Översikt

Följ med Fokus Kina på en spektakulär rundresa till Bhutan och Nepal, två fantastiska länder som erbjuder makalösa upplevelser och möten med uråldrig kultur. Det inhemska namnet på Bhutan är Druk Yul som betyder Drakens land och Bhutan kallas även Åskdrakens land.

På Himalayas sydsluttning, inklämt mellan Tibet, Sikkim och nordöstra Indien ligger det lilla kungadömet och bergslandet Bhutan. Omgivna av några av världens högsta berg – och i ett grönt och mycket vackert landskap – ska vi uppleva den karaktäristiska arkitekturen och den starka religiositeten i de många buddhistiska klostren samt uppleva en unik och välbevarad kultur. Genom åren har kungahuset gjort stora ansträngningar för att skydda Bhutans traditioner och särart vilket gjort att landet inte exploaterats på samma sätt som många andra länder och antal turister är fortfarande relativt få. Resan börjar och slutar i Nepal och Katmandudalen. 

Boka din resa

2020-10-10 2020-10-21 48 900 kr Turkish Airlines Stockholm 5+ Boka resa
2020-10-10 2020-10-21 48 900 kr Turkish Airlines Göteborg 4 Boka resa
2020-10-10 2020-10-21 48 900 kr Turkish Airlines Köpenhamn 4 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Katmandu

  Avresa med flyg till Nepals huvudstad Katmandu där vår svenska färdledare möter. Transfer till vårt hotell som är beläget vid den berömda Thamel Market, det kvarter av trånga gränder som är Katmandus kommersiella hjärta. Vår buss tar oss fram och sista biten promenerar vi fram till hotellet, vid ankomsten intar vi frukost och sedan beger vi oss ut på sightseeing. 

 • Vi börjar med Durbar Square där många av Katmandus viktigaste tempelbyggnader är samlade. Totalt finns här ett 50-tal tempel och monument, bl a Hanuman Dhoka, det gamla kungliga palatset från 1600-talet. Vi fortsätter rundturen med att se Kumari Ghar, där den levande gudinnan Kumari bor. Hon väljs ut i fyra - femårsåldern ur någon av de framstående guldsmedsfamiljerna enligt noggranna och intrikata metoder. Kanske kan vi skymta självaste Kumari innanför de vackert snidade fönsterluckorna. Enda tillfället flickan kan komma ut är när hon en gång om året deltar i en religiös procession. När hon får sin första menstruation upphör hennes funktion och en ny Kumari väljs. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag på hotellet.  

 • Dag 3 Katmandu

  Vi ska på förmiddagen besöka Bodnath, den största buddhistiska stupan i hela Nepal och ett centrum för tibetansk buddhism. Vi äter vår lunch med utsikt över stupan. Under jordbävningen som inträffade i Nepal 2015 skadades området och Bodnath, den renoverades och blev återinvigd 2016. Under eftermiddagen får vi tid att själva utforska Thamel-marknaden och det trevliga området runt vårt hotell med sitt folkliv. Middag på egen hand.

 • Dag 4 Katmandu, Paro, Thimpu

  Vi lämnar Nepal med flyg till Paro (1,5 tim) och åker vidare med buss till huvudstaden Thimpu. Bhutan är ett kungadöme som i norr gränsar till Tibet och i söder till Indien. Det inhemska namnet på Bhutan är Druk Yul som betyder Drakens land och Bhutan kallas även Åskdrakens land. Ett starkt buddhistiskt styre upprättades här under tidigt 1600-tal. Under 1800-talet trängde sig britterna på och 1910 gjorde de Bhutan till ett protektorat med kontroll över utrikespolitiken. Den nuvarande monarkin upprättades först 1907 och fanns kvar även under britternas tid.

  Bhutan är ett bergsland med få vägar som mestadels går i kuperad terräng. Vi stannar lite då och då för att sträcka på benen och fotografera. Bhutan var helt stängt för utländska besökare ända fram till 1974 och då var Thimpu en liten provinsiell stad. Idag finns flera moderniteter men Thimpu är en av världens få huvudstäder utan ett enda trafikljus. Under vår vistelse i Bhutan kommer vi ständigt att höra ordet dzong vilket är en byggnad som är en kombination av befästning, administrationsbyggnad, kloster och tempel.

  Framme i Thimpu besöker vi utsiktsplatsen Kuensel Phodrang (Buddha Point) där vi kan blicka ut över staden.

 • Dag 5 Thimpu, stadsrundtur, Tashichho Dzong

  Under vår rundtur i Thimpu ska vi besöka Tashichho Dzong med både den kungliga och religiösa administrationen och Thimpu Chorten som byggdes till minne av Bhutans tredje kung Jigme Dorji Wangchuck, det moderna Bhutans fader. Vi besöker även Nationalbiblioteket som rymmer en stor samling antika tibetanska skrifter, Institutet för traditionell medicin och hantverksskolan Zorig Chusam där ungdomar får lära sig Bhutans 13 olika nationalhantverk. Vi hinner även med en stor butik för bhutanesiska textilier och att strosa runt i stadens kvarter.

 • Dag 6 Thimpu, Dochu-La, Punakha

  Vi reser vidare med buss mot Punakha (77 km). Vägen dit går via passet Dochu-La på 3 088 möh och bjuder på några av Bhutans vackraste landskapsvyer med snöklädda toppar mot den blå himlen och terrasserade bergssluttningar, frodigt bevuxna med spannmål och ris. Vi gör korta stopp längs vägen för att beundra landskapet och vyerna. Om vädret är klart kan vi se flera av Himalayas höga bergstoppar.

