”Skulle du vilja flytta till Indien?”
När min tidigare fru ställde frågan till mig en gråmulen vardag i Malmö på hösten 2006 trodde jag först att hon skämtade. Men det var alldeles sant, hon hade fått ett erbjudande om jobb som inköpschef för Ikea i södra Asien med placering i Indiens huvudstad New Delhi. Med över 25 års erfarenhet som journalist på Sydsvenskan i Malmö och med många olika uppdrag runt om i världen kändes det omöjligt för mig att svara nej på hennes fråga. Jag har alltid varit en nyfiken människa och älskar att besöka nya platser på vår kära planet. Men ändå, Indien. Det där stora, larmande, fattiga, våtvarma och smutsiga landet som jag av någon kanske undermedveten anledning aldrig tidigare satt min fot i. Hur skulle det vara att till och med bo där? I fyra år?

Jag bar med mig en hel del föreställningar och fördomar om Indien när flyttlasset gick 2007. Det gör vi alla, oavsett vad en del hävdar. Jag brukar säga att de som tvärsäkert slår fast att de inte har några fördomar är de allra farligaste människorna eftersom de inte har förmågan att omvärdera.

Och visst råkade jag ut för en och annan kulturkrock. Det var verkligen på gränsen till olidligt varmt den heta sommar då vi anlände och mängden av människor, lukter och ljud fick mig ibland att längta efter en stillsam skog i Sverige. Men det tog inte lång tid innan jag hade kapitulerat fullständigt för Indien. För dess skönhet bortom mångmiljonstäderna, för den väldigt speciella andligheten som präglar landet och för alla fantastiska människor jag träffade.

En av dem fick en särskilt stor betydelse för mig. Han hette Yogi och av en lycklig slump stötte jag på honom i en hotellbar i Delhi. Efter min inledande misstänksamhet blev denne idoge man, som inte gav upp utan fortsatte ringa och propsa på att vi skulle träffas igen, en mycket kär vän. Och efter ett tag insåg jag att han var nästan osannolikt bra som romankaraktär med sina visdomsord, sin positiva livssyn, sin rondör, sitt yviga kroppsspråk och sitt stora bultande hjärta.

Så såddes fröet till min romankaraktär Yogi, inspirerad av verklighetens Yogi och den trötte svenske medelåldersmannen Göran Borgs kompanjon i ”Delhis vackraste händer” och de två därpå följande böckerna i samma serie.

För att göra en lång historia kort innebar Indienböckerna mitt stora genombrott som författare. De har sålts i hundratusentals exemplar i över tio länder, filmatiserats av SVT med Björn Kjellman i huvudrollen och, inte minst viktigt, resulterat i den typ av resor som vi ska ge oss ut på tillsammans kommande höst. För två år sedan ledde jag en liknande odyssé med Indienresor.se som tog oss till några av Indiens vackraste och mest spännande platser och där vi också gjorde nedslag i flera av de miljöer som förekommer i mina böcker.Mikael Bergstrand med indisk man

Nu går alltså turen snart i repris och jag längtar redan efter att tillsammans med er få återse ställen som Varanasi, de dödas stad vid den heliga floden Ganges där man till ljudet av suggestiv musik och vid anblicken av de pyrande kremeringsbålen på något märkligt vis känner sig som mest levande. Som Göran Borg gjorde i romanen ”Gurun i Pomonadalen”. Eller Taj Mahal, kärlekens palats och symbol som i skönhet inte övertrumfas av någon annan byggnad i världen. Och så ska vi till den chilidoftande kryddmarknaden i Old Delhi, som Göran och Yogi också myllrade i, och upp i bergen till Darjeeling där världens finaste te produceras och där mina bokhjältar gick igenom så många halsbrytande äventyr i ”Dimma över Darjeeling”.

Listan skulle kunna göras betydligt längre, men jag tror jag håller där, med dessa mumsiga aptitretare inför resan som inte kommer att lämnar någon av er oberörd. Vi kommer att färdas med flyg, buss, tåg, cykelriksha, tuktuk och kanske till och med elefanter. Och vi kommer att inspireras av många människor i Indien men också av varandra. För det är när vi gör saker tillsammans och delar upplevelser som resan blir mödan värd. Möda och möda, förresten. Vi ska bo ståndsmässigt som maharadjor ibland och äta oss igenom det fantastiska indiska köket. Men vi ska också skumpa fram i buss på de indiska landsvägarna och åka nattåg som vanligt folk. Vi kommer att bevittna mycket av den rikedom som Indien rymmer men också möta fattigdomen i detta kontrasternas land. 

Och så ska vi ha roligt tillsammans. Mina böcker präglas av mycket humor och det gör mina resor också. Eller, för att uttrycka det med Yogis svada: ”Det kommer att bli den mest fantastiska och förtjusande resa som inspirerats av tre miljoner hinduiska gudar och tre gånger så många reinkarnationer av dem i detta det mest underbaraste av alla underbaraste länder”.

Vi ses!
Mikael Bergstrand
Mikael Bergstrand

Till resan Delhis vackraste händer »