dzong samt Kyichu Lhakhang, byggt på 600-talet av den tibetanske kungen Songtsen Gampo och som sägs vara det tempel som markerar introduktionen av buddhism i Bhutan.

 • Dag 10 Paro, Cheli-la, Kila Gompa

  Idag gör vi en utflykt upp till Cheli-la passet (3 810 möh) där vi återigen kan njuta av den hänförande utsikten. Vi vandrar genom de härliga omgivningarna och besöker Kila Gompa, ett nunnekloster nedanför passet. Bhutan har sju nunnekloster och det här är ett av de äldsta där 30-70 nunnor lever ett stilla liv. På vägen tillbaka till Paro stannar vi till i en by där vi får se hur människorna lever och bor i sina traditionella hus.

 • Dag 11 Paro, Tigernästet

  Tio kilometer norr om Paro, 900 meter ovanför Parodalen på 3 120 möh väntar oss en av landets främsta sevärdheter och en av hela resans höjdpunkter – Tigernästet – det vackra tempelkomplexet och klostret Taktsang som på ett mycket dramatiskt sätt klänger på den nästan lodräta bergssidan. Många olika legender ger bakgrunden till det legendariska Taktsang. En av dem berättar om den helige indiske Padmasambhava (mer känd i Himalaya som Guru Rinpoche) som under 700-talet förde vajrayana (tantrisk buddhism) till Bhutan och Tibet. Padmasambhava ska ha flugit till klippan i Paro från Tibet ridande på en tigrinna. Vi får dock ta oss upp för egen maskin genom att vandra upp till Taktsang där vi också ska inta vår lunch. Eftermiddagen är programfri för egna strövtåg och på kvällen äter vi en traditionell bhutanesisk avskedsmiddag. 

 • Dag 12 Paro, Katmandu

  Vi flyger tillbaka till Katmandu på morgonen. Under eftermiddagen vandrar vi längs gatorna och besöker det centrala torget med sitt utmärkta lilla museum i Patan, också det en gammal kunglig stad, numera sammanvuxen med Katmandu. Avskedsmiddag på kvällen 

 • Dag 13 Katmandu, hemresa

  Frukost, buss till flygplatsen, hemresa med flyg, hemkomst på kvällen samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/3
Pris Från 49 900 kr
Enkelrumstillägg 5500 kr
I priset ingår
 • Flyg till Katmandu t/r med Qatar Airways. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn på förfrågan. Måltider ombord.
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Svensk färdledare möter i Katmandu och leder resan i Nepal och Bhutan. Dessutom medverkar en engelsktalande guide på varje resmål.
 • Hotell av turistklass/förstaklass, del i dubbelrum.
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag), exkl måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Inrikes resor enligt program. Transfers, bagagehantering, transporter, skatter, monument- och entréavgifter. Flyg mellan Bhutan och Nepal.
 • Visum till Nepal och Bhutan.
 • Dricks till nepalesiska och bhutanesiska guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Indienresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Katmandu, buss till Nagarkot
Dag 3. Nagsrkot, buss till Bhaktapur och Katmandu
Dag 4. Katmandu
Dag 5. Katmandu, flyg till Paro, buss till Thimpu
Dag 6. Thimpu
Dag 7. Thimpu, buss till Punakha 
Dag 8. Punakha
Dag 9. Punakha, buss till Paro
Dag 10. Paro
Dag 11. Paro
Dag 12. Paro, flyg till Katmandu
Dag 13. Katmandu, hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt Ej klart
Visum

För att kunna resa in i Nepal och Bhutan måste du ha visum, kostnaden för visum ingår i resans pris. Läs mer om visum till Nepal och Bhutan.

Deltagarantal

12-20 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Hotel Country Villa, Nagarkot ***+

  Hotel Country Villa är strategiskt beläget uppe på Nagarkot Hill med utsikt över Himalaya och Katmandudalen. Hotellet erbjuder restaurang, bar och lounge/coffe shop och har även ett meditationscenter med Spa, bastu och jacuzzi. Rummen, alla med utsikt över bergen är inredda i traditionell rustik stil med alla moderna faciliteter. Kostnadsfritt WI-fi. Till hemsidan

 • Hotel Puntsho Pelri, Thimpu ***

  Hotel Puntsho Pelri är ett litet, centralt beläget och trevligt hotell. De 47 rummen är enkelt inredda men funktionella och håller en modern standard med privat badrum, minibar och tv. Wi-fi finns mot betalning. Hotellet saknar hemsida.

 • Hotel Zangto Pelri, Phunaka ***

  Hotel Zangto Pelri ligger beläget på en höjd strax utanför Phunaka med en storslagen vy över dalen och Chimi Lhakhangtemplet. Hotellet är byggt i traditionell bhutanesisk arkitektur, rummen är av enklare standard. Wi-fi finns i lobbyn. Hotellet sakn

 • Udumwara Rersort, Paro ***+

  Udumwara Resort är belägen strax utanför centrala Paro, omgivet av bergssluttningar och med den porlande floden på nära avstånd. Rummen är inredda i traditionell stil och har moderna faciliteter Wi-Fi. Till hotellets hemsida

 • Hotel Ambassador, Kathmandu ***+

  Hotel Ambassador är centralt beläget i hjärtat av Kathmandu, nära till attraktioner, shopping och restauranger. Hotellet erbjuder bland annat multi-cuisine restaurang och lounge bar. Bekväma, modernt inredda rum med bl a ljudisolerade fönster, luftkonditionering, värdeskåp, Led-tv och kostnadsfritt Wi-fi. Till hemsidan