 • Söder om Punaka ser vi Simtokha Dzong och när vi kommer till byn Metshina ska vi promenera till 1500-talsklostret Chimi Lakhang som är helgat åt det populära helgonet Drukpa Kunley, kallat den Gudomliga galningen eller Erotiska laman då han revolterade mot sin tids ortodoxa buddhism med ovanliga och chockerande förkunnelser fyllda av sång, humor och sexuella anspelningar. Han har blivit en symbol för fertilitet och barnlösa par kommer till templet för att bli välsignade. 

 • Dag 7 Punakha

  Vi spenderar en hel dag i Punakha med lätta promenader i området. Vi inleder med Khamsum Yuelley Namgyal Chorten (invigt 1999), ett utmärkt exempel på Bhutans arkitektoniska och konstnärliga traditioner och det enda av sitt slag i världen. Det ligger vackert beläget på en ås ovanför dalen och med en fantastisk utsikt över området. Vi besöker även det stora och vackra Punakha Dzong som var administrativt centrum och säte för regeringen i Bhutan fram till 1955, då huvudstaden flyttades till Thimphu. Punakha Dzong byggdes 1637 där Pho Chhu (den manliga floden) och Mo Chhu (den kvinnliga floden) flyter samman. Det är ett under att klostret står kvar då det genom åren har eldhärjats fyra gånger, skadats i en jordbävning och även stått emot den brusiga vårfloden. 

 • Dag 8 Punakha, Paro

  Efter en tidig frukost tar vi oss vidare mot Paro. Längs vägen gör vi uppehåll hos hantverkare för att se traditionell tillverkning av rökelsestickor samt guld- och silversmide. Under eftermiddagen gör vi besök på Ta Dzong (nationalmuseet), Rinpung Dzong samt Kyichu Lhakhang, byggt på 600-talet av den tibetanske kungen Songtsen Gampo och som sägs vara det tempel som markerar introduktionen av buddhism i Bhutan.

 • Dag 9 Paro, Tigernästet

  Tio kilometer norr om Paro, 900 meter ovanför Parodalen på 3 120 möh väntar oss en av landets främsta sevärdheter och en av hela resans höjdpunkter – Tigernästet – det vackra tempelkomplexet och klostret Taktsang som på ett mycket dramatiskt sätt klänger på den nästan lodräta bergssidan. Många olika legender ger bakgrunden till det legendariska Taktsang. En av dem berättar om den helige indiske Padmasambhava (mer känd i Himalaya som Guru Rinpoche) som under 700-talet förde vajrayana (tantrisk buddhism) till Bhutan och Tibet. Padmasambhava ska ha flugit till klippan i Paro från Tibet ridande på en tigrinna. Vi får dock ta oss upp för egen maskin genom att vandra upp till Taktsang där vi också ska inta vår lunch. Eftermiddagen är programfri för egna strövtåg och på kvällen äter vi en traditionell bhutanesisk avskedsmiddag. 

 • Dag 10 Paro, Katmandu, Patan

  Vi flyger tillbaka till Katmandu på morgonen.  Efter ankomsten tar vi oss till Patan, en gammal kunglig stad, numera sammanvuxen med Katmandu. Vi vandrar vi längs gatorna och besöker det centrala torget med sitt utmärkta lilla museum. Gemensamn lunch. Tillbaka till vårt trevliga hotell i Katmandu där vi checkar in för de tbå sista nätterna. Middag på egen hand.

 • Dag 11 Katmandu

  Sista dagen i Katmandu har vi till eget förfogande, för shopping och egna strövtåg då vi kan insupa atmosfären i den spännande staden Katmandu och smälta våra intryck. Vi samlas igen till kvällen för gemensam avksedsmiddag.

 • Dag 12 Katmandu, hemresa

  Frukostbox, buss till flygplatsen, hemresa med flyg på morgonen, hemkomst på eftermiddagen samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor 10/10
Pris Från 48 900 kr
Enkelrumstillägg 5500 kr
I priset ingår
 • Flyg till Katmandu t/r med Turkish Airlines. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Svensk färdledare möter i Katmandu och leder resan i Nepal och Bhutan. Dessutom medverkar en engelsktalande guide på varje resmål.
 • Hotell av turistklass/förstaklass, del i dubbelrum.
 • Alla måltider enligt program (frukost, lunch och middag), exkl måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Inrikes resor enligt program. Transfers, bagagehantering, transporter, skatter, monument- och entréavgifter. Flyg mellan Bhutan och Nepal.
 • Visum till Nepal och Bhutan.
 • Dricks till nepalesiska och bhutanesiska guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Indienresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
Tillägg

Tilläggskostnad för den som icke är medlem i Fokus Kina: 2000 kr

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Katmandu
Dag 3. Katmandu
Dag 4. Katmandu, flyg till Paro, buss till Thimpu 
Dag 5. Thimpu
Dag 6. Thimpu, buss till Punakha
Dag 7. Punakha 
Dag 8. Punakha, buss till Paro
Dag 9. Paro
Dag 10. Paro, flyg till Katmandu, Patan
Dag 11. Katmandu
Dag 12. Katmandu, hemresa, hemkomst samma dag

Boende

Vi kommer bo på följande hotell:
Katmandu - Katmandu Guesthouse 11-13/10 + 19-21/10
Thimpu - Namgay Heritage Hotel 13-15/10
Punakha - Zhingkam Resort Hotel 15-17/10
Paro - Nak-Sel Boutique Hotel and Spa 17-19/10

Resesätt Turkish Airlines
Visum

För att kunna resa in i Nepal och Bhutan måste du ha visum, kostnaden för visum ingår i resans pris. Läs mer om visum till Nepal och Bhutan.

Deltagarantal

15-18 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